-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 27 /10:48

Bangas dėl LLRA-KŠS politikų pareiškimų apie Baltarusiją kėlę „socialdarbiečiai“ nuleido galvas: „Viską išsiaiškinome“

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis po posėdžio su koalicijos partneriais ketvirtadienį pareiškė, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) remia Lietuvos poziciją dėl padėties Baltarusijoje. Koalicinės tarybos posėdį dėl LLRA-KŠS atstovų pareiškimų inicijavęs „socialdarbiečių“ pirmininkas Gediminas Kirkilas po posėdžio pareiškė, kad „viską išsiaiškino“.
Valdemaras Tomaševskis
Valdemaras Tomaševskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Galiu konstatuoti, kad mes turėjom visi pripažinti, kad tos interpretacijos, kad Lenkų rinkimų akcija turi kitą nuomonę Lietuvos politikos Baltarusijos atžvilgiu prasme, yra neteisinga (...) Lietuvos lenkų rinkimų akcija vienareikšmiai palaiko bendrą Lietuvos poziciją, diskusijų tuo klausimu nekyla“, – ketvirtadienį po Koalicinės tarybos posėdžio žurnalistams aiškino R.Karbauskis.

Anot jo, LLRA-KŠS tai pademonstravo Seime balsuodama už rezoliuciją dėl Baltarusijos.

„Lygiai tą patį – mes to nežinojome, jie padarė vakar Vilniaus savivaldybėje, tokia pat rezoliucija rengiama Vilniaus rajono savivaldybėje“, – kalbėjo „valstiečių“ lyderis.

Paklaustas, kaip tada reikėtų vertinti LLRA-KŠS atstovų pasisakymus, R.Karbauskis aiškino, jog pasisakymus vieno ar kito asmens reikia vertinti kontekste.

„Kviesčiau visus, kurie diskutuoja apie vieno ar kito politiko pasisakymą, skaityti visą tekstą ir po to gretinti jį su partijos pozicija, kuri išreiškiama per balsavimus dėl rezoliucijų“, – teigė politikas.

Koalicinės tarybos posėdį ragino sušaukti Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) pirmininkas Gediminas Kirkilas.

Kaip primena BNS, Zbignevas Jedinskis feisbuke anksčiau paskelbė komentarą, kad protestus Baltarusijoje jėga malšinanti valdžia gina Konstituciją ir vėliau teigė, jog žmonės turi paklusti teisėtos valdžios reikalavimams. LLRA-KŠS pirmininkas Valdemaras Tomaševskis savo ruožtu viešai svarstė, kad A.Lukašenką dar palaiko dauguma ir kritikavo L.Linkevičių už jo kategoriškumą, esą užkertantį kelią dialogui.

„Esame įsitikinę, kad valdančioji koalicija yra pasirengusi ginti visuotinai pripažintas žmogaus teises ir vykdyti vertybinę užsienio politiką. Pono V.Tomaševskio nepagrįstas išpuolis prieš mūsų užsienio reikalų ministrą L.Linkevičių ne tik apsunkina mūsų bendradarbiavimą valdančiojoje koalicijoje, bet ir menkina nuoseklią, konstruktyvią Lietuvos užsienio reikalų politiką santykiuose su kaimyninėmis valstybėmis“, – paskelbtame pranešime teigė „socialdarbiečiai“.

G.Kirkilas: viską išsiaiškinome

Tačiau po posėdžio G.Kirkilas koalicijos partneriams priekaištų neturėjo.

Jis sakė, kad koalicijos taryba yra tam ir skirta, kad būtų išspręsti neaiškumai ir nereikėtų aiškintis per žiniasklaidą. G.Kirkilas pabrėžė, kad koalicija yra tvirta.

„Viską mes išsiaiškinome“, – patikino jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas

Anot G.Kirkilo, svarbiausia, kad užsienio politika būtų vieninga.

„Mes galvojame, kad koalicijos partneriams reikia korektiškai elgtis. Jeigu mes visi koalicijos partneriai pradėsime reikšti nuomonę apie mūsų deleguotus ministrus, koalicija negalės dirbti. Buvo pasisakymų, kurie sukėlė abejonę, bet viską išsiaiškinome“, – paprašytas pakomentuoti koalicijos partnerių priekaištus „socialdarbiečių“ ministrui L.Linkevičiui, sakė jis.

Paklaustas, ar Lietuvos lenkų partija bent atsiprašė, G.Kirkilas aiškino, kad tai – ne vaikų darželis, o koalicija.

„Čia santykiai darbiniai“, – patikino jis.

Patikinimų, kad L.Linkevičiaus Lietuvos lenkų partijos atstovai nebekritikuos, anot G.Kirkilo, „socialdarbiečiai“ neprašė.

„Yra koalicijos sutartis ir mes pagal ją dirbame“, – teigė politikas ir pridūrė, kad koalicijos taryboje aptarinėjami darbiniai reikalai, o ne požiūris vienų į kitus.

„Mes kalbame apie mūsų bendrą užsienio politiką, o pasisakymai partijų yra jų reikalas, jie patys turi aiškintis jums, žurnalistams, galbūt rinkėjams“, – kalbėjo jis. O paklaustas, kodėl „socialdarbiečiai“ patys anksčiau piktinosi dėl tų pačių pasisakymų, kartojo, kad kalba „apie bendrą užsienio politiką“. Jis pridūrė, kad politikai prišneka visko, bet kai kalbama netiesa, reikia reaguoti.

„Mes ir sureagavome“, – aiškino jis.

LLRA-KŠS pirmininkas V.Tomaševskis ketvirtadienį vengė tiesių atsakymų.

Paklaustas, ar mano, jog Aliaksandras Lukašenka yra legitimus lyderis, jis ėmė aiškinti, kad koalicinė taryba sprendė du klausimus: „dėl L.Linkevičiaus pretenzijų kai kuriems Seimo nariams“ ir dėl medicinos paslaugų prieinamumo.

„Koalicijoje daroma vieninga politika užsienio reikaluose“, – teigė jis ir taip pat paminėjo balsavimą Seime dėl rezoliucijos.

Dar kartą paklaustas, ar A.Lukašenka, jo manymu, yra legitimus vadovas, V.Tomaševskis sakė, kad į tuos klausimus atsakyta rezoliucijoje. Joje raginama A.Lukašenkos nepripažinti Baltarusijos vadovu.

„Aš suprantu, kad kažkas nori eskaluoti šitus klausimus (...) Aš atsakiau į šitą klausimą, aš nesikartosiu, nesikartosiu, rezoliucijoje buvo viskas pasakyta“, – kartojo jis.

Paklaustas apie Z.Jedinskio įrašą feisbuke, V.Tomaševskis aiškino, kad jis buvo skirtas konservatoriams, konservatorių ir liberalų Vyriausybei „su Andriumi Kubiliumi priešaky“.

Partijos pirmininkas teigė koalicinėje taryboje išaiškinęs visus klausimus ir niekam nekilo jokių abejonių.

„Jūs girdėjot, kad jokio priekaišto nėra, koalicija dirba sklandžiai. Problemų kažkokių tai nėra arba yra labai nedaug“, – pabrėžė jis.

Paklaustas, ar Baltarusijoje turėtų būti surengti nauji rinkimai, LLRA-KŠS pirmininkas sakė, kad jie bet kokiu atveju bus surengti.

Jo teigimu, partija pasmerkė smurtą, jėgos panaudojimą Baltarusijoje.

„Visas ažiotažas, kuris kilo dėl mūsų vieno Seimo nario pasisakymo, yra spekuliacijos, kadangi jis buvo skirtas mūsų vidinei politikai“, – kalbėjo V.Tomaševskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius