Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 09

Dviejų mitingų Vilniuje penktadienį nebus: teismas neleido rinktis ir prie Seimo

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) nusprendė, kad žemesnės instancijos teismas pagrįstai nepritaikė laikinųjų apsaugos priemonių ir nestabdė Vilniaus miesto savivaldybės sprendimo neleisti penktadienį organizuoti eitynių Gedimino prospektu ir mitingo prie Seimo.

Sprendimo neatšaukė

„Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) šios dienos nutartimi netenkino prašymo taikyti reikalavimo užtikrinimo priemonę – sustabdyti Vilniaus miesto savivaldybės sprendimą atšaukti 2021 m. rugsėjo 10 d. mitingą galiojimą, ir paliko pirmosios instancijos teismo sprendimą nepakeistą.

Teismas konstatavo, kad nutarties dalis, kuria atsisakyta taikyti paminėtą reikalavimo užtikrinimo priemonę, buvo priimta tinkamai pritaikius Administracinių bylų teisenos įstatymą, yra pagrįsta ir teisėta“, – rašoma LVAT pranešime.

LVAT netenkino prašymo taikyti reikalavimo užtikrinimo priemonę – sustabdyti Vilniaus savivaldybės sprendimą atšaukti mitingą galiojimą.

Įvertinusi faktines bylos aplinkybes, pareiškėjo atskirojo skundo argumentus, teismo nutarties motyvus, LVAT teisėjų kolegija sutiko su pirmosios instancijos teismo išvada, kad „pareiškėjas nagrinėjamu atveju, prašydamas sustabdyti Įsakymo galiojimą, o tuo pačiu, siekdamas, kad planuojamas mitingas būtų laikomas suderintu ir galėtų vykti nustatytu laiku, siekia išspręsti ginčą iš esmės, t. y. tokiu būdu reikalavimo užtikrinimo priemonės taikymo stadijoje patenkinus jo reikalavimą ir paneigus Įsakymo (ne) teisėtumą ir (ne) pagrįstumą dar neišnagrinėjus bylos iš esmės“.

Žadėjo du mitingus

Į LVAT kreipėsi su skundu Lietuvos šeimų sąjūdžio vadovas Raimondas Grinevičius. Trečiadienį jis žurnalistams sakė, kad jeigu teismo sprendimas bus jiems palankus, tuomet penktadienį, rugsėjo 10 d., Vilniuje įvyks du mitingai – vienas Katedros aikštėje, kitas prie Seimo.

„Gali būti du variantai – gal jeigu teismas priima teigiamą, tai vienas mitingas prie Seimo, kitas prie Katedros“, – sakė R.Grinevičius.

LVAT nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

„LVAT teisėjų kolegija šioje bylos nagrinėjimo stadijoje nevertino argumentų, tiesiogiai susijusių su ginčijamo Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymo teisėtumu ir pagrįstumu.

Šiuo aspektu konstatuota, kad tokio pobūdžio argumentai gali būti įvertinti tik bylą išnagrinėjus iš esmės, inter alia (be kita ko) įstatyme nustatyta tvarka surinkus ir ištyrus visus bylai išnagrinėti reikšmingus įrodymus“, – teigiama LVAT pranešime.

Norėjo eitynių

Kaip skelbta, Vilniaus apygardos administracinis teismas rugsėjo 3 dieną atsisakė stabdyti sostinės savivaldybės administracijos direktoriaus sprendimo, kuriuo atsisakoma suderinti mitingą prie Seimo, galiojimą iki ši byla bus baigta įsiteisėjusiu procesiniu sprendimu.

Anksčiau planuota, kad proteste su šūkiais „STOP diktatūrai Lietuvoje“, „Sugrąžinkime Lietuvą tautai“, „Taip – Seimo paleidimui“ dalyvaus nuo 7 iki 15 tūkst. žmonių. Eisena turėjo prasidėti Katedros aikštėje ir Gedimino prospektu keliauti iki Seimo.

Tačiau po to, kai rugpjūčio 10-osios mitingas Nepriklausomybės aikštėje peraugo į riaušes, Vilniaus savivaldybė leidimo išdavimą svarstė iš naujo ir jį atšaukė.

Trečiadienį Vilniaus savivaldybė kartu su sostinės policija išdavė leidimą mitingui Katedros aikštėje nuo 10.30 val. iki 16 val. Pagal organizatorių prašymą, čia susirinkti turėtų iki 10 tūkst. žmonių.

„Iš principo matome, kad organizatoriai atsižvelgė į savivaldybės ir policijos pastebėjimus dėl praėjusio renginio, kuriam leidimą mes atšaukėme. Visų pirma, pakeista renginio vieta – Katedros aikštė, kuri daug dėkingesnė dėl saugumo užtikrinimo, daug didesnis plotas, ten telpa ir daugiau žmonių, taip pat dėl tam tikrų provokacijų pareigūnams bus daug lengviau užtikrinti saugumą.

Antras dalykas – maksimalus žmonių skaičius, organizatoriai jį sumažino nuo 15 tūkst. iki 10 tūkst. Trečias dalykas, kuris mums šiek tiek kėlė nerimą, pačios akcijos laikas – vienu metu net buvo lūkestis iki 22 val. daryti. Dabar jis bus iki 16 val.“, – trečiadienio spaudos konferencijoje sakė Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas.

Ten pat Vilniaus apskrities VPK vadovas Saulius Gagas teigė, kad policija išsakė savo poziciją, jog Katedros aikštėje vietinis renginys gali vykti, tačiau be eitynių.

„Policijos pareigūnų dirbs tiek, kiek reikės užtikrinti saugumą“, – pridėjo S.Gagas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius