Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 03

Priedų už išdirbtus viršvalandžius reikalauja ir per karantiną dirbantys pareigūnai

Reaguodami į valdžios užmojį skirti finansines paskatas medikams, kovojantiems su COVID-19, to paties prašo ir pareigūnai. Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas (NPPSS) trečiadienį išplatino kreipimąsi į institucijas, kuriuo siekia 50–100 proc. dydžio priemokų prie algos. Politikai bent kol kas šio pageidavimo neatmeta ir teigia skaičiuosiantys, kiek tai kainuotų valstybei.
Specialiosios tarnybos ir autobusai laukia atvykstančių keleivių
Policija / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kreipimąsi dėl priemokų NPPSS nurodo adresavęs premjerui Sauliui Skverneliui, vidaus reikalų ministrei Ritai Tamašunienei, Seimo valdybai ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK).

Reikalaujame politikų nepamiršti piliečių viešuoju saugumu besirūpinančių policininkų, sienos apsaugos tarnybos pareigūnų, ugniagesių gelbėtojų.

„Mes sveikiname Vyriausybės pastangas ir įsipareigojimus didinti su COVID-19 liga tiesiogiai kovojančių sveikatos priežiūros darbuotojų socialines garantijas. Akivaizdu, jog turime situaciją, kuomet didelės visuomenės dalies sveikata ir saugumas visų pirma priklauso nuo darbo valandų neskaičiuojančių gydytojų, kurių valstybė, beje, iki šiol nesugeba aprūpinti būtiniausiomis apsaugos priemonėmis.

Visgi, mes reikalaujame politikų nepamiršti piliečių viešuoju saugumu besirūpinančių policininkų, sienos apsaugos tarnybos pareigūnų, ugniagesių gelbėtojų“, – kreipimesi cituojamas NPPSS pirmininkas Vladimiras Banelis.

Pasak jo, dalis išvardytų asmenų savo kasdienėje tarnyboje „stoja akis į akį su klastinguoju virusu“, todėl karantino metu esą būtina didinti ir jų socialines garantijas.

Susivienijimas siūlo Seimui parengti ir kuo skubiau priimti įstatymų pataisas, kurios už darbą ar prevenciją ypač pavojingų ligų židiniuose numatytų priemokas pareigūnams. Jiems, anot susivienijimo, galėtų būti mokamos ne mažesnės nei 50 proc. dydžio priemokos prie darbo užmokesčio iki karantino laikotarpio pabaigos.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lietuvos ir Lenkijos pasienyje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lietuvos ir Lenkijos pasienyje

Politikai skaičiuos

Šį klausimą, posėdyje dalyvaujant vidaus reikalų ministrei R.Tamašunienei, sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai ir generaliniam komisarui Renatui Požėlai, trečiadienį aptarė Seimo NSGK.

„Generalinis komisaras paminėjo, kad pareigūnai dirba maksimaliai, viršydami savo pajėgumus – ir viršvalandžių maksimumas, ir panašiai, dėl to paprašiau tiek ministrės, tiek generalinio komisaro paskaičiuoti, koks būtų poreikis. Kokių finansinių išteklių reikėtų, jeigu būtų taip, kad reikėtų svarstyti šį klausimą dėl papildomų priemokų“, – ketvirtadienį 15min komentavo NSGK pirmininkas Dainius Gaižauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas

Sulaukęs žinių apie pareigūnų priemokoms reikalingas lėšas, komitetas, anot politiko, spręs ką daryti toliau: „Ar teikti Vyriausybei tokį siūlymą, ar ne.“

Taip pat D.Gaižauskas neatmetė galimybės teikti su priemokomis susijusias pataisas.

„Gali būti galbūt iniciatyva dėl įstatyminės pataisos, bet prieš tai norėtume išgirsti argumentus ir skaičius, kad galėtume priimti sprendimą“, – sakė jis, pridurdamas, kad sprendimas bus aiškus kitą savaitę.

Galimybių skirti pareigūnams papildomų lėšų ieškoma, 15min nurodė vidaus reikalų ministrės patarėja Božena Zaborovska-Zdanovič.

„Toks NPPSS išplatintas pranešimas vidaus reikalų ministrės yra vertinamas labai teigiamai. Priemokų klausimas jau buvo svarstomas ir anksčiau, ieškoma sprendimų ir galimybių. Šiandien ministrė paprašė tarnybų vadovų pateikti poreikius“, – išdėstė ji.

Priedus gauna jau dabar

Tiesa, patarėja pabrėžė, kad priedai dėl darbo, susijusio su koronavirusu, pareigūnams mokami jau dabar: „Pareigūnams, kurie reaguoja į įvykius susijusius su COVID-19, šiuo metu mokami 10 proc. priedai prie atlyginimų.“

Pareigūnams šiuo metu mokami 10 proc. priedai prie atlyginimų.

10 proc. priedus, generalinio komisaro R.Požėlos žiniomis, prie darbo užmokesčio gauna apie 3 tūkst. policijos pareigūnų, kurie reaguoja į įvykius, susijus su COVID-19. Dabar, anot jo, skaičiuojama, kiek reikėtų lėšų, jei pareigūnams tektų didesnės priemokos.

„Mes tikrai esame už tai, kad valstybė ieškotų galimybių įvertinti visus darbuotojus, visus pareigūnus, kurie dirba pirminėse pozicijose su galimai infekuotais, ar tikrai infekuotais, asmenimis. Tai būtų rimtas, papildomas motyvatorius mūsų tarnautojams dar atsakingiau vykdyti pavestas funkcijas“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje Vyriausybėje komentavo R.Požėla.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Renatas Požėla
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Renatas Požėla

Paskelbus karantiną dėl COVID-19 plitimo, šalies pareigūnai daugiau dėmesio skiria gyventojų sveikatos apsaugai, viruso plitimo mažinimui, saviizoliacijoje esančių asmenų kontrolei. Pasieniečiai turi užtikrinti, kad į Lietuvą nepakliūtų užsienio piliečiai, o iš šalies neišvyktų Lietuvos piliečiai, kad būtų laikomasi kitų karantino režimo taisyklių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius