Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 30

Generalinė prokuratūra atskleidė, kodėl į bylą neįtraukti D.Grybauskaitės ir E.Masiulio susirašinėjimai

Savaitgalį dienraštyje „Lietuvos rytas“ paskelbti prezidentės Dalios Grybauskaitės ir Eligijaus Masiulio susirašinėjimai elektroniniu paštu sukėlė politinę audrą. Teigiama, kad šie į bylą neįtraukti laiškai rašyti 2014–2016 metais. E.Masiulis piktinasi, kodėl šis susirašinėjimas, kuriame aptariamos politinės temos, neįtrauktas į bylą. Generalinė prokuratūra 15min paaiškino, kodėl šių elektroninių laiškų nėra byloje.
Dalia Grybauskaitė ir Eligijus Masiulis
Eligijus Masiulis teigia, kad su Dalia Grybauskaite neformalius santykius palaikė keletą metų. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Savo kaltę dėl kyšio ėmimo neigiantis E.Masiulis, komentuodamas laiškus, sukritikavo prokuroro Justo Lauciaus darbą. Jis nusistebėjo, kad prokuroras, iš pradžių žadėjęs jo ir prezidentės susirašinėjimą aptarti per apklausą, vėliau to nepadarė.

E.Masiulis teigė, kad prašė įtraukti laiškus į bylos medžiagą, tačiau prokuroras atmetė prašymą.

Prokuratūros atsakymas

15min pasiteiravo Generalinės prokuratūros, kodėl šie susirašinėjimai neįtraukti į bylos medžiagą. Generalinė prokuratūra atsakė, kad juose nerasta nusikalstamos veikos požymių.

„Pagal baudžiamojo proceso nuostatas, ikiteisminio tyrimo metu tiriamos tik nusikalstamos veikos. Aiškiai neturintis nusikalstamų veikų požymių Lietuvos politikų elgesys nebuvo šio ikiteisminio tyrimo dalyku.

Todėl duomenys apie neturinčius nusikalstamų veikų požymių Lietuvos politikų tarpusavio kontaktus šiame ikiteisminiame tyrime nebuvo renkami“, – rašoma prokuratūros paaiškinime.

„Prokuratūra taip pat atkreipia dėmesį, kad visos reikšmingos Eligijui Masiuliui inkriminuotų nusikaltimų įrodinėjimui aplinkybės ikiteisminio tyrimo metu yra nustatytos, o visi, be išimties, duomenys, reikalingi šiai bylai išspręsti teisingai, yra teisminiam nagrinėjimui perduotoje baudžiamojoje byloje“, – pabrėžiama jame.

Prokurorai taip pat pareiškė, kad viešoje diskusijoje nedalyvaus. „Atsakydami į Jūsų paklausimą pranešame, kad prokuratūra nekomentuoja kaltinamųjų šioje byloje gynybos pozicijų, jų pastebėjimų apie ikiteisminio tyrimo eigą, nepasisako dėl galiojančių prokuroro nutarimų, kuriais išspręsti kaltinamųjų prašymai, pagrįstumo, taip pat – kaltinamųjų įspūdžių apie, jų nuomone, prokuroro ketintus su jais atlikti, bet neatliktus ikiteisminio tyrimo veiksmus.

Todėl teise dalyvauti viešoje diskusijoje apie teismui perduotą, bet dar nepradėtą nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje Eligijus Masiulis ir kiti kaltinamieji yra kaltinami sunkiais korupciniais nusikaltimais, prokuratūra nesinaudos“, – rašoma prokuratūros atsakyme 15min.

Kritikavo žurnalistus ir būsimą premjerą

Anot paskelbtų ištraukų, prezidentė su E. Masiuliu susirašinėjo apie kandidatus į generalinio prokuroro pareigas. D. Grybauskaitė parašė, kad LNK žurnalistas Tomas Dapkus „kalba nesąmones“ apie Evaldą Pašilį ir pasiūlė „perduoti linkėjimus“ televiziją valdančio koncerno „MG Baltic“ vadovui Dariui Mockui, „kad patrauktų savo skaliką“.

Laiške prieš 2016 metų Seimo rinkimus D. Grybauskaitė rašė, kad būsimas premjeras Saulius Skvernelis „jau dabar yra pavojingas populistas, bus tik dideliu pagreičiu blogiau“. Ji paragino E. Masiulį įkalbėti tuomet valdžioje buvusius socialdemokratus, kad S. Skvernelis „neturėtų užimti ministro posto, jei pereina į nekoalicinę partiją.“

Prezidentė skandalo įkarštyje dėl vadinamojo juodojo viceministrų sąrašo paragino E. Masiulį naudotis jos konfliktu su tuometine socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus Vyriausybe: „Tokia beatodairiška konfrontacija nukals ir jų reitingus bei didins neskaidrumo prieskonį prieš ateinančius dvejus rinkimus. Naudokitės tuo.“

Prezidentūra šių laiškų autentiškumo ar turinio detalių nekomentavo, argumentuodama, kad bet kokie paaiškinimai gali būti panaudoti kaltinamųjų gynyboje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius