Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 09 27

Profsąjunga: VRM nori 4 kartus sumažinti lėšas pasienio pareigūnų įvertinimui

Nacionalinės pasienio pareigūnų profesinės sąjungos (NPPPS) pirmininkas Rimantas Liepa sako, kad Vidaus reikalų ministerija (VRM) siūlo skirti keturis kartus mažiau lėšų kitų metų pasienio pareigūnų darbo vertinimui. Tai, anot jo, reikštų, kad tik nedaug pareigūnų galėtų būti įvertinti „labai gerai“ ir gauti didesnes algas. VRM tikina, kad bendrai kitąmet lėšos pasieniečių darbo užmokesčiui, lyginant su šiemet, didėja daugiau kaip 1,4 mln. eurų.
Pasieniečiai
Pasieniečiai / Arno Strumilos / 15min nuotr.

R.Liepa 15min pasakojo, kad apie VRM planus sumažinti lėšas pareigūnų darbo įvertinimui profesinė sąjunga sužinojo neseniai.

„Ir tai po dviejų ekstremalių padėčių suvaldymo! Tai jau skamba, kaip tyčiojimasis iš pareigą atliekančių žmonių“, – piktinosi jis.

Pareigūnų profesinių sąjungų atstovai žinią apie mažesnes lėšas vertinimams gavo prieš mėnesį įvykusiame Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Valdymo komiteto posėdyje.

Jo protokole, kurį matė ir 15min, rašoma, jog „kitų metų kasmetiniam darbo užmokesčio didinimui ir pareigūnų motyvacijos skatinimui
Vidaus reikalų ministerija numato tik 250 tūkst. eurų, kai ankstesniais metais buvo skiriama apie 1 mln. eurų“.

Ir tai po dviejų ekstremalių padėčių suvaldymo! Tai jau skamba, kaip tyčiojimasis iš pareigą atliekančių žmonių.

Šio sprendimo motyvai posėdyje nebuvo pateikti.

Po labai gero įvertinimo – didesnė alga

R.Liepos teigimu, pareigūnų darbo vertinimai atliekami kiekvienų metų pabaigoje – jų metu nustatoma, kaip tais metais dirbo konkretus pareigūnas.

„Jei pareigūnas pareigas vykdo atsakingai ir gerai, jis įvertinamas „labai gerai“ – tuomet pakyla jo alga, nes nežymiai pakeliamas koeficientas“, – pasakojo profesinės sąjungos vadovas.

Jei pareigūno darbas vertinamas tik „gerai“, alga nekyla.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Pasieniečiai
Arno Strumilos / 15min nuotr./Pasieniečiai

NPPPS pirmininko teigimu, šiems vertinimams finansavimas numatomas atskiroje biudžeto eilutėje.

Jeigu jie tiek skirs, tai, aišku, jie negalės tinkamai įvertinti visų pareigūnų, kurie dirbo labai gerai.

„Aš manau, kad jeigu jie tiek skirs, tai, aišku, jie negalės tinkamai įvertinti visų pareigūnų, kurie dirbo labai gerai“, – kalbėjo jis.

R.Liepa pabrėžė, kad susidūrus su grėsme paaiškėjo, kad Lietuva tam nebuvo pasirengusi, tad į pirmas gretas buvo pastatyti policininkai ir pasieniečiai.

„O jie, kaip visada, biudžeto skirstyme pakliūva į galą (...) Tokie dalykai turėtų būti pastovūs – yra žmonės, yra galimybė vertinti, vidurkiai, statistika. O ne metai iš metų kiek politikas ar politikai skirs pačiai sistemai“, – kalbėjo jis.

VRM nei patvirtino, nei paneigė

VRM Strateginės komunikacijos skyrius 15min konkrečiai neatsakė į klausimą, ar tikrai keturis kartus planuoja sumažinti lėšas pareigūnų darbo įvertinimui.

Anot ministerijos atstovų, pareigūnų nuosekliam darbo užmokesčio didinimui ir motyvacijos skatinimui kasmet skiriami papildomi valstybės biudžeto asignavimai.

Anot VRM, numatomi 2022 metų asignavimai VSAT darbo užmokesčiui, lyginant su šiemet, didėja per 1,4 mln. eurų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Simbolinė Jaunųjų konservatorių lygos akcija prie Vidaus reikalų ministerijos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Simbolinė Jaunųjų konservatorių lygos akcija prie Vidaus reikalų ministerijos

„Taigi, 250 tūkst. skiriami papildomai, o iš viso darbo užmokesčiui papildomai 1448 tūkst. eurų (žiniai 250 tūkst. jau yra sudėti į 1448 tūkst. eurų)“, – tokį atsakymą pateikė VRM.

15min papildomai paklausus, kaip šį atsakymą suprasti ir ar toks atsakymas reiškia, kad pareigūnų vertinimams bus skirta 250 tūkst. eurų, bet pareigūnų skatinimas vyks ir per kitas biudžeto eilutes, Strateginės komunikacijos skyrius pabrėžė, kad „šiuo metu dėl biudžeto dar vyksta derybos, todėl konkrečias sumas dar anksti įvardyti“.

„Šiame derybų etape numatyta, kad VSAT gaus papildomai lėšų darbo užmokesčiui“, – patikino ministerijos atstovai.

Atsakyme atkreiptas dėmesys, kad siekiant panaikinti darbo užmokesčio netolygumus tarp skirtingų statutinių įstaigų pareigūnų, praėjusiais metais 1,3 mln. eurų buvo skirta VSAT ir 4 mln. eurų Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui.

„Vidaus reikalų ministerija skiria biudžetą darbo užmokesčiui, o sprendimą, kuriuos ir kaip pareigūnus skatinti, priima kiekvienos tarnybos vadovas“, – pabrėžia ministerija.

VRM taip pat aiškina, kad „Finansų ministerijoje ir Vyriausybės kanceliarijoje šiuo metu dar svarstomas papildomas lėšų poreikis statutinių įstaigų būtiniausioms reikmėms, įskaitant ir papildomą poreikį pareigūnų motyvacijos didinimui“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius