-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 25 /11:23

A.Veryga ir R.Karbauskis „tiesia pagalbos ranką“ Vyriausybei: nebūtų įvedinėję tokio karantino, koks yra dabar

Seimo nario mandato atsisakęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis kritikuoja naujosios Vyriausybės darbą – esą nematytų karantino priemonių valdžia nepasiūlė, o ir kai kurios jos, politiko įsitikinimu, per griežtos. Ministrų kabinetas, pasak R.Karbauskio, turėtų švelninti ribojimus verslui, o taip pat – atšaukti judėjimo ribojimą tarp savivaldybių. To esą reikia, kad gyventojai galėtų nuvykti prie jūros ar į miškus.

Pirmadienį R.Karbauskis kartu su partiečiu, buvusiu sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga Seime surengė spaudos konferenciją. Politikai pristatė, kaip valdytų COVID-19 situaciją, jei dar būtų valdžioje.

„Tai, pirmiausia, – ištiesta pagalbos ranka šitai Vyriausybei, kuri neturėjo jokių planų. Matyt, nesitikėjo laimėt rinkimų – aš taip galvoju“, – pristatydamas COVID-19 valdymo gaires kalbėjo R.Karbauskis.

Mano, kad patys įvedė perteklinius ribojimus

LVŽS lyderis aiškino, jog darbą pradėjusi Vyriausybė naujų kovos su COVID-19 priemonių beveik neįvedė ir taikė tas, kurios galiojo valdant „valstiečiams“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Šita Vyriausybė sugebėjo priimti tik du dalykus – sugebėjo priimti sprendimą ilgam laikui apriboti piliečių judėjimą ir uždaryti dalį verslo – aptarnavimo, prekybos verslo, kas galioja jau antras mėnuo“, – tikino R.Karbauskis.

„Šita valdančioji dauguma paprasčiausiai kartoja tuos sprendimus, kuriuos mes darėme pavasarį. Tik judėjimo apribojimą mes darėm dviem dienoms, Velykų metu. Mes darėm sprendimus dėl verslo, prekybos ir paslaugų sektoriaus veiklos apribojimų, bet tada jokių apsaugos priemonių nebuvo, nebuvo žinoma šio viruso sklidimo ir rizikų situacija“, – vardijo politikas.

Jo įsitikinimu, kai kurie valdžios sprendimai tuomet buvo pertekliniai.

„Tikriausiai, šiandien dienos vertinimais, mūsų sprendimai pavasariniai buvo pertekliniai, bet jie buvo dėl to, kad mes nežinojom“, – aiškino R.Karbauskis ir tikino, kad tokios apimties ribojimų, kokius įvedė naujoji Vyriausybė, „valstiečių“ valdžia neįvedinėtų.

Tokio karantino, koks dabar egzistuoja, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga nebūtų priiminėjusi jokiu būdu.

„Tokio karantino, koks dabar egzistuoja, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga nebūtų priiminėjusi jokiu būdu“, – teigė R.Karbauskis.

Judėjimo ribojimai – tik per šventes

Anot jo, judėjimo ribojimas tarp savivaldybių gali galioti tik nacionalinių švenčių dienomis, pavyzdžiui, per Naujuosius metus. Bet toks ribojimas, pasak partijos pirmininko, negali galioti kelis mėnesius.

Tai esą „nesąmonė“, nes gyventojai, pasak R.Karbauskio, negali išvažiuoti į gamtą ir būriuojasi miestuose.

Taip pat, anot politiko, nereikėjo apriboti mažų parduotuvių veiklos, nes dabar žmonėms beliko eiti į didžiąsias parduotuves, o čia gyventojų esą daug ir susirenka.

„Reikia pradėti spręsti klausimus taip, kad grąžintume verslą, aptarnavimo sektorių tą, kurį galime saugiai grąžinti į veiklą, <...>. Nes tuoj pat turėsime negrįžtamus procesus, kada prasidės įmonių bankrotai, kada žmonės neteks darbo, jau nešnekant apie pajamas, kurių netenka kasdieną“, – ragino politikas ir taip pat siūlė atšaukti judėjimo ribojimus tarp savivaldybių.

„Mes esam už karantiną, mes jį įvedėm – ne konservatoriai karantiną įvedė. Bet apriboti žmonių judėjimo ir neleisti žmonėms vykti prie jūros, į miškus, neleisti lankytis vietose, kur su vaikais jie gali leisti laiką, mėnesius laikyti uždarius, mes turėsime visiškai kitas pasekmes ir daug blogesnes, nei kad galim turėt tiesiogiai nuo koronaviruso“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Siūlo leisti veikti smulkiam verslui

Buvęs sveikatos apsaugos ministras A.Veryga kalbėjo kiek nuosaikiau:

„Mažiausiai kuo norėtumėm, užsiimt tiesiog kritikavimu be konkrečių siūlymų. Puikiai suprantam, kad tokioje sudėtingoje situacijoje, tik pradėjus dirbt, nėra labai lengva susiorientuoti ir imtis priemonių – tiek sugriežtinimų, tiek sušvelninimų.“

Tiesa, jis antrino R.Karbauskiui ir ragino leisti žmonėms judėti tarp savivaldybių, nes tuo pačiu žmonės esą daugiau judėtų ir gamtoje, o policija galėtų imtis kitų darbų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Tokie totalūs judėjimo apribojimai yra reikalingi keliais atvejais: per dideles šventes, kada žmonės daug juda, <...> kitas toks totalus gali būti uždarymas, kada yra lokalus ligos plitimas. Turbūt prisimenat pirmo karantino laikotarpiu tai buvo atsitikę Nemenčinėje“, – teigė A.Veryga ir siūlė labiau susitelkti į kontaktų tarp šeimos ūkių ribojimus.

Taip pat jis tikino, jog smulkiojo verslo veiklos, pavyzdžiui, kirpėjų darbo, apriboti nereikėjo.

Kai kuris verslas, pasak politiko, ribojimus apeidinėja, pavyzdžiui, kerpa namuose.

Jei labai bijoma, galima nustatyti prievolę kas savaitę darbuotojams ar verslams savo sąskaita testuoti darbuotojus.

„Šitas sektorius galėjo veikti ir artimiausiu metu, manau, kad galėtų veikti laikantis visų griežtų saugumo reikalavimų. Dar daugiau, jei labai bijoma, galima nustatyti prievolę kas savaitę darbuotojams ar verslams savo sąskaita testuoti darbuotojus“, – teigė A.Veryga.

Ragina atsisakyti abitūros egzaminų

Jo įsitikinimu, derėtų atverti ir mažas parduotuves, kurios turi įėjimus iš lauko, galbūt – ir prekybos centrus. Tokiu atveju, pasak politiko, reikėtų ilginti jų darbo laiką, reguliuoti klientų srautus.

A.Veryga taip pat siūlė svarstyti, ar nereikėtų trumpinti alkoholinių gėrimų prekybos laiko, daugiau dėmesio skirti psichinei sveikatai, kurti Infekcinių ligų klasterį, nedelsiant pirkti COVID-19 antigenų testus neskelbiamų derybų būdu, kartoti masinį tyrimą siekiant išsiaiškinti, kiek žmonių persirgo COVID-19 be simptomų.

Politikas aptarė ir vakcinavimo nuo COVID-19 klausimus: siūlė remtis užsienio valstybių, kurios turi vakcinavimo planą, patirtimi, rengti ilgalaikę vakcinacijos nuo COVID-19 strategiją, aktyviau vykdyti vakcinacijos viešinimo kampaniją, skiepijimo procesui pasitelkti Lietuvos kariuomenę ar kitas institucijas, užtikrinti saugų vakcinacijos procesą vengiant susibūrimų, įvesti vakcinacijos pasą.

Mokytojus A.Veryga nuo COVID-19 ragino skiepyti vienus pirmųjų, kad švietimo procesas galėtų grįžti į įprastas vėžes, siūlė leisti į mokyklas eiti tiems vaikams, kurių tėvai jau persirgo COVID-19.

„Bent jau dalis vaikų galėtų mokytis kontaktiniu būdu“, – kalbėjo buvęs ministras.

Dar jis siūlė atsisakyti baigiamųjų egzaminų laikymo: „Vaikams šitiems egzaminams bus tikrai sudėtinga pasiruošti.“

Spaudos konferencija iš Seimo:

VIDEO: LVŽS frakcijos spaudos konferencija: „LVŽS siūlo alternatyvias kovos su COVID-19 priemones“

„Valstiečių“ Vyriausybė judėjimo tarp savivaldybių ribojimą taikė per Velykas, kurį laiką draudė daugumos parduotuvių, kavinių veiklą, neleido įprastai veikti mokykloms, darželiams, universitetams.

Panašus karantino režimas galioja ir dabar, tačiau jį palaipsniui ketinama laisvinti.

Koks bus etapinis karantino atlaisvinimo planas, pirmadienį svarstys Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius