Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 09

R.Karbauskis: partija, kuriai vadovauja G.Paluckas, tapo realia konservatorių satelite

Merų ir savivaldybių tarybų rinkimuose Lietuvos socialdemokratų darbo partija (LSDDP) nebendradarbiaus tik su konservatoriais ir Gintauto Palucko vadovaujamais socialdemokratais, LRT.lt sako LSDDP pirmininkas Gediminas Kirkilas. Tokią galimybę atmeta ir „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis.
Ramūnas Karbauskis ri Gintautas Paluckas
Ramūnas Karbauskis ir Gintautas Paluckas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Trečiadienį į tarybos posėdį susirinkusi Socialdemokratų darbo partija priėmė nutarimą dalyvauti ateinančiuose 2019 metų merų ir savivaldybių tarybų rinkimuose. „Socialdarbiečiai“ nusprendė, kad esant poreikiui partija galės sudaryti koalicinius sąrašus su kitomis politinėmis partijomis ir dalyvauti bendruose rinkimų sąrašuose bei remti nepriklausomus kandidatus.

LSDDP pirmininkas G.Kirkilas LRT.lt sakė, kad pirmenybė bendradarbiaujant rinkimuose bus teikiama Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai, su kuria „socialdarbiečiai“ Seime pasirašę koalicijos susitarimą.

„Pirmieji mūsų partneriai yra „valstiečiai žalieji“, kai kur gali būti ir liberalai, galbūt ir kitos partijos. Taip pat savo partijos statute mes turime galimybę bendradarbiauti su komitetais ir judėjimais. Visi šie variantai svarstomi“, – kalba G.Kirkilas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas

LSDDP pirmininkas pabrėžia, kad bendradarbiavimas galimas su visomis partijomis, išskyrus Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) bei G.Palucko vadovaujamą Socialdemokratų partiją. Šias partijas G. Kirkilas vadina aršiausiais oponentais.

„Taip nori mūsų partiečiai. Jie nemato galimybės su šiomis partijomis bendradarbiauti. Visų pirma, dėl jų vykdomos politikos. Aš manau, kad yra labai stebėtina, jog šios dvi partijos daugiausiai darė bandydamos sužlugdyti ir mokesčių, ir pensijų reformas“, – kalba G. Kirkilas.

R.Karbauskis: Socialdemokratų partija – konservatorių satelitė

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis tikina, kad neatmeta galimybės ateinančiuose savivaldybių rinkimuose bendradarbiauti su G.Kirkilo vadovaujamais „socialdarbiečiais“. Tačiau, anot jo, situacija kiekvienoje savivaldybėje kitokia, todėl iš partijos nebus jokių nurodymų ar rekomendacijų – dėl bendradarbiavimo turės apsispręsti kiekvienas skyrius.

R.Karbauskis griežtai neigia, kad rinkimų laikotarpiu „valstiečiai“ galėtų bendradarbiauti su liberalais, konservatoriais ar G.Palucko socialdemokratais. Anot „valstiečių“ lyderio, Socialdemokratų partija susitapatino su TS-LKD, jo nuomone, šių partijų ideologija ir pozicija įvairiais klausimais sutampa.

„Dabartinė Socialdemokratų partija, kuriai vadovauja G.Paluckas, tapo realia konservatorių satelite. Jei žiūrėtume balsavimus Seime ir panašiai, tai visi jie bus tokie patys kaip ir konservatorių“, – piktinasi R.Karbauskis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Anksčiau ir LSDDP pirmininko pavaduotojas Juozas Bernatonis „socdemus“ pavadino konservatorių satelitais ir kaltino juos, esą G.Palucko vadovaujama partija dirba išvien su TS-LKD.

Anot R.Karbauskio, būtų keista ir nesuprantama, jei rinkimų metu „valstiečiai“ sudarytų koalicijas su opozicinėmis partijomis. Parlamentaras įsitikinęs, kad „valstiečių žaliųjų“ partijos skyriai su tuo sutinka ir dėl to nekyla jokių dvejonių, nes, pasak jo, šios opozicinės partijos veikia destruktyviai. Vis dėlto „valstietis“ neigia, kad tokia pozicija yra partijos nurodymas.

„Socialdarbiečių“ pareiškimo neišsigando

Kritiką, kad „socdemai“ yra konservatorių satelitai, G.Paluckas vertina kaip politinio oponento išvedžiojimus be jokio konkretaus pagrindo.

„Rinkimai yra toks metas, kai visi išsako savo idėjas, parodo savo žmones ir tikisi sulaukti jų palaikymo. Mes neturime jokių planų eiti su kuo nors į koalicinius sąrašus, esame didžiausia ir stipriausia politinė organizacija Lietuvoje ir turime lyderius visuose rajonuose bei savivaldybėse“, – taip LSDDP nenorą bendradarbiauti su socialdemokratais vertina G.Paluckas.

Anot jo, kitos politinės partijos socialdemokratams nesukurtų jokios pridėtinės vertės, todėl bendradarbiavimas galimas tik po savivaldybių tarybų rinkimų.

TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis taip pat stebisi tokiu LSDDP pareiškimu. Anot G.Landsbergio, politinė situacija Lietuvoje labai neaiški – paskutinės apklausos rodo, jog labai nedaug partijų pereitų 5 proc. balsų barjerą Seimo rinkimuose – tiek procentų balsų surinktų keturios partijos. Dėl to šiuo metu konservatoriai išskiria kitus prioritetus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Kol kas mūsų pagrindinis uždavinys yra pateikti Lietuvos rinkėjams kitą, europietišką, stiprios Lietuvos kryptį, grąžinti rinkėjų pasitikėjimą tradicinėmis politinėmis jėgomis ir atsakinga politika“, – tikina G.Landsbergis.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas LRT.lt sako, kad dėl bendradarbiavimo savivaldybių rinkimuose partijos skyriai galės apsispręsti patys. Nors, anot liberalo, G.Kirkilo vadovaujami „socialdarbiečiai“ nėra prioritetinis partneris, tačiau bendradarbiavimo galimybės neatmeta.

„Pakeitėme įstatus ir skyriams suteikėme daugiau teisių, decentralizavome valdymą. Skyriai gali priimti tuos sprendimus, o partijos vadovybė ar valdyba įsikiša tik vienu atveju – jei mūsų partija nekelia savo kandidatų į merus, o paremia kitos partijos kandidatą“, – aiškina E.Gentvilas.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis teigia, kad „tvarkiečiams“ nėra poreikio savivaldybių rinkimuose bendradarbiauti su kitomis partijomis – jie stengsis kelti savo kandidatus.

„Jei eini koalicijos pagrindu, tai praeinamasis balas, procentas yra didesnis, todėl reikia sulaukti daugiau rinkėjų balsų. Tačiau visuomenės veikėjai, kurie nori aktyviai prisidėti prie politinio vadovavimo, gali prisijungti prie mūsų“, – kalba R.Žemaitaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius