Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 05

Per debatus R.Šimašius A.Zuoką viešai apkaltino paėmus 724 tūkst. eurų kyšį

Prieš antrąjį merų rinkimų turą aistros bent jau Vilniuje nevėsta. LRT radijo surengtuose debatuose susitikę abu kandidatai negailėjo vienas kitam kritikos. Remigijus Šimašius priminė, kad Artūras Zuokas neateina miestui vadovauti kaip visiškai naujas žmogus, nes sostinės meru jis buvo 11 metų. Pastarasis jam atkirto, kad Vilnius vėl bijo svajoti. Lyg kokiais 2001-aisiais.
LRT organizuoti kandidatų į Vilniaus merus debatai
A.Zuokas ir R.Šimašius LRT radijo organizuotuose kandidatų į Vilniaus merus debatuose / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Į antrąjį turą patekę pagrindiniai oponentai meile vienas kitam netrykšta. Tai buvo juntama prieš ketverius metus, kai jie irgi konkuravo tarpusavyje ir ta kova baigėsi R.Šimašiaus pergale. Ketveri metai darbo vienoje taryboje sutarimo nepridėjo – opozicijoje buvęs A.Zuokas bei jo kolegos Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) frakcijoje negailėjo kritikos merui ir valdantiesiems.

Šių metų rinkimuose jie vėl atsidūrė antrajame ture ir nesantaika plykstelėjo dar aštriau. Nuo pat rinkimų nakties iš abiejų pusių liejasi kritika. R.Šimašius atviras: darbą vienoje koalicijoje su A.Zuoku jis įsivaizduoja sunkiai. A.Zuokas tikina, kad dirbti gali su visais, tačiau iš jo pasisakymų neatrodo, jog R.Šimašius yra jo svajonių partneris Vilniaus valdžioje.

Pasivaikščiojimai takais

LRT radijo surengtuose debatuose kandidatai nuo pat pradžių susikirto dėl padarytų ar nepadarytų darbų sostinėje ir vienas kitam siūlė pasivaikščioti po miestą.

„Priimsiu gerbiamo Remigijaus siūlymą pasivaikščioti po Vilniaus miesto rajonus. Kaip tik šią savaitę gyvensiu Fabijoniškėse ir Naujojoje Vilnioje, tai, Remigijau, jeigu jūs siūlotės ir, tikiuosi, savo siūlymo neatsisakysite, kviečiu kažkurį vakarą apsilankyti su kaimynais pas mane Fabijoniškių bute arba Naujojoje Vilnioje ir kartu pasivaikščiosime po tą miestą ir pasižiūrėsime, ką tikrai reikia miestui padaryti“, – kalbėjo A.Zuokas.

R.Šimašius į tai atsakė: „Jeigu priimate pasiūlymą, tai siūlau pasivaikščioti ir parodysiu jums tas amžiais apleistas žemgrobių tvoras, kurias pavyko išgriauti, kurias jūs ignoravote, tuos takus Vingio parke ir kitur, kurie niekad nebuvo tvarkomi, apšvietimus. Todėl, gerbiamas Artūrai, iš tiesų labai džiugu, kad jūs pagaliau pradėjote domėtis miestu, bet miestas pasikeitė ir, tikiuosi, jūs tai matote.“

Į tai vienas iš debatų vedėjų, žurnalistas Deividas Jursevičius atsakė pastaba, kad neatrodo labai solidžiai, kai du pretendentai valdyti miestą siūlo vienas kitam eiti pasivaikščioti po miestą, jo takais ir takeliais.

Ginčas ir dėl ES lėšų

Paprašyti kalbėti labai konkrečiai apie savo programinius punktus, numatytus darbus, abu kandidatai vis dėlto po kurio laiko vėl grįžo prie senų nuodėmių priminimo ir apsikeitė ne itin maloniomis pastabomis vienas kitam.

Pokalbyje neišvengta temos ir apie nepanaudotas ar per mažai panaudotas Europos Sąjungos lėšas. Anot R.Šimašiaus, praėjo tie laikai, kai ES pinigai būdavo įsisavinami, dabar esą svarbu parengti tinkamus projektus, o kaip tik tam ir skirtas laikas iki 2020-ųjų metų. Pačius projektus įgyvendinti iki kitų metų tikrai nereiksią, tam numatytas gerokai ilgesnis laikas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

Vis dėlto A.Zuokas kritikavo dabartinius Vilniaus valdančiuosius, kad nesugebėjo pasinaudoti galimybe miesto projektams gauti 200 mln. eurų.

„Tai rodo, kad nėra svajonių, nėra idėjų, nėra projektų, nėra valdymo, administravimo gebėjimų, kad tie pinigai nebūtų panaudoti“, – kalbėjo A.Zuokas.

Apkaltino paėmus kyšį

Atsakydamas į tokius teiginius R.Šimašius pareiškė, kad laikai, kai lėšos vogtos, buvo anksčiau, A.Zuoko kadencijoje, o dabar lėšos yra panaudojamos vilniečių naudai.

Debatus vedusi žurnalistė Giedrė Čiužaitė po tokios R.Šimašiaus pastabos apie vogimą priminė rinkėjų minimus abiejų politikų įvaizdžius – kad R.Šimašiui trūksta padarytų darbų, o A.Zuokui – skaidrumo, tad paklausė pastarojo, ar pripažįsta šią savo „dėmę“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Artūras Zuokas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Artūras Zuokas

„Ne, nepripažįstu, nes tos dėmės pirmiausia neturiu. Tą dėmę kuria tie žmonės, kurie konkuruoja ne idėjomis, ne darbais, ne gebėjimais, o tiesiog šmeiždami arba kurdami dūmų uždangą. Prisiminkime 2015 metų rinkimų kampaniją, kuri tikrai buvo sunki man kaip tuometiniam miestui vadovui, kada R.Šimašius, Eligijus Masiulis kartu gražiai reklamavosi, daužydami stiklą ir kovodami su korupcija.

Ką mes matome? Šiandien šita politinė organizacija ir jo kolegos yra teisiamųjų suole, bet tuo metu jie labai spekuliavo mano tariamu neskaidrumu ir pan. Nepainiokime teistumo su neskaidrumu, nepainiokime vagystės su kelių eismo taisyklių pažeidimu, tai yra skirtingi dalykai“, – pareiškė A.Zuokas.

„Būkime, gerbiamas Artūrai, tiesūs ir teisingi, jūs esate teistas už tai, kad darėte poveikį tarybos nariui, kitaip tariant, įkišote jį į mašiną, išvežėte į mišką, reketavote, kad balsuotų už jus. Už tai esate teistas. Už kai kuriuos dalykus nesate teistas ir ta byla yra Stokholmo arbitraže, bet tą kyšį 724 tūkst. eurų, kurį jūs paėmėte. Prieš pusantro mėnesio sakėte, kad paduosite mane į teismą, bet dar nepadavėte, jeigu paduosite – pateiksiu su visa pikanterija, visus duomenis apie tai, kaip tai įvyko“, – žadėjo R.Šimašius, į ką jo oponentas atsakė, kad į teismą galės kreiptis gavęs Vilniaus savivaldybės paaiškinimus dėl šitų kaltinimų.

2019 m. sausio 23 d. Vilniaus miesto taryboje svarstant klausimą, kaip finansuoti dalį teisinių išlaidų tarptautiniame ginče su Prancūzijos energetikos įmone „Veolia“ dėl investicijų į sostinės šilumos ūkį, R.Šimašius paskelbė, kad byloje Vilniaus savivaldybė įrodinėja, jog „Veolios“ atstovai mokėjo kyšius jo pirmtakui A.Zuokui.

„Savivaldybė byloje pateikė įrodymus ir įrodinėja, kad Artūras Zuokas ir jam priklausančios įmonės gavo kyšius, kuriuos jiems mokėjo projekto laimėjimu suinteresuoti „Veolios“ atstovai Lietuvoje“, – pareiškė Vilniaus meras, kurį citavo BNS.

„Pagal savivaldybės turimus duomenis yra įrodinėjama, kad A.Zuokas bei su juo susijusios įmonės už „Veolios“ ir jos interesų protegavimą ir atstovavimą iš šių įmonių atstovų per kelerių metų laikotarpį, tai yra 2000–2003 m., gavo kyšį, kuris yra ne mažesnis negu 724 tūkst. eurų“, – tuomet teigė R.Šimašius.

Vilniaus šilumos ūkio jau nebeišnuomotų

Lietuvos nacionalinėje M.Mažvydo bibliotekoje susirinkę debatų stebėtojai irgi turėjo klausimų. Jiems rūpėjo ir Vytis Lukiškių aikštėje, ir Vilniaus šilumos ūkis.

Paklausti, ar ketina vėl išnuomoti Vilniaus šilumos ūkį privačiai bendrovei, to sakė nedarysiąs nė vienas iš kandidatų. Tiesa, A.Zuokas vis dar tvirtina, kad 2002-ųjų metų sprendimas išnuomoti privačiam investuotojui buvęs labai laiku ir vietoje, nes atėjusi Prancūzijos bendrovė „Dalkia“ šį ūkį kilstelėjo į naują lygmenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius