Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 12 /19:16

R.Karbauskis jaučia, kad dėl koalicijos susiderės: žada didesnius vaiko pinigus, bet nemažins PVM

Dėl valdančiosios koalicijos performavimo besiderantys politikai trečiadienio pavakarę į Seimą išsikvietė kelių ministerijų atstovus, kad jie pateiktų skaičiavimus, ar užteks valstybėje pinigų įgyvendinti partijų reikalavimus. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis po šio derybų raundo sakė tikintis, kad susitarti dėl naujos koalicijos pavyks, žada pamaloninti žmones finansiškai palankiais sprendimais. Tiesa, visi partnerių reikalavimai nebus įgyvendinti.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Dėl valdančiosios koalicijos derasi keturių politinių jėgų – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS), Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP), „Tvarkos ir teisingumo“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) – paskirti derybininkai.

Jie į Seimą pasikvietė Finansų, Socialinės apsaugos ir darbo bei Sveikatos apsaugos ministerijų atstovus.

Trečiadienį prieš darbo dienos pabaigą čia atvyko Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis, socialinės apsaugos ir darbo bei finansų viceministrai Eglė Radišauskienė ir Darius Sadeckas.

LVŽS pirmininkas R.Karbauskis po šio derybų raundo sakė, kad Vyriausybės programoje numatomi pakeitimai nėra kažkokie globalūs, nes viskas atsiremia į pinigus, į valstybės biudžeto surenkamus mokesčius.

„Mes nemanome ir šnekame apie tai, kad mokesčių naujų įvedinėti ir didinti nėra tokio tikslo ir galimybės. Šiandien turime galvoti apie tai, kokie prioritetai, jeigu šnekėtumėme apie tai, kas būtų labiau remiama. Vaiko pinigai – tai vienas iš prioritetų. Kitas dalykas, apie kurį šnekame, yra nemokamas bakalauras ir kai kurie kiti dalykai. Bet kokiu atveju, tai nėra kažkas tokio revoliucinio to, kas yra šiandien Vyriausybės plane“, – po derybininkų posėdžio kalbėjo R.Karbauskis.

Šiandien turime galvoti apie tai, kokie prioritetai, jeigu šnekėtumėme apie tai, kas būtų labiau remiama.

Vaiko pinigai daugiavaikėms, remtinoms šeimoms – 100 eurų, likusioms – 70 eurų

Trečiadienio rytą susirinkę Seime dėl valdančiosios koalicijos performavimo besiderantys politikai pasidalino savo norais dėl Vyriausybės darbų.

Dėl įsiliejimo į valdančiąją koaliciją besiderančios partijos anksčiau yra įvardijusios savo reikalavimus, kurie nemažai kainuotų valstybės biudžetui.

Pavyzdžiui, LLRA-KŠS nori, kad kitąmet vaiko pinigai pasiektų 100 eurų, senjorams nuo 75 metų būtų kompensuojami būtiniausi vaistai ir panašiai.

Tarkime, šiuo metu universali išmoka vaikui siekia 50,16 eurų.

Pasak R.Karbauskio, vaiko pinigai 100 eurų nuo kitų metų galėtų būti mokami daugiavaikėms šeimoms.

„Tai yra dar ne tiesa, kaip faktas. Siekiamybė yra tokia. Dabar bus skaičiuojama ir skaičiuojamos pajamos valstybės ir taip toliau. Galbūt gali būti, bet tik daugiavaikėms šeimoms 100 (eurų). Kitas skaičius siūlomas ir, manau, tai realistiška yra, kad vaiko pinigai kiltų iki 70 eurų, o po to – ne 20 eurų, o, pavyzdžiui, 30 eurų kiltų daugiavaikėms ir socialiai remtinoms. Tas gali būti, kad pasieksime 100 (eurų), bet tai kategorijai“, – sakė jis.

Kiek tai galėtų atsieiti valstybės biudžetui, R.Karbauskis kol kas negalėjo atsakyti.

Kalbėdamas apie vaistų kompensavimą vyresniems žmonėms, LVŽS pirmininkas teigė nežinantis visų skaičiavimų, bet tuo klausimu esą jau daug padaryta.

„Man atrodo, ten net ginčo nėra. Atrodo, kad tai galėtų būti padaryta“, – aiškino jis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos tarybos posėdis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos tarybos posėdis

„Tvarkiečių“ siūlymas nebus įgyvendintas

Tarp „Tvarkos ir teisingumo“ išsakytų pageidavimų – lengvatinis 5 procentų pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas šviežiems maisto produktams, pagamintiems vietos žemės ūkyje, 100 proc. nuo atlyginimo pirmaisiais metais ir 75 proc. nuo atlyginimo antraisiais metais siekiančios tėvystės-motinystės išmokos, siekis, kad minimali mėnesio alga būtų ne mažesnė nei pusė vidutinio darbo užmokesčio šalyje ir t.t.

Pavyzdžiui, šiuo metu maisto produktams galioja 21 proc. PVM tarifas.

R.Karbauskis teigė, kad derybininkai kalbėjosi apie PVM lengvatą. Skaičiuojama, kad jeigu tokia lengvata būtų įteisinta, biudžetas negautų 46 mln. eurų pajamų. „O efekto nebūtų jokio“, – pabrėžė jis.

Anot R.Karbauskio, su derybų partneriais kalbėtasi apie PVM lengvatą daržovėms kaimyninėje Latvijoje.

„Turime Latvijos pavyzdį – Latvija sumažino PVM. Pas mus per tą patį laiką daržovės ir vaisiai brango 2 proc., o Latvijoje, po to, kai jie sumažino PVM, atpigo 1 proc. Kitaip sakant, skirtumo praktiškai tarp Lietuvos ir Latvijos nėra realiai, nors jie sumažino PVM. Jų ta pati prekybos struktūra. Monopolijos, tie patys prekybos centrai yra pagrindas visos rinkos ir atitinkamai efekto iš to nebūna“, – pabrėžė „valstiečių“ lyderis.

„Tvarkiečiai“ siūlė ir PVM mokėjimą perkelti į atsiskaitymo momentą. Tačiau R.Karbauskis sakė, kad neaišku, koks būtų to efektas.

R.Karbauskis leido suprasti, kad nemato galimybių ir keisti vaiko priežiūros išmokų dydžius, kaip nori „tvarkiečiai“. Anot jo, tam reikėtų papildomai surasti daugiau kaip 100 mln. eurų.

„Klausimas vienas – tai ką, įvedinėti naujus mokesčius? Mes tikrai nemanome, kad reikia tai daryti“, – aiškino „valstietis“.

Klausimas vienas – tai ką, įvedinėti naujus mokesčius? Mes tikrai nemanome, kad reikia tai daryti.

Šiuo metu vaiko priežiūros išmoka iki vaikui sukanka vieneri metai siekia 77,58 proc. nuo atlyginimo. Pasirinkus išmoką gauti iki vaikui sueis dveji metai – nuo nėštumo ir gimdymo arba tėvystės atostogų pabaigos iki vaikui sueis vieni metai mokama 54,31 proc., vėliau iki vaikui sueis dveji metai – 31,03 proc. kompensuojamojo uždarbio.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Derybos dėl naujos Seimo koalicijos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Derybos dėl naujos Seimo koalicijos

LSDDP siūlė nustatyti didesnį gyventojų pajamų mokesčio progresyvumą, įvedant 32 proc. mokesčio tarifą. R.Karbauskis aiškino, kad ekonominis to efektas, Finansų ministerijos skaičiavimais, būtų 4 mln. eurų.

„Ar tai yra tas skaičius, dėl kurio reikia daryti tą sprendimą? Čia jau yra kitų klausimų – ar mes ką nors išgąsdinsime, galbūt užsienio verslininkus. Tai šitoje vietoje reikia pasverti viską, nes pajamų papildomai tik 4 mln. iš to sprendimo“, – dėstė jis.

Derybininkų susitikime dalyvavęs Vyriausybės kancleris A.Stončaitis svarstytų galimų pakeitimų žiniasklaidai nekomentavo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Stončaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Stončaitis

Ministrų portfelius dalinsis vėliau

Kitas derybų dėl valdančiosios koalicijos performavimo etapas vyks ketvirtadienį. R.Karbauskis tikisi, kad bus priartėta prie susitarimo visais klausimais.

„Ir aš labai tikiuosi, kad iki kitos savaitės mes turėsime toje dalyje jau dokumentą, kurį galime pasirašyti. Beliks tada iš tikrųjų suderinti visa kita ir, aš tikiuosi, kad kitą savaitę mes turėsime koalicinę sutartį“, – trečiadienį sakė LVŽS pirmininkas.

Ministrų portfelių dalybos, R.Karbauskio tikinimu, yra antraeiliai dalykai.

„Dėl jų taip pat bus susitarta. Aš neabejoju, jeigu mes susitarsime dėl tų dalykų, dėl kurių tarėmės šiandien, mes dėl viso kito susitarsime“, – kalbėjo jis.

R.Karbauskis aiškino, kad ministrų kvotų neskaičiuoja.

„Nėra kvotos klausimo. Tai yra susitarimo klausimas ir mes su visais šnekamės apie tai, koks būtų atstovavimas. Mes norime, kad būtų atstovavimas Vyriausybėje visų partijų, kurios būtų koalicijoje. Tai yra bendras noras toks, kad būtų, nes nelabai įsivaizduojame tokio dalyko, kad kažkas atsisakytų deleguoti savo atstovus į Vyriausybę iš tų, kas pasirašys koalicinę sutartį. Atrodo, kad visi irgi nori šito“, – dėstė „valstiečių“ vedlys.

Nėra kvotos klausimo. Tai yra susitarimo klausimas ir mes su visais šnekamės apie tai, koks būtų atstovavimas.

Kaip bus susitarta dėl postų, R.Karbauskio teigimu, turėtų paaiškėti kitą savaitę. Kaip galėtų būti išsidalintos ministerijos, esą derybų klausimas.

Pinigų valstybėje yra

Seimo LLRA-KŠS frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė po derybų išėjo gerai nusiteikusi. Ji sakė, kad valstybėje pinigų yra, tik juos reikia išmintingai paskirstyti.

„Šiandien net buvo ministras Biudžeto ir finansų komitete. Taip pat matome, kad ir surinkimas geras, ir augimas ekonomikos taip pat numatomas. Galbūt šiek tiek lėtesnis, tačiau jis yra. Ir kad kiekvienas pilietis turi jausti, kad valstybėje ekonominis augimas realus yra“, – aiškino ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rita Tamašunienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rita Tamašunienė

Antra, pasak R.Tamašunienės, Europos Komisija nuolat kartoja tas pačias pastabas dėl skurdo, būtinybės mažinti socialinę atskirtį.

LLRA-KŠS atstovė patvirtino, kad 100 eurų siekiantys vaiko pinigai kitąmet greičiausiai bus numatyti daugiavaikėms šeimoms. Taip pat esą likta prie siūlymo, kad būtinus nemokamus receptinius vaistus senoliai turėtų gauti nemokamai.

R.Tamašunienės teigimu, galutiniai sprendimai gali būti priimti ketvirtadienį.

Persidalino postus

Valdančioji koalicija iš naujo pradėta formuoti pasibaigus prezidento rinkimams.

„Valstiečiai“, socialdarbiečiai bei „Tvarka ir teisingumas“ pasirašė memorandumą dėl koalicijos.

Prie koalicijos buvo pakviesta jungtis LLRA-KŠS. Praėjusį penktadienį partija sutiko dalyvauti derybose dėl koalicijos formavimo, bet memorandumo kol kas nepasirašė.

Koalicijos memorandume sakoma, kad premjeru bus siūlomas Saulius Skvernelis. Jis dar nėra atsakęs, ar liks vadovauti Vyriausybei po naujojo prezidento inauguracijos liepos 12 dieną.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis, Gediminas Kirkilas, Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis, Gediminas Kirkilas, Ramūnas Karbauskis

R.Karbauskis yra sakęs, kad jeigu išrinktasis prezidentas Gitanas Nausėda palaikys memorandumą, S.Skvernelis liks premjeru.

Pagal trijų partijų pasirašytą susitarimą, kandidatą į Seimo pirmininkus siūlys socialdarbiečiai. Tačiau dabar parlamentui vadovaujantis „valstietis“ Viktoras Pranckietis neketina atsistatydinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius