Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2021 09 09

Prieš mitingą – policininko akcija „Facebook“: kreipėsi į protestuotojus ne kaip į priešus

Artėja prieštaringai visuomenės vertinamas penktadienio mitingas Vilniuje. Viešosios policijos valdybos vyriausiasis tyrėjas Vaidas Giršvildas socialiniame tinkle pasidalijo asmeniniu komentaru, nesuderintu su Policijos departamento vadovybe, tačiau kupinu pilietiško požiūrio, pagarbos bendražmogiškosioms vertybėms ir realiai atspindinčiu formalųjį kiekvieno Lietuvos policininko kredo „Ginti. Saugoti. Padėti.“
Vaidas Giršvildas
Vaidas Giršvildas / Asmeninio archyvo nuotr.

Konstruktyvaus bendravimo gebėjimais ir anksčiau pasižymėjęs 33 metų tarnybos stažą turintis sostinės pareigūnas V.Giršvildas aktualiais pamąstymais pasidalijo asmeninėje feisbuko paskyroje.

„Gerbiami ponai. Jūs turbūt jau pripratote, kai įvairiais klausimais į Jūs kreipiasi šalies vadovai, politikai, visuomenės veikėjai, žinomi žmonės ar nuomonių formuotojai. Šį kartą viskas bus daug paprasčiau. Šiandien, rugsėjo 9 dieną, į savo feisbuko draugus kreipsiuosi aš – paprastas Lietuvos policininkas. Ir prašau Jūsų tik vieno – įsiklausykite į mano žodžius“, – viliasi įrašo autorius.

Policininko virtualių draugų sąraše yra beveik du tūkstančiai „Facebook“ narių.

„Tikėtina, kad kažkas iš Jūsų, Jūsų artimųjų, draugų ar pažįstamų rytoj rinksis Vilniuje į protesto akciją. Rytoj aš ir dar didelis būrys mano kolegų stosime į tarnybą tam, kad užtikrintume renginio Vilniuje saugumą, viešąją tvarką ir visuomenės rimtį. Darysime viską, kad tik renginio metų nenukentėtų žmonės,“ – skelbia pareigūnas.

Jis kreipėsi į visus, kurie ruošiasi į renginį ir turi galimybę skaityti šį jo kreipimąsi.

Jei Jūs mesite į mane ar į mano kolegą akmenį, tai bus Jūsų pasirinkimas. Aš pasiruošęs ginti Lietuvos žmones, demokratiškai išrinktą šalies valdžią ir darysiu tai, nors ir pritariu toli gražu ne visiems jų priimtiems sprendimams.

„Aš nuoširdžiai prašau Jūsų renginio metu ir po jo – laikykitės rimties, nepažeidinėkite įstatymų, neprovokuokite kitaminčių, kurie labai gali būti, kad susirinks Jums oponuoti, nekonfliktuokite su pareigūnais, neverskite jų naudoti jėgą“, – ragina V.Giršvildas.

Jis dar pridūrė: „Prašau Jūsų – nekelkite riaušių ar bent nedalyvaukite, jei tokios kiltų, taip pat sustabdykite nuo to greta stovintį.“

Įrašo autorius prašo patikėti, kad visiškai nenori akis į akį susidurti su niekuo priešingose barikadų pusėse. „Bet jei taip kartais nutiktų, taip pat jei Jūs mesite į mane ar į mano kolegą akmenį, tai bus Jūsų pasirinkimas.

Savo pasirinkimą aš jau padariau. Aš pasiruošęs ginti Lietuvos žmones, demokratiškai išrinktą šalies valdžią ir darysiu tai, nors ir pritariu toli gražu ne visiems jų priimtiems sprendimams. Tai yra mano pareiga ir aš ją atliksiu, nesvarbu, ko tai iš manęs pareikalautų“, – rašo policininkas.

Jis pažymi sutinkantis, kad kiekvienas iš mūsų, kiekviena visuomenės grupė, organizacija ar visuomeninis judėjimas, ne išimtis ir Lietuvos šeimų sąjūdis, turi teisę į taikų protestą.

„Gerbiu šią Jūsų teisę. Tačiau lygiai taip pat noriu Jums priminti, kad pagarba turi būti abipusė. Noriu Jus patikinti, kad tiek aš, tiek mano kolegos nėra priešiškai nusiteikę nei Jūsų, nei bet kurios kitos socialinės grupės atžvilgiu“, – teigiama pareigūno komentare.

Apskritai, V.Giršvildo žodžiais tariant, policija nėra vienalytė: „Policijoje yra žmonių, kurie Jūsų idėjoms pritaria ir jas palaiko. Yra tokių, kurie turi kitokią nuomonę ir nesutinka su Jūsų idėjomis. Yra tokiu, kaip aš, kurie pritaria tik kai kurioms Jūsų idėjoms.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Asociatyvi iliustracija: mitinguotojai prie Seimo
Luko Balandžio / 15min nuotr./Asociatyvi iliustracija: mitinguotojai prie Seimo

Tačiau mes, Lietuvai prisiekę pareigūnai, kai to reikia sugebame įsitikinimus ir asmenines pažiūras atriboti nuo pareigos Tėvynei ir jos žmonėms. Mes su Jumis gyvename teisinėje valstybėje, šalyje turime laisvus rinkimus, žodžio laisvę ir turėtumėme suprasti, kad XXI amžiuje demokratiniame pasaulyje aktualiausi visuomenei klausimai jau seniai nebesprendžiami revoliucijomis.“

Bloga taika visada yra geriau už gerą karą.

Šiame kontekste policininkas atrodo aktualus senas posakis, jog bloga taika visada yra geriau už gerą karą.

„Ir dar. Nepamirškite. Mano kolegos taip pat yra žmonės, tos pačios šalies piliečiai. Vieni iš jų turi šeimas ir vaikus, kiti – pagyvenusius tėvus. Po tarnybos namuose jų laukia sugrįžtančių gyvų ir sveikų. Kiekvienas iš mūsų esame kažkieno iš Jūsų giminė, kaimynas, bendramokslis ar bent jau feisbuko draugas. Prisiminkite tai akimirka anksčiau, nei pasilenksite paimti akmens nuo grindinio“, – linkėdamas visiems išminties, feisbuke pagarbiai pasirašo Vaidas Giršvildas.

P.S. Tai nėra oficiali Policijos departamento pozicija, be to, aš net nežinau, kokia ji yra šiuo klausimu, prisipažįsta įrašo autorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius