Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 11

Prokurorai keistu kompostinės žemės iš Vilniaus nuotekų valyklos vežiojimu susidomėjo, bet viešojo intereso negins

Prieš du mėnesius 15min paskelbta informacija apie vežiojamą, bet galbūt niekur neišvežamą dumblą iš Vilniaus nuotekų valyklos sudomino ir prokurorus. Vis dėlto atlikus tyrimą dėl viešojo intereso galimo pažeidimo, prokuratūra nusprendė atsisakyti taikyti viešojo intereso gynimo priemones. Tyrimas nepradėtas ir dėl dumblą vežiojančios bendrovės pareiškimo, esą ją mėginta šnipinėti. Tačiau Aplinkos apsaugos departamentas, atlikęs savo patikrinimą, pažeidimų rado.

Situacija, kaip iš „Vilniaus vandenų“ nuotekų valyklos išvažiuoja sunkvežimiai, pakyla į kalną ir sustoja šalia Gariūnų turgaus, o po daugiau nei valandos stovėjimo grįžta atgal, stebėta paskutinę lapkričio savaitę.

Kiekvienas sunkvežimis lyg ir turėjo tuo metu į laukus Vilniaus rajone vežti apie 20 t kompostinės žemės.

„Vilniaus vandenys“ tvirtino, kad jie moka už dumblo sutvarkymą dalimis, todėl permokos už tuščią važinėjimą būti negali.

UAB „Bioineksas“, kuri ir yra laimėjusi „Vilniaus vandenų“ konkursą kompostuoti dumblą, vadovas Marius Paulauskas situaciją aiškino taip: esą vairuotojai pamatė, kad kažkas juos seka, ir nenorėdami atskleisti komercinės paslapties, kam ši kompostinė žemė skirta, niekur nevažiavo.

Visą tekstą galite skaityti čia: Iš dumblo gauto komposto išvežimas iš „Vilniaus vandenų“ užminė mįslę: sunkvežimiai valandą stovi prie Gariūnų ir grįžta atgal.

Prokuratūra tyrė

Pasirodo, ši istorija sudomino ir prokurorus.

Kaip teigia Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė, Vilniaus apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroras, susipažinęs su publikacijoje nurodytomis aplinkybėmis, atliko tyrimą dėl viešojo intereso galimo pažeidimo.

Įvertinus tyrimo metu surinktus duomenis, buvo priimtas nutarimas atsisakyti taikyti viešojo intereso gynimo priemones.

„Įvertinus tyrimo metu surinktus duomenis, vadovaujantis Prokuratūros įstatymo 19 str. nuostatomis, buvo priimtas nutarimas atsisakyti taikyti viešojo intereso gynimo priemones.

Tačiau, atliekant tyrimą dėl galimo viešojo intereso pažeidimo, buvo gauta duomenų apie galimus pažeidimus, dėl kurių nustatymo ir atsakomybės taikymo buvo kreiptasi į kompetentingas institucijas – Aplinkos apsaugos departamentą ir Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI).

Aplinkos apsaugos departamento Vilniaus valdyba jau tyrimo metu, nustačiusi pažeidimų, ėmėsi priemonių jiems pašalinti. VMI pavesta atlikti mokestinį įmonės patikrinimą“, – teigiama G.Vitkauskaitės-Šatkauskienės pateiktame prokuratūros komentare.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Keisti dumblą iš „Vilniaus vandenų“ vežančių mašinų maršrutai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Keisti dumblą iš „Vilniaus vandenų“ vežančių mašinų maršrutai

Surašė įspėjimą

Tie Aplinkos apsaugos departamento rasti pažeidimai buvo keli.

„2021 m. sausio 7 d. Aplinkos apsaugos departamento Vilniaus valdybos Vilniaus aplinkos apsaugos inspekcija, atlikusi neplaninį įmonė „Bioineksas“ patikrinimą, nustatė, kad dalis įmonei priklausančių žaliųjų (medžių lapų) ir kitų atliekų laikomos ne pagal Leidimo Reglamento 2.3. pp. pateiktą atliekoms naudoti ar šalinti skirtų įrenginių išdėstymo teritorijoje planą schemą, t. y. už kompostavimo aikštelės ribų, atliekos sandėliuojamos kitai įmonei priklausančioje teritorijoje.

Taip pat buvo pastebėta, kad atliekos veiklavietėje sandėliuojamos ne pagal Leidimo Reglamento 2.3. pp. kompostavimo aikštelės išdėstymą: susidariusių atliekų vietoje sandėliuojamas produktas – kompostas, šalia jo sandėliuojamos priimtos popieriaus ir kartono pakuočių atliekos“, – teigiama departamento atsakyme 15min.

Nustatė, kad dalis įmonei priklausančių žaliųjų ir kitų atliekų laikomos už kompostavimo aikštelės ribų, sandėliuojamos kitai įmonei priklausančioje teritorijoje.

Anot departamento specialistų, bendrovė „Bioineksas“, nesilaikydama Leidimo Reglamento reikalavimų, pažeidė Aplinkos apsaugos įstatymo ir Atliekų tvarkymo taisyklių reikalavimus, todėl jai surašytas įspėjimas iki vasario 6 d. pašalinti minėtus pažeidimus.

Praeitą savaitę departamentas gavo bendrovės raštą, kad pažeidimai pašalinti. Kaip teigia Aplinkos apsaugos departamentas, tai dar ketinama patikrinti.

Patys prašė tirti dėl komercinio šnipinėjimo

Dar vienas tyrimas vykdytas jau pačios bendrovės „Bioineksas“ prašymu.

Įmonės direktorius parašė pareiškimą dėl galimai padarytų nusikalstamų veikų, kurias numato Baudžiamojo kodekso 210 ir 211 straipsniai, kurie skamba taip: 210 str. – Komercinis šnipinėjimas, 211 str. – Komercinės paslapties atskleidimas.

VIDEO: Keisti dumblą iš „Vilniaus vandenų“ vežančių mašinų maršrutai

Šio tyrimo ėmėsi Kriminalinės policijos Ekonominių nusikaltimų valdybos pareigūnai, Vadyboje buvo išnagrinėtas toks UAB „Bioneksas“ direktoriaus pareiškimas dėl galimai padarytų nusikalstamų veikų.

„Priimtas sprendimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą. Vilniaus apygardos prokuratūros Audronė Žentelienė prokurorė patikrinus medžiagą patvirtino, kad priimtas nutarimas yra teisėtas ir pagrįstas“, – 15min informavo Vilniaus apskrities VPK atstovė Julija Samorokovskaja.

Į prokurorus kreipėsi ir politikai

Prokurorai gavo ir dar vieną kreipimąsi dėl šitos situacijos.

Tai patvirtino Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Kontrolės komiteto pirmininkė Agnė Andriulytė, kurios teigimu, komiteto nariai atkreipė dėmesį į 15min paviešintą informaciją dėl nusausinto dumblo, kurį savivaldybės įmonė „Vilniaus vandenys“ perduoda UAB „Bioineksas“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Agnė Andriulytė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Agnė Andriulytė

„Abejonių dėl skaidrios veiklos sukėlė visos grandys, tiek perdavimas (kiek ir kokių žaliavų), tiek apdorojimas, tiek išvežimas, tiek atsiskaitymas už suteiktas paslaugas. Buvo parašyta daugybė laiškų, surengti 3 klausimo svarstymai. Galiausiai komiteto nariai bendru sutarimu nusprendė kreiptis į Prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo, nes mums buvo pateikti skirtingi skaičiai, kiekiai, procentai, skirtingai vertinamos tos pačios aplinkybės. Vieni atsakymai tiek raštu, tiek žodžiu, prieštaravo kitiems.

Kai komitetas nusprendė kreiptis į prokuratūrą, tam pritarė ir UAB „Vilniaus vandenys“ direktorius. Kad situacija yra su pilkosiomis zonomis, aš net neabejoju, todėl tik išsamus tyrimas gali išsklaidyti vilniečių abejones. Prokuratūra, kaip suprantu, savo iniciatyva jau buvo pradėjusi tyrimą ir jį jau nutraukė, tačiau tikiuosi, kad atnaujins, kitaip teks skųsti prokuroro veiksmus“, – teigė A.Andriulytė.

Ji taip pat sakė, kad Kontrolės komitetas kreipėsi ir į Aplinkos apsaugos departamentą dėl galimai padarytos žalos gamtai ūkininkams įterpiant tūkstančius tonų nusausinto dumblo į savo laukus, jei tie kroviniai pasiekė ūkininkų laukus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius