-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 17 /14:15

„Grigeo Klaipėda“ byla: įtarimų sulaukė buvęs įmonės direktorius, operatorius, valymo įrenginių vadovas ir įmonė

Penktadienį Klaipėdos apygardos prokuratūra paskelbė pareiškusi įtarimus trims fiziniams asmenimis ir pačiai įmonei „Grigeo Klaipėda“. Kitą savaitę planuojama pateikti įtarimus daugiau asmenų. Įtarimai pareikšti buvusiam įmonės vadovui, vienam operatoriui ir asmeniui, „kuris vadovavo valyklai“. Įtariamieji kol kas parodymų nedavė.
Grigeo valymo įrenginiai Dumpiuose
„Grigeo Klaipėda“ valymo įrenginiai Klaipėdoje / „Oro grupė“ nuotr.

Tiesiogiai stebėkite čia:

Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausioji prokurorė Dalia Pocienė ir ikiteisminiam tyrimui vadovaujanti Klaipėdos apylinkės prokurorė Gina Skersinskytė suteikia daugiau informacijos apie atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl galimų aplinkosaugos pažeidimų ir galimai padarytos didelės žalos gamtai tvarkant nuotekas uostamiestyje.

G.Skersinskytė nurodė, kad įtarimai dokumentų klastojimu ir gamtos teršimu pareikšti įmonei, buvusiam jos vadovui, valyklos vadovui, vienam operatoriui ir pačiai įmonei.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Ikiteisminiam tyrimui vadovaujanti Klaipėdos apylinkės prokurorė Gina Skersinskytė ir Klaipėdos apygardos vyriausioji prokurorė Dalia Pocienė
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Ikiteisminiam tyrimui vadovaujanti Klaipėdos apylinkės prokurorė Gina Skersinskytė ir Klaipėdos apygardos vyriausioji prokurorė Dalia Pocienė

Įmonei kol kas gresia bauda iki 5 mln. eurų ir likvidavimas arba veiklos sustabdymas, jos turtas areštuotas.

Asmenims gresia iki šešerių metų nelaisvės.

Negalėjome įsivaizduoti, kad taip galėjo vykti. Negalėjome įsivaizduoti tokio masto.

Kol kas visi jie atsisako teikti parodymus.

Tiesa, prokuratūra nurodo, kad jau kitą savaitę įtariamųjų gali būti daugiau. Kiti operatoriai kol kas yra apklausti kaip specialieji liudytojai.

Prokurorės nevertino, ar „Grigeo“ grupės prezidentas Gintautas Pangonis žinojo ar nežinojo apie tai, kad įmonė gali teršti aplinką.

Nurodyta, kad apie nusikaltimą pranešė ne dabartiniai įmonės darbuotojai.

D.Pocienė patvirtino, kad gilinamasi ne į vienų metų įmonės veiklą.

„Jaučiamės kaip atidarę Pandoros skrynią, – tikino D.Pocienė. – Tokia asociacija sąlygota to, kad negalėjome įsivaizduoti, kad taip galėjo vykti. Negalėjome įsivaizduoti tokio masto. Tikimės, kad išleidžiamos ne tik piktžaizdės, bet neužmiršome išleisti ir vilties“.

Ji vylėsi, kad šis rezonansinis tyrimas pasinaudos ir prevencijai: įmonės, kurios iki šiol naudojo vandenvalai tokius „avarinius vamzdžius“ – susitvarkys, o kiti net negalvos apie galimybę nusižengti.

Anot jos, prokuratūra tikisi, kad ateityje visi šioje byloje surinkti duomenys virs įrodymais teisme.

„Išplėsta tyrimo grupė. (...) Nuo keturių prokurorų į grupę įtraukta dar viena prokurorė ir du specializuoti tyrėjai“, – tikino ji. Grupei vadovauja Gina Skersinskytė.

Pasak D.Pocienės, tyrimas reikalauja specialiųjų žinių, todėl bus pasitelkiami specialistai, mokslininkai. Vien IT specialistai turi apdoroti apie 12 terabaitų medžiagos, paimta krūvos dokumentų. Su prokurorais bendradarbiauja ir Aplinkos apsaugos departamento darbuotojai.

Prokuratūra dėkojo visuomenei ir žiniasklaidai, kad netrukdė dirbti ir „išmoko atskirti pelus nuo grūdų“.

„Labai tikiu visuomenės branda, gebėjimu kritiškai vertinti bet kokią publikuojamą informaciją“, – teigė ji.

Atkreiptas dėmesys būtent į įmonės pranešimus, kuri pastaruoju metu teigė esą slapto vamzdžio nebuvo, o nuotekos tekėjo esą „ne iškart“ į Kuršių marias, o į „Klaipėdos vandens“ kanalą.

„Niekas iš mūsų nepasakė to, kad nustatėme vamzdį, einantį tiesiai į Kuršių marias“, – teigė prokurorė.

Pasak jos, įmonė vamzdį vadina avariniu, tačiau iš tiesų niekada jo nenurodė jokiuose dokumentuose.

G.Skersinskytė nurodė, kad aplinkosaugininkai negalėjo paprastai pamatyti nenurodyto vamzdžio ir sklendės, tam reikėjo specifinių žinių. Be to, apie apsilankymus aplinkosaugininkus teisės aktai įpareigoja informuoti iš anksto.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./„Grigeo Klaipėda“ įmonė Klaipėdoje
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./„Grigeo Klaipėda“ įmonė Klaipėdoje

Sausio 7-ąją uostamiesčio prokurorai ir policijos atstovai paviešino apie naktį vykdytą slapą operaciją „Grigeo Klaipėdoje“. Teisėsaugininkai ir iš kitų miestų atvykę aplinkosaugininkai beveik visą naktį Dumpiuose tyrė, kaip valomos toksiškos higieninį popierių, kartoną, medžio plaušą gaminančios įmonės nuotekos.

Paaiškėjo, kad tonos nuotekų buvo tik mechaniškai apvalomos, tačiau biologinio valymo įrenginių nepasiekdavo. Slaptu vamzdžiu nuotekos įsiliedavo į „Klaipėdos vandenų“ kolektorių, kuriuo tekėdavo jau švarios nuotekos.

„Grigeo Klaipėda“ ir dabar tvirtina, kad jokio papildomo vamzdžio nėra, nuotekos galėjo tekėti avariniu vamzdžiu. Tačiau įmonės vadovas T.Eikinas ir savininkas G.Pangonis nurodo nežinantys, kaip dažnai tai galėjo vykti.

Kada bus baigtas ikiteisminis tyrimas – nežinia. Dabar tyrimui sutelktos didesnės pajėgos tyrėjų.

Tam, kad būtų galima užtikrinti galimo civilinio ieškinio dėl padarytos žalos patenkinimą, buvo priimtas sprendimas pusei metų areštuoti įmonės „Grigeo Klaipėda“ nekilnojamąjį turtą Dumpių kaime ir Nemuno g. 2, Klaipėdoje. Įmonei uždrausta atlikti veiksmus, kurie sumažintų areštuoto turto vertę, taip pat turtą parduoti, įkeisti, išnuomoti ar kitaip perleisti kitam asmeniui bei keisti jo teisinę padėtį, tačiau nėra uždrausta šio turto naudoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius