Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 05

Privalomu kaukių dėvėjimu piktinasi ištraukę seno A.Verygos pasisakymo ištrauką

Feisbuke skelbiamas vaizdo įrašas, kuriuo siekiama parodyti, neva privalomas veido kaukių dėvėjimas – nepagrįstas reikalavimas. Tačiau vaizdo įrašas pasirodė gerokai iki įsigaliojant reikalavimui viešose vietose nesirodyti nepridengta burna ir nosimi.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Matot, kaip jums kabinami maCoronai?“, – rašoma prie socialinio tinklo puslapyje „16 min tuštinausi“ skelbto vaizdo įrašo. Nuo įrašo paskelbimo gegužės 3 d. juo pasidalinta beveik 5 tūkst. kartų.

15min nuotr./Įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Įrašas socialiniame tinkle

Įraše sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga aiškina, kad gyventojams nereikėjo pirkti medicininių kaukių. Įrašas tikras, tačiau A.Veryga žodžius pasakė kovo 2 d., likus dviem savaitėms iki karantino paskelbimo Lietuvoje.

Citata – ištraukta iš konteksto. Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vadovas kalbėjo apie tuomet susidariusią situaciją, kuomet vaistinėse neliko medicininių kaukių ir dezinfekcinio skysčio.

Toje pačioje spaudos konferencijoje A.Veryga taip pat sakė, kad internetu pardavinėjamos veido kaukės nuo viruso neapsaugo ir savaime kelio ligos plitimui neužkerta.

Sprendimas (dėl privalomo kaukių dėvėjimo – aut.past.) priimtas įvertinus epidemiologinę situaciją, taip pat atsižvelgus į karantino sąlygų švelninimą.

Tačiau tokia informacija skelbiama ir dabar. SAM tinklalapyje pažymima, kad veido kaukių dėvėjimas yra viena iš prevencijos priemonių viruso paveiktose teritorijose.

„Tačiau vien tik kaukės dėvėjimas nesuteikia visiškos apsaugos, todėl ji turi būti naudojama kartu su kitomis prevencijos priemonėmis: rankų higiena, kosėjimo ir čiaudėjimo etiketu, pirštinėmis ir pan.“, – teigiama SAM tinklalapyje.

Rekomendacijas viešose vietose dėvėti medicinines kaukes SAM išplatino kovo 23 d., jau po karantino paskelbimo, kuomet COVID-19 užsikrėtusių asmenų skaičius Lietuvoje augo.

Balandžio 1 d. 15min rašė apie tai, kad nuostatos dėl kaukių dėvėjimo valstybėse skiriasi.

Tuo metu privalomas reikalavimas „dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones)“ įsigaliojo balandžio 10 d., prieš Velykų savaitgalį laukiant išaugusio žmonių srauto.

Pavyzdžiui, Europos ligų ir prevencijos kontrolės centras (ECDC) rekomendacijas skatinti gyventojus viešose vietose dėvėti medicinines kaukes išplatino tik balandžio 8 d.

Reikalavimai dėvėti kaukes daugiausia susiję su siekiu apriboti tikimybę užkrėsti nuo COVID-19 sergančių, tačiau simptomų nejaučiančių asmenų.

15min nuotr./Mitai apie COVID-19 sklaidą
15min nuotr./Mitai apie COVID-19 sklaidą

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir šiuo metu skelbia, kad savaime kaukės neapsaugo, o yra pagalbinė priemonė kovojant su COVID-19 plitimu. Tuo metu neteisingai naudojamos kaukės gali kelti pavojų. Analogiška informacija skelbiama ir SAM tinklalapyje.

SAM atstovų 15min atsiųstame atsakyme teigiama, kad sprendimas kaukių dėvėjimą padaryti privalomu priimtas įvertinus epidemiologinę situaciją.

„Sprendimas priimtas įvertinus epidemiologinę situaciją, taip pat atsižvelgus į karantino sąlygų švelninimą. Kitaip tariant, „atlaisvinant“ tam tikras sritis, įvertinus rizikas, apsispręsta dėl nosį ir burną dengiančių priemonių, stabdančių infekcijos plitimą, naudojimo“, – teigiama 15min atsiųstame atsakyme.

Balandžio 7 d. buvo skelbiama, kad karantino sąlygos bus švelninamos įvertinus ar sergamumas COVID-19 po Velykų nepadidėjo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Eilės prie prekybos centrų Vilniuje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Eilės prie prekybos centrų Vilniuje

Paprasčiau tariant, privalomas kaukių dėvėjimas buvo įvestas įvertinus galimai augsiantį kontaktų su žmonėmis skaičių per Velykas bei dėl atveriamų lauko prekybos vietų.

Nuo balandžio 30 d. jau leidžiama nedėvėti kaukių vaikams iki 6 metų, esant už gyvenamosios vietovės ribų, kai 20 metrų spinduliu nėra svetimų žmonių.

15min vertinimu, socialiniame tinkle skelbiamas vaizdo įrašas pateikiamas be konteksto ir yra klaidinančio pobūdžio. Nėra pažymima vaizdo įraše pateikiamos citatos pasakymo data, nepaaiškinama, koks melas ar dezinformacija jame skleidžiami.

Tuo metu privalomas veido kaukių dėvėjimas Lietuvoje įvestas ruošiantis Velykoms, karantino sąlygų švelninimui ir įvertinus epdiemiologinę padėtį šalyje.

15min nuotr./Mitai apie priemones nuo COVID-19
15min nuotr./Mitai apie priemones nuo COVID-19

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius