Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 08 18

Prieš dvoką Ramučiuose – naujos kovos priemonės: statys milžinišką kaminą

Visą vasarą iš Kauno mechaninio biologinio atliekų apdorojimo (Kauno MBA) įmonės sklindančią smarvę kentę Ramučių ir Palemono gyventojai liepos 20 d. sulaukė šios įstaigos vadovo Kęstučio Balčiūno pažado: per mėnesį dvokas dings. Tačiau jis nedingo. Žmonės vėl ėmė niršti. Ir niršo tol, kol neišgirdo, kad ruošiamos naujos kovos prieš smarvę priemonės.
Kauno mechaninio biologinio atliekų apdorojimo (Kauno MBA) įmonė
Kauno mechaninio biologinio atliekų apdorojimo (Kauno MBA) įmonė / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Tai, kad Kauno MBA vadovas nesilaiko pažadų, 15min informavo Ramučių gyventojas Mindaugas Červinskis. Pasak vyro, dvokas vėl sklinda ir tai nesibaigs, kol įstaiga nebus uždaryta.

Antano Nesteckio asmeninio albumo nuotr./Seimo narių ir Kauno rajono savivaldybės apsilankymas Kauno MBA
Antano Nesteckio asmeninio albumo nuotr./Seimo narių ir Kauno rajono savivaldybės apsilankymas Kauno MBA

„Gyvenu Ramučiuose su šeima, tuoj gims antras vaikelis, labai pergyvenu dėl jo pirmųjų dienų tokioje smarvėje, kad neprasidėtų alerginės reakcijos ar kiti panašūs dalykai. Jau apie gyvenimo kokybę ir gryną orą net kalbų nėra. Lauki tik vieno, kad vėjas pūstų ne nuo miesto pusės.

„6-rių metų dukrą su nėščia žmona išvežiau į pajūrį, kad galėtų kvėpuoti grynu oru, o ne pūdytų atliekų dvoku“, – tvirtino Ramučių gyventojas Mindaugas.

Tikiu, kad tik viešumas gali kažką pakeisti. Žinant mūsų valstybės pareigūnų „meilę“ darbui, apima neviltis. Tikiuosi, kad žmonių nuodijimas pagaliau bus sustabdytas“, – teigė vyras.

Šeimą perkraustė į pajūrį

Anot M.Červinskio, baisus kvapas niekur nebuvo dingęs, tik kurį laiką buvo tapęs pakenčiamu. Tačiau Žolinių vakarą dvokas sugrįžo su trenksmu.

„6-rių metų dukrą su nėščia žmona išvežiau į pajūrį, kad galėtų kvėpuoti grynu oru, o ne pūdytų atliekų dvoku. Net nežinau, kiek laiko jis sklinda, nes uždarau visus langus ir įsijungiu kondicionavimą. Tik pastebėjau dėsningumą, kad po pirmojo karto, kai buvo išviešinta ši bėda, kvapas dažniausiai atsirasdavo anksti ryte (apie 6-6.30 val.) arba vėlai vakare (23-23.30 val.), tad reikėdavo užsidaryti langus ir miegoti be gryno oro.

Antano Nesteckio asmeninio albumo nuotr./Seimo narių ir Kauno rajono savivaldybės apsilankymas Kauno MBA
Antano Nesteckio asmeninio albumo nuotr./Seimo narių ir Kauno rajono savivaldybės apsilankymas Kauno MBA

Mano nuomone, tai – tiksinti bomba ir jokie filtrai, probiotikai nepadės. Gamykla turėjo būti statoma ten, kur nėra arti gyventojų“, – patikino jis.

Smarvę vyras jaučia ir darbe, Elektrėnų gatvėje. Tad dvokas persekioja visur, kone visą parą. M.Červinskio įsitikinimu, matavimus aplinkosaugininkai turi atlikti tuo metu, kai sklinda dvokas, o ne iš anksto sutartu laiku.

„O kam iš viso reikia kažką matuoti, jei 2000 žmonių teigia, kad dvokia neapkenčiamai ir tai trukdo kvėpuoti?!”, – rėžė Ramučių gyventojas.

Tad nerimas, nuolatinis pykinimas ir gerkles griaužianti smarvė – tai nuolatiniai Ramučių gyventojų palydovai. Vienas kito jie net ėmė klausinėti, ar saugu vaikams duoti kieme augančius vaisius.

Nėra kontrolės

Pasak šio miestelio bendruomenės pirmininko Arūno Kmieliausko, kalčiausia šioje situacijoje – Aplinkos ministerija, kuri parinko klaidingą rūšiavimo schemą visoje Lietuvoje.

„Jai pavaldžios institucijos patvirtino pasenusių įrengimų montavimą, išdavė leidimą veiklai, o dabar dar ir nesugeba kontroliuoti ir sustabdyti taršos. Tokių įmonių, kuriose buvo pastatyti MBA įrenginiai, šalyje yra virš 10. Investuota virš 110 mln. eurų ES paramos. Gali būti padaryta didžiulė klaida, kilti nuostoliai.

Ramučių bendruomenės nuotr./Ramučių gyventojų kovos prieš dvoką plakatas
Ramučių bendruomenės nuotr./Ramučių gyventojų kovos prieš dvoką plakatas

Tačiau ir po visų skundų, raštų, politinių diskusijų nesiryžtama stabdyti įmonės veiklos. Neaišku kaip bus taisomas brokas ir ar iš vis jį galima ištaisyti. Jau girdisi viešos kalbos, kad pradėjus veikti šios įmonės MBA įrenginiui, padidėjo atliekų tvarkymo kaštai ir ketinama gyventojams didinti atliekų tvarkymo mokestį. Tad negana to, kad smardina, tai dar gyventojai turės daugiau mokėti. Tikras skandalas“, – piktinosi A.Kmieliauskas.

Anot jo, Kauno MBA veiklą kontoliuojančių institucijų daug – Aplinkos apsaugos agentūra, Kauno aplinkos apsaugos departamentas, Kauno apskrities Visuomenės sveikatos centras ir, žinoma, pati Aplinkos ministerija – tačiau nė viena jų nesiryžta veikti. Gyventojai juokauja, kad auklių – daug, tad vaikas – be galvos.

Statys kaminą

Ketvirtadienį pranešta apie tai, kad rastas sprendimas, kaip pašalinti nemalonius kvapus. Kauno MBA įmonės įrenginius papildys naujos technologijos, padėsiančios efektyviau šalinti dvoką – virš pastato iškils 35 metrų kaminas.

Pranešta apie tai, kad rastas sprendimas, kaip pašalinti nemalonius kvapus. Virš Kauno MBA įmonės pastato iškils 35 metrų kaminas.

„Nepaisant šiuo metu veikiančių inovatyvių sistemų, diegiame papildomas technologijas, padėsiančias dar geriau išvalyti į aplinką patenkantį orą, kad įmonės kaimynystė kauniečiams ir Kauno rajono gyventojams būtų nejaučiama.

Dar projektavimo metu buvo numatyta diegti šiuo metu mūsų naudojamas technologijas arba kaminą. Siekdami maksimalaus rezultato, nutarėme žodį „arba“ pakeisti į „ir“, tad greta dabartinių sistemų papildomai dar atsiras kaminas“, – kalbėjo VšĮ Kauno regiono atliekų tvarkymo centro (RATC) direktorius K.Balčiūnas.

Objekto rangovai šiuo metu vykdo derybas su projektuotojais. Kaminą planuoja pastatyti iki šių metų pabaigos. Išvalytas oras juo bus išleidžiamas ne pažeme, bet gerokai aukščiau, kur susidaro intensyvesnė oro cirkuliacija ir vyksta efektyvesnė sklaida.

Vykdys kvapų monitoringą

Neseniai vykusiame pasitarime su Kauno miesto ir rajono bei Aplinkos ministerijos ir kitų atsakingų aplinkosaugos institucijų vadovais aptartas ir sudarytas veiksmų planas problemoms spręsti. Nutarta be technologinių priemonių aktyviau vykdyti ir kvapų monitoringą.

Kauno RATC atstovai įsipareigojo nuolat stebėti oro sklaidą įmonės teritorijoje ir specialia įranga matuoti jo kokybę. Su gautais rezultatais gyventojai bus reguliariai supažindinami viešojoje erdvėje.

Antano Nesteckio asmeninio albumo nuotr./Seimo narių ir Kauno rajono savivaldybės apsilankymas Kauno MBA
Antano Nesteckio asmeninio albumo nuotr./Kauno MBA vadovas Kęstutis Balčiūnas (kairėje)

„Nemalonus incidentas Kauno MBA tikrai neprisidėjo prie geresnio nacionalinės atliekų tvarkymo strategijos įvaizdžio. Už ES lėšas įgyvendintas projektas turi būti visiškai saugus žmonėms ir aplinkai. Todėl džiaugiuosi, kad kartu su Aplinkos ministerija ir Kauno miesto savivaldybe pavyko rasti sprendimus, kuriuos įgyvendinus, tikiuosi, lengviau kvėpuos ir Ramučių gyventojai“, – kalbėjo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Kalbėdamas apie tolesnius ateities planus, K.Balčiūnas numato Kauno MBA įrengti papildomas alternatyvias oro valymo sistemas, kurios užtikrintų nepertraukiamą jų veikimą net ir sustojus kažkuriai iš grandžių arba atliekant neatidėliotinus remonto darbus. Tai užtikrins, kad nuolatinio gamybinio proceso metu išsiskiriantis smogas nepateks į aplinką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius