-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 17 /21:31

Psichiatrijos ligoninėje asmenybes tobulino ir Lietuvos banko darbuotojai: po 15min publikacijos mokymai sustabdyti

Lietuvos bankas buvo viena institucijų, nusprendusių mokesčių mokėtojų pinigus išleisti „Asmenybės augimo grupių“ mokymams, kuriuose be ligoninės vadovo žinios dalyvavo Vilniaus psichikos sveikatos centro pacientai. Įvyko tik viena mokymų sesija, o dabar mokymai, bent kol nurims aistros, sustabdyti.
Lietuvos bankas
Lietuvos bankas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvos bankas šiemet kovą apklausos būdu pirko komandinius mokymus. Buvo kreiptasi į tris galimus tiekėjus. Vienas jų – įmonė „FCLT“ pasiūlymo nepateikė, įmonė „Grand Partners“ suskaičiavo, kad mokymai kainuotų 10 tūkst. eurų, o trečias tiekėjas – fizinis asmuo pasiūlė mokymus surengti už 7,7 tūkst. eurų.

Fizinio asmens statusu Lietuvos banko apklausoje dalyvavo „Asmenybės augimo grupių“ atstovė. Su ja Lietuvos bankas sutartį pasirašė šiemet balandžio 6 dieną ir įsipareigojo už mokymus sumokėti 7,7 tūkst. eurų.

Įsitikinti teisėtumu pakako žodžių?

Lietuvos banko Personalo skyriaus vadovė Oksana Balsienė nurodė, kad Lietuvos banko tikslas buvo įsigyti mokymus, pagrįstus patyrimu, tikra socialine veikla, kuri gerintų tarpusavio bendravimą komandoje, keistų nusistovėjusius stereotipus, skatinant toleranciją ir pagarbą, ugdant gebėjimą priimti kitokį žmogų ir jo skirtingą pasaulėžiūrą.

Buvome patikinti, kad mokymai vyksta teisėtai ir nepažeidžiant kitų šalių interesų, – nurodė O.Balsienė

Ji neslėpė, kad vykdant pirkimą buvo žinoma apie tai, kad programoje yra numatytas bendravimas „su įvairiais socialinių grupių atstovais“.

„Buvome patikinti, kad mokymai vyksta teisėtai ir nepažeidžiant kitų šalių interesų“, – nurodė O.Balsienė, tačiau neatsakė į klausimą, ar Lietuvos bankas prašė „Asmenybės augimo grupių“ pateikti veiklos teisėtumą įrodančius dokumentus, ar patikėjo vien mokymų organizatorių žodžiais.

Į pirmąją sesiją vienuolika Lietuvos banko darbuotojų iš visų tarnybų ir savarankiškų skyrių susirinko praėjusią savaitę, 15min nurodė O.Balsienė. Joje Lietuvos banko darbuotojai susitiko su psichiatrais ir Vilniaus psichikos sveikatos centro pacientais.

„Kaip vienas pagrindinių šių mokymų aspektų buvo būtent pateikiama kova su visuomenėje gajomis stigmomis apie psichinės sveikatos sutrikimų turinčius asmenis. Taip pat išsamiai pristatytos tokių asmenų integracijos į visuomenę programos, įstaigos veikla ir iniciatyvos siekiant suteikti jiems visavertį gyvenimą ir galimybes įsilieti į darbo rinką.

Darbuotojams, dirbantiems komandoje, labai svarbu pažinti žmonių elgsenos sutrikimus, gebėti suprasti savo kolegas, ir, kilus problemai, jiems padėti, todėl daug dėmesio skirta psichiatro paskaitai apie stresą, depresiją, nemigą, panikos atakas, tokius sutrikimus sukeliančius veiksnius, jų prevenciją bei gydymą. Ligoninės vadovybė ir personalas paliko profesionalių ir darbui pasišventusių žmonių įspūdį“, – gyrė mokymus O.Balsienė.

Ligoninės vadovybė ir personalas paliko profesionalių ir darbui pasišventusių žmonių įspūdį, – teigė O.Balsienė.

Ji pripažino, kad kai kuriems Lietuvos banko darbuotojams kilo klausimų dėl pacientų teisių ir mokymų etikos, tačiau esą jiems vėl buvo atsakyta, kad mokymai vyksta teisėtai ir nepažeidžiant kitų šalių interesų.

Pasak Lietuvos banko Personalo skyriaus vadovės, mokymų sesijos, kurioje dalyviams teko bendrauti ir su Vilniaus psichikos sveikatos centro pacientais, metu darbuotojams nebuvo liepta apsimesti studentais.

„Buvo akcentuota, kad turime kalbėti atvirai ir sakyti tiesą, tad mokymų dalyviams kuo nors kitu apsimesti neteko“, – nurodė ji.

Mokymai stabdomi, bet nenutraukiami

Šį pirmadienį buvo suplanuota antra „Asmenybės augimo grupių“ mokymų Lietuvos banko darbuotojams sesija. Vakare mokymų dalyviai turėjo vykti į A.Kojelavičiaus gatvėje įsikūrusį Vilniaus nakvynės namų filialą ir vakarieniauti su benamiais, tačiau numatytu laiku 15min žurnalistai į nakvynės namus atvyko vieni. Lietuvos banko darbuotojai ir „Asmenybės augimo grupių“ atstovės sutartu su nakvynės namų atstovais laiku nepasirodė.

Lietuvos banko nuotr./Oksana Balsienė
Lietuvos banko nuotr./Oksana Balsienė

Antradienį paaiškėjo, kad po 15min straipsnio apie „Asmenybės augimo mokymus“ Lietuvos bankas nusprendė laikinai sustabdyti mokymų programą.

O.Balsienė neslepia, kad mokymai stabdomi dėl „viešai pasirodžiusios informacijos, kuri turi būti įvertinta“.

Tačiau ji nėra linkusi vertinti, ar sutartis dėl „Asmenybės augimo grupių“ mokymų bus atnaujinta skandalui nurimus.

Paklausta, kodėl sutartis stabdoma, o ne nutraukiama, O.Balsienė nurodė, kad kol kas Lietuvos bankas sustabdė tolesnę mokymų eigą, o dėl tolesnio sutarties statuso bus sprendžiama artimiausiu metu, nes turi būti įvertinti teisiniai galimo sutarties nutraukimo aspektai.

O.Balsienės teigimu, Lietuvos bankas dar nėra „Asmenybės augimo grupėms“ sumokėjęs visos numatytos 7,7 tūkst. eurų sumos, tačiau nenurodė, kokia suma jau pervesta ir kokie būtų sutarties nutraukimo kaštai mokesčių mokėtojams.

Mokėsi ir komercinės įmonės

„Asmenybės augimo grupės“ savo tinklalapyje internete skelbia klientų atsiliepimus. Iš jų matyti, kad „Augimo grupių“ mokymuose yra dalyvavę SEB banko ir siuntų tarnybos „UPS“ įgaliotojo atstovo Lietuvoje įmonės „Skubios siuntos“ darbuotojai.

Šių įmonių atstovai „Asmenybės augimo grupių“ tinklalapyje nurodo buvę patenkinti mokymų kokybe ir rekomenduoja juos rinktis kitiems.

15min sekmadienį pranešė, kad Vilniaus psichikos sveikatos centro pacientai be ligoninės vadovo Martyno Marcinkevičiaus žinios dalyvaudavo mokymuose vadovams.

Paaiškėjo, kad įmonių vadovus su ligoniais paslapčia suveda ne bet kas, o Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Psichiatrijos klinikos vadovas, Lietuvos psichiatrų asociacijos prezidentas Alvydas Navickas.

Jis pats tokiuose mokymuose pacientų teisių pažeidimo nemato. Atvirkščiai – A.Navickas sako darantis tik gera: laužantis stereotipus apie psichikos sutrikimų turinčius asmenis.

Dėl šių mokymų tyrimą atlieka Vilniaus miesto savivaldybės administracija, situaciją stebi Sveikatos apsaugos bei Švietimo ir mokslo ministerijos, Vilniaus universitetas.

Nevyriausybinė organizacija „Psichikos sveikatos perspektyvos“, gindama viešąjį interesą, antradienį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydama ištirti situaciją ir pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo pažeidimo.

Organizacija mano, kad pasitvirtinus straipsnyje nurodytai informacijai, įžvelgtinas pacientų su negalia išnaudojimas, žeminimas bei asmens privatumo pažeidimai organizuojant neteisėtą ūkinę-komercinę veiklą. Vadovaujantis neseniai papildytu Baudžiamuoju kodeksu, taip pat prašoma ištirti, ar nebuvo atlikti veiksmai, kuriais siekta suvaržyti teises ir laisves dėl negalios, bei veiksmai, skatinantys neapykantą ar kurstantys diskriminuoti negalios pagrindu.

Įtaria du pažeidimus

Vilniaus miesto psichikos sveikatos centras vykdo atskirą vidinį patikrinimą ir aiškinasi, kaip mokymų dalyviai susitikdavo su pacientais. Ligoninės direktorius Martynas Marcinkevičius 15min trečiadienį teigė, kad jau išsiaiškinta, jog Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Psichiatrijos klinika buvo sudariusi vienkartinę sutartį dėl Lietuvos banko darbuotojų mokymo. Toje sutartyje apie atlygį neužsimenama.

Ar Psichiatrijos klinikos atstovai, galimai skaitę paskaitas mokymuose ir į juos įtraukę pacientus, neturėjo asmeninių sutarčių su „Asmenybės augimo grupėmis“, M.Marcinkevičius sako išsiaiškinti negalintis, nors tai būtų esminė informacija sprendžiant, ar tai buvo komercinis bendradarbiavimas, ar ne.

M.Marcinkevičiaus duomenimis, Lietuvos banko darbuotojai susitiko su dviejų ligoninės skyrių – Psichosocialinės reabilitacijos ir Pirmojo – pacientais. Kol kas tyrimą atliekančiai grupei pavyko pasikalbėti tik su vieno skyriaus pacientais, dalyvavusiais mokymuose.

„Kol kas kalbėjome su dviem pacientais, tai jie patvirtino, kad raštiško sutikimo nebuvo davę, bet žodžiu sutiko kalbėtis ir buvo informuoti, kad ten bus ne sveikatos specialistai“, – nurodė M.Marcinkevičius.

Pirmojo skyriaus pacientų, kurie dalyvavo mokymuose, tyrimo grupei dar nepavyko rasti, nes skyriaus vadovas šuo metu išvykęs į komandiruotę. Dėl mokymuose dalyvavusių medikų taip pat kyla keblumų.

„Problema yra ta, kad šio skyriaus darbuotojai turi krūvį dar ir Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Psichiatrijos klinikoje. Kaip daugelis dirba per dvi vietas. Čia ir yra blogiausia, kad visiems sunku atskirti, kur yra ligoninė, o kur yra klinika“, – aiškino pašnekovas.

Ar pavyks surasti pacientus, kurie mokymuose dalyvavo anksčiau, M.Marcinkevičius abejoja. Pasak jo, ryšius su „Asmenybės augimo grupėmis“ pirma buvo užmezgusi dabar jau mirusi buvusi Psichiatrijos klinikos vadovė. Dabartinis klinikos vadovas Alvydas Navickas į šias pareigas paskirtas tik pernai.

Kol kas M.Marcinkevičius mato du galimus pažeidimus.

„Jeigu darai tokius dalykus, reikia viską tvarkingai teisiškai daryti. Dabar kyla klausimų dėl pacientų raštiškų sutikimų, kurių nėra. Yra rusiškas pasakymas, kad žodžių prie bylos nepririši, tai, kol nėra raštiško įrodymo, gali visaip interpretuoti ir abejoti buvo pažeidimas, ar nebuvo. Čia pagrindinis dalykas. Aišku, kad mūsų neinformavo, tai čia irgi toks vidinis pažeidimas mūsų bendradarbiavimo tvarkos. Turime būti ne tik informuoti, bet ir raštiškai suderinta tokia veikla. Čia irgi pažeidimas, tik gal ne pacientų teisių, o etikos ar administracinis“, – teigė M.Marcinkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius