Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 30

R.Karbauskis apkaltino LSDP išdavus savo vertybes, R.Budbergytė atkerta: „Meluoja išsijuosęs“

Valdantiesiems nepavyko priimti sprendimų, kurie leistų Lietuvoje kurtis valstybinėms vaistinėms. Jei į Seimo posėdį būtų sugužėję premjeras, ministrai bei visi parlamentarai iš daugumos, matyt, būtų buvę kitaip. Visgi valdančiųjų lyderis Ramūnas Karbauskis nesėkmės priežastį atrado kitur – atsakomybę už nepasisekusį balsavimą priskyrė socialdemokratams. Socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė R.Karbauskiui siūlo atsigręžti į save ir savo darbus, kurių „valstiečiai“, anot jos, ėmėsi tik Seimo kadencijos pabaigoje.
Rasa Budbergytė ir Ramūnas Karbauskis
Rasa Budbergytė ir Ramūnas Karbauskis / 15min nuotr.

Antradienį, Seimui sprendžiant dėl valstybinių vaistinių įteisinimo, balsavime nedalyvavo konservatoriai, liberalai, dauguma Mišrios Seimo narių grupės narių bei socialdemokratų – „už“ balsavo vienintelis Bronius Bradauskas.

Būtent tai sulaukė R.Karbauskio dėmesio: feisbuko įraše, pažymėtame kaip politinė reklama, jis ėmė aiškinti, „kaip socialdemokratai eilinį kartą išdavė savo rinkėjus“.

Užkliuvo ir Darbo partija

„Kodėl mums reikalingos valstybinės vaistinės? Todėl, kad jos ne tik palengvintų vaistų prieinamumą regionuose, bet ir sudarytų konkurenciją vaistinių tinklams, tai reiškia, kad vaistai galėtų pigti. Kodėl reikalinga įtvirtinti bendruomenių dalyvavimą sprendžiant mokyklų likimą? Todėl, kad šeimos, bendruomenės geriausiai žino, kur jų vaikai ir kokiomis sąlygomis turi mokytis.

Antradienį vyko balsavimai dėl šių dviejų klausimų, kurie pagal savo ideologiją labai tinka centro kairei, tarp jų ir socialdemokratams, kurių politinė ašis – žmonės, jų sprendimų galia ir socialinė lygybė“, – dėstė politikas.

Nenuostabu, kad prie šio neoliberalių partijų bloko prisijungė ir penki Darbo partijai atstovaujantys Seimo nariai.

Jis teigė nesistebintis, kad konservatoriai ir liberalai valstybinių vaistinių idėjos nepalaikė – esą šios partijos ne visada sąžiningos, labiau pragmatiškos ir, pasak R.Karbauskio, renkasi „savanaudiškais išskaičiavimais grįstą neoliberalizmo kelią“.

„Jiems visada buvo svarbu atstovauti verslo interesams ir derinti savo rinkimų programas, pietų ar galimai dėžučių su kyšiais pavidalu.

Nenuostabu, kad prie šio neoliberalių partijų bloko prisijungė ir penki Darbo partijai atstovaujantys Seimo nariai. Jie skaičiuoja ir ieško paramos, vertybės jiems, matyt, irgi nesvarbu – tas irgi nestebina“, – pridūrė „valstiečių“ lyderis.

Teigia, kad socialdemokratai apsimetinėja

O socialdemokratų „sprendimas dirbti su opozicija išvien ir identiškai balsuoti“, pasak R.Karbauskio, kelia klausimų: „Kurie susiję su tuo, kodėl socialdemokratai vis dar apsimetinėja socialdemokratais, nors jų veiksmai yra priešingi bet tokiai socialdemokratinei politinei linijai.“

„Socialdemokratų ideologijos esmė – socialinė atsakomybė, kur vietą turėtų rasti ir pačios valstybės verslumas, išlyginant rinkos netolygumus, ir bendruomenių įgalinimas, ir parama silpnesniajai pusei, šiuo atveju – siūlant didesnę konkurenciją ir didesnį vaistų prieinamumą (ypač regionuose), o vietos bendruomenėms – suteikiant papildomus instrumentus spręsti joms rūpimus klausimus.

Šiandien G.Palucko (Gintauto Palucko, – 15min) socialdemokratai pasielgė ne taip, kaip sako jų ideologija, o taip, kaip elgėsi visus tuos trejus metus: balsavo kaip konservatoriai, kortelių ištraukimu paremdami komercinių vaistinių monopolijos išlaikymą, neleisdami vietos bendruomenei turėti balsą tada, kai sprendžiama dėl kaimo mokyklų uždarymo.

Akivaizdu, kad socialdemokratai ir šį kartą išdavė savo vertybes, ir stebina, jog jie patys savo veiksmais demonstruoja savo ištikimybę konservatoriams ir liberalams, kada viešoje erdvėje tai visaip stengiasi neigti“, – toliau komentavo R.Karbauskis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

Nesitiki LSDP paramos antrame ture

Politikas reiškė viltį, kad gyventojai tai mato ir supranta, ir savo balso per Seimo rinkimus LSDP neatiduos.

„Aš tikiuosi, kad žmonės jau mato ir supranta, kad balsas už G.Palucko socialdemokratus neišvengiamai pasitarnaus tik konservatoriams, nes G.Palucko socialdemokratai neturi politinės valios įgyvendinti centro kairės politikos.

Ir akivaizdu, kad visus šiuos trejus metus, kada socialdemokratų pirmininku tapo jaunasis konservatorius G.Paluckas, šiai partijai vis sunkiau rasti politinės minties ir veiksmų savarankiškumą, kas ir skirtų šią partiją nuo konservatorių ir liberalų.

Ar tai lyderio silpnumo, ar susitarimo su konservatoriais klausimas, šiandien ne tiek svarbu“, – tikino Seimo narys.

Socialdemokratai neturi politinės valios įgyvendinti centro kairės politikos.

Jis darė prielaidą, kad po rinkimų socialdemokratų ir konservatorių jėgos „ir toliau dirbs išvien, griaudamos bet kokią politinių krypčių pusiausvyrą, įsiurbdamos į save socialdemokratus“.

„Kas dar tuo netiki, galės lengvai įsitikinti Seimo rinkimų antrame ture, kada partijos aiškiai ir viešai turės deklaruoti, kuriuos ne savo partijų kandidatus jos rems antrame ture“, – pridūrė R.Karbauskis.

Mato kitų būdų, kaip atpiginti vaistus

Į šį pasisakymą sureagavusi Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnė R.Budbergytė sutiko, kad vaistai turėtų pigti, bet tam, anot jos, visai nereikia steigti valstybinių vaistinių.

„Valstybinės vaistinės tikrai ne tas kelias, kuriuo socialdemokratai mato, kad šiuo metu būtų galima būtų spręsti problemą, nes gi iš visų mokesčių mokėtojų pinigų reikės tas vaistines išlaikyti. Tai – jaukas rinkėjui“, – 15min komentavo ji.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vaistai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vaistai

„Mes matome savo kelią, kuriuo ruošiamės eiti, jei būsime valdžioje, jei rinkėjas mumis pasitikės“, – pridūrė R.Budbergytė.

Socialdemokratai, pasak politikės, savo vertybių neišduoda ir nuosekliai laikosi programinių nuostatų.

„Mūsų vertybės parašytos programoje. Mūsų tikslas padaryti, kad kompensuojamiems vaistams nebūtų priemokų iš viso, nepriklausomai nuo senjorų amžiaus. Jeigu senjorams vaistai kompensuojami nuo 75 metų, mes senjorais laikytumėme nuo 65 metų. Mes taip matome, kad reikėtų spręsti problemą“, – paaiškino R.Budbergytė.

Mūsų tikslas padaryti, kad kompensuojamiems vaistams nebūtų priemokų iš viso.

„Vaistai tikrai yra per brangūs, jie turi būti prieinami – ir nauji vaistai, dėl to mes ir sakome, kad sveikatos apsaugos sistemai reikia didinti finansavimą“, – pažymėjo parlamentarė.

Retoriką sieja su rinkimais

Galiausiai ji pažymėjo, kad valstybinių vaistinių klausimo valdantieji neišjudino per visus ketverius Seimo kadencijos metus: „Tegul R.Karbauskis kalba apie tai, kas jam yra svarbu, tai, ką jis prieš ketverius metus pasižadėjo eidamas į rinkimus. Šiuo metu jam, žinoma, mirtinai reikia parodyti, kad jis vykdo savo pažadus. Ketverius metus jis nieko nedarė dėl tų vaistinių. Seniai galėjo padaryti, jei būtų norėjęs.“

Atliepdama į R.Karbauskio prielaidas dėl LSDP ir konservatorių bendradarbiavimo, R.Budbergytė patikino, jog partijos jokių tarpusavio susitarimų neturi.

Tai yra technologijos, kuriomis naudodamasis R.Karbauskis bando mobilizuoti savo rinkėją.

„Tai yra technologijos, kuriomis naudodamasis R.Karbauskis bando mobilizuoti savo rinkėją, kad jis neperbėgtų pas socialdemokratus“, – sakė ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Gintautas Paluckas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Gintautas Paluckas

Paklausta, ar prieš socialdemokratus nukreipta R.Karbauskio retorika nesutrukdys galimam LSDP ir „valstiečių“ bendradarbiavimui po rinkimų, R.Budbergytė tiesiai neatsakė, tačiau leido suprasti, kad ne.

„Retorika yra retorika, mes, politikai, retorikas dažnai naudojam įvairias. O po to reikia žiūrėti, kaip dirbti Lietuvai. Aš dabar šneku ne vien apie skambius žodžius, bet juk politika ir yra interesų suderinimas. Politiko duona kartais būna neskani.

Aš manau, kad visa tai – priešrinkiminė retorika, tiesiog į visa tai reikia žiūrėti be emocijų. Bet R.Karbauskis elgiasi kaip įprastai – meluoja išsijuosęs“, – apibendrino socialdemokratė.

Seimo rinkimai – spalio 11-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius