TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 10 29

Profesorius apie situaciją dėl COVID-19: kada pasieksime atvejų piką, nelabai aišku

Epidemiologinė padėtis dėl COVID-19 pandemijos Vilniaus regione išlieka itin sudėtinga, vadinamųjų kovidinių lovų užimtumas siekia ir 90 procentų. Per ilgąjį Vėlinių savaitgalį laukiama dar daugiau hospitalizacijų, tad rengiamos papildomos lovos pacientams. Pasak Santaros klinikų generalinio direktoriaus Felikso Jankevičiaus, kada bus pasiektas susirgimų koronavirusu pikas, nelabai aišku.
COVID ligoninės skyrius
COVID ligoninės skyrius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Informacija apie kovidinę situaciją Vilniaus regione profesorius F.Jankevičius penktadienį pasidalijo spaudos konferencijoje.

Jo teigimu, iš lėto auga hospitalizacijų skaičius. To esą ir buvo galima tikėtis turinti tokį užsikrėtimų koronavirusu šuolį.

„Kada mes pasieksime atvejų piką, nelabai aišku – čia pagrindinis klausimas. Tikimės, kad artimiausiu laiku, bet greičiausiai net ir pasiekus susirgimų atvejų piką, mes neturėsime labai greito kreivės mažėjimo. Ir todėl turime būti pasiruošę, taip pat koncentruojamės į tai tam, kad nesumažintume mūsų pastangų kovai“, – kalbėjo F.Jankevičius.

Lovų užimtumas Vilniaus regione artėja prie 90 procentų. Prie tokio skaičiaus artėja ir Santaros klinikose esančių kovidinių lovų užimtumas.

„Galvojame, kad per ilgą Vėlinių savaitgalį hospitalizacijų skaičius dar augs toliau ir, be abejo, ruošiamės tam. Daromi papildomi struktūriniai pokyčiai ir plečiamas kovidinių lovų skaičius kaip ir Santaros klinikose, taip ir regione pačiame.

Tikimės išplėsti papildomų 20 lovų Molėtų ligoninėje. Tam, žinoma, pasitelkiame papildomą personalą, kad užtektų rankų tam atvejui, jei hospitalizacijų skaičius augs toliau“, – sakė Santaros klinikų generalinis direktorius.

Anot F.Jankevičiaus, labai svarbu išsaugoti planines gydymo paslaugas kitiems pacientams. Tai esą maksimaliai stengiamasi daryti.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Feliksas Jankevičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Feliksas Jankevičius

„Žinoma, tai nelengva užduotis. Priklauso nuo intensyvios terapijos lovų kovidinių užimtumo – kiek mes tų lovų turime. Šiuo momentu, kaip minėjau, Santaros klinikose, kur yra didžiausias RITS lovų skaičius, mes turime beveik 90 procentų užimtumą.

Jeigu poreikis augs daugiau, tai teks ir praplėsti tų lovų skaičių. Bet stengiamės, tai būtų mūsų paskutinis rezervas. Tikiuosi, kad to gal neprireiks“, – spaudos konferencijos metu sakė Santaros klinikų vadovas.

Padėti Vilniaus regiono ligoninėms, kuriose gydomi COVID-19 sergantys pacientai, pasirengusios kitų regionų, tarkime, Panevėžio, Kauno gydymo įstaigose, kuriose kovidinių lovų užimtumas yra mažesnis.

F.Jankevičiaus teigimu, papildomas 10 lovų planuojama turėti Marijampolės ligoninėje, padėsiančiai Alytaus regionui.

Beveik 30 lovų Vilniaus miesto pacientams skirs Kauno klinikos, jeigu jų neprireiks susirgusiems šio regiono gyventojams.

Taip pat F.Jankevičius sakė, kad koronavirusu sergantiems pacientams gydyti kai kur trūksta medikų. Tam pasitelkiami dirbantieji kitose gydymo įstaigose, ne taip aktyviai dalyvaujančiose COVID-19 pandemijos suvaldyme.

„Šiuo metu esame pasitelkę beveik 6 slaugytojas iš Nacionalinio vėžio instituto, taip pat 2 slaugytojas iš Žalgirio klinikų. Vienas gydytojas iš Santaros klinikų vyks į Molėtų ligoninę. Taigi tas pasitelkimas vyksta nuolatos. Jaučiu, kad poreikis pasitelkimui tik augs, tik didės.

Na, o kaip noriai – tai žmonės, medikai ganėtinai aktyviai dalyvauja tame procese, labai atsakingai. Mes kol kas atsisakymų neturėjome“, – komentavo Santaros klinikų vadovas.

I.Šimonytė užsiminė apie ribojimus

Statistikos departamento duomenimis, per ketvirtadienį Lietuvoje patvirtinti 3303 nauji COVID-19 atvejai. 26 žmonės mirė. 17 jų buvo neskiepyti arba paskiepyti nepilnai.

Praėjusią parą 2894 žmonės paskiepyti pirmąja vakcinos doze, iš viso paskiepyti 8728 žmonės.

Ligoninėse šiuo metu gydomi 1831 COVID-19 sergantys žmonės – beveik tiek pat, kiek ir prieš parą, 146 iš jų – reanimacijoje.

14 dienų naujų susirgimų koronavirusu skaičius 100 tūkst. gyventojų toliau kyla ir pasiekė 1404,7 atvejo. Septynių dienų teigiamų diagnostinių testų rodiklis pakilo iki 14,6 procento.

VIDEO: I.Šimonytė kreipėsi į visuomenę: „Labai svarbu atsiminti tuos, kurie mus paliko. Tačiau dar svarbiau saugoti gyvuosius“

Prieš ilgąjį Vėlinių savaitgalį premjerė Ingrida Šimonytė kreipėsi į žmones, prašydama būti atsargiems – paragino nepamiršti, jog mūsų neatsargus elgesys gali tapti „nauju smėlio kalneliu“.

Ministrė pirmininkė paragino skiepytis ir užsiminė, kad, jeigu galėjimas suteikti tinkamas sveikatos paslaugas ir toliau menks, ribojimai gali būti neišvengiami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius