Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 26 /12:07

Vilniaus meras V.Benkunskas – apie pirmus darbus: peržiūrėti projektus ir įveikti NATO susitikimo iššūkį

Baigėsi aštuoneri Remigijaus Šimašiaus metai Vilniaus miesto mero poste – trečiadienį oficialiai prisiekė išrinktasis sostinės meras, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys Valdas Benkunskas ir visa naujoji Vilniaus miesto savivaldybės taryba. Kovą vykusiuose merų rinkimuose V.Benkunskas antrajame ture įveikė Artūrą Zuoką. Prieš priesaiką jis juokavo kol kas esąs bedarbis.
Valdas Benkunskas
Valdas Benkunskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kartu su meru priesaikos žodžius pirmajame naujosios kadencijos posėdyje ištarė ir 51 tarybos narys.

Posėdį galite stebėti čia:

VIDEO: Pirmasis naujos kadencijos Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdis

Prieš posėdį pokštavo

Prieš posėdį vienas pirmųjų į tarybos salę atėjęs V.Benkunskas juokavo, kad iki priesaikos jis dar bedarbis, todėl jau išgirdęs kolegų pokštų: „Sakė, kad kojos nenusilaužčiau, nes gal net sveikatos draudimo neturiu.“

Kol kas jis teigė neužėmęs ir mero kabineto savivaldybės pastato 19-ajame aukšte. Esą pirmiausia priesaikos, kiti pirmojo posėdžio klausimai, o jau ketvirtadienį bus imamasi kitų darbų.

Paklaustas apie būsimus tikslus, V.Benkunskas buvo atviras – laukia intensyvus metas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valdas Benkunskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valdas Benkunskas

„Šiandien yra starto diena, kai susiformuojame dalį komandos. Rytoj jau pradedame ruoštis tiems darbams.

Aš nesu naujokas Vilniaus miesto savivaldybėje, turiu 12 metų patirtį miesto taryboje. Šiandien jau nebe tarybos narys būsiu, bet iš esmės tai vienas žingsnis į priekį tam, kad realizuotume tai, ko vilniečiai nori.

Tikslų ir darbų tikrai yra labai daug, nuo rytojaus pradedam dirbti“, – kalbėjo meras.

Jo teigimu, pirmieji darbai bus persižiūrėti tuos projektus, kurie yra šiais metais vykdomi, ypač tų sričių, kurių jis kaip vicemeras nekuravo.

NATO viršūnių susitikimas liepos mėnesį yra didelis iššūkis, miestas turi pasidaryti savo darbus, kad miestas atrodytų patraukliai ir kad miesto svečiams būtų patogu.

„Taip pat pasižiūrėti biudžetą, kuris yra sėkmingai renkamas, bet matant ekonomines prognozes, labai svarbu įsivertinti, kaip tiek šių, tiek kitų metų kontekste mes atrodome kaip miestas su pinigais. Ir pradėti tuos darbus, kurie jie yra reikalingi pirmiausia vilniečiams jau šią vasarą – judėjimo infrastruktūros, kelių dangų, pėsčiųjų takų tvarkymui.

Be jokios abejonės – NATO viršūnių susitikimas liepos mėnesį yra didelis iššūkis, miestas turi pasidaryti savo darbus, kad miestas atrodytų patraukliai ir kad miesto svečiams būtų patogu.

Ir tokie didesni strateginiai dalykai, kurie bus inicijuojami, kalbėsimės su ministerijomis, kad galėtume inicijuoti tuos projektus, kuriuos esame suplanavę“, – kalbėjo V.Benkunskas dar prieš priesaiką.

Padėkojo už tinkamą priesaiką

Prisiekęs V.Benkunskas dėkojo pirmiausia Rinkimų komisijos atstovei – taip pat ir už teisingai parengtą priesaikos tekstą, kadangi dėl to buvo problemų jau ne vienoje savivaldybėje.

Naujai prisiekusiems tarybos nariams jis palinkėjo ir gero vėjo dirbant.

Pirmajame posėdyje patvirtintas tarybos narys, kuris pavaduos merą, kai šis negalės vesti tarybos posėdžio. Juo tapo TS-LKD atstovas Liutauras Kazlavickas.

Bus 6 frakcijos

Kaip informuoja Vilniaus miesto savivaldybė, naujojoje taryboje vilniečių labui dirbs 20 moterų ir 31 vyras. Didžiausią frakciją su 19 narių turės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija (TS-LKD). Po 9 mandatus iškovojo Laisvės ir „Laisvė ir teisingumo“ partijos.

Dar viena tarybos senbuvė – Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga turės taryboje 7 vietas.

Po pertraukos, kai praėjusioje kadencijoje neiškovojo nė vieno mandato, į Vilniaus miesto tarybą grįžta Lietuvos socialdemokratų partija su keturiais atstovais.

Tarybos naujokai – Nacionalinis susivienijimas ir trys jo atstovai.

Dvi kandidatės į vicemeres aiškios

Pirmajame posėdyje taip pat buvo nuspręsta dėl dviejų vicemerių – Simonos Bieliūnės (nuo TS-LKD) ir Donaldos Meiželytės (Laisvės partija) – kandidatūrų bei tarybos komitetų sudėčių.

Valdančiąją daugumą sudarys TS-LKD ir Laisvės partijos atstovai – iš viso jie turės 28 mandatus iš 51-o. V.Benkunskas derėtis dėl koalicijos kvietė ir socialdemokratus, tačiau pastarieji nusprendė likti opozicijoje, kaip teigė, dėl vertybinių skirtumų.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Liutauras Kazlavickas, Remigijus Šimašius, Valdas Benkunskas, Tomas Gulbinas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Liutauras Kazlavickas, Remigijus Šimašius, Valdas Benkunskas, Tomas Gulbinas

Koalicijos sutartis buvo pasirašyta prieš savaitę, pagal ją abi partijos turės po du vicemerus. Kol kas paskelbtos tik dvi kandidatūros į šias pareigas, kitus du vicemerus ketinama turėti vėliau.

Administracijos direktoriumi taps ligšiolinis administracijos direktorės pavaduotojas Adomas Bužinskas.

Laimėjo antrajame ture

TS-LKD V.Benkunską, kuris pastaruosius ketverius metus buvo Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus pavaduotojas, kaip partijos kandidatą į sostinės merus pristatė rugsėjo vidury.

Jo rinkiminis šūkis buvo „Meras be cirkų“ – kaip pats sakė, Vilniui reikia konkrečių darbų ir patirties, o ne „cirkų“.

Antrajame ture V.Benkunskas įtikinamai nugalėjo Artūrą Zuoką, kuris rinkiminės kampanijos metu kartojo, kad išrinkus buvusį vicemerą, tiek metų dirbusį su R.Šimašiumi, naivu tikėtis permainų – esą V.Benkunskas tiesiog tęs savo pirmtako politiką.

Dvi kadencijas meru dirbęs R.Šimašius vos įpusėjęs antrąją kadenciją pranešė, kad trečiąkart nekandidatuos. Jis išrinktas į tarybą, tačiau žada neužimti nei vicemero, nei komiteto pirmininko pareigų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius