-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 23 /10:50

R.Karbauskis: A.Širinskienė paliks „tvarkiečių“ frakciją, prie jos jungsis A.Jankuvienė

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad į „tvarkiečių“ frakciją perėjusi parlamentarė Agnė Širinskienė paliks jų gretas. Jo teigimu, prie šios frakcijos prisijungs į Seimą neseniai dirbti atėjusi Audronė Jankuvienė.
Agnė Širinskienė ir Ramūnas Karbauskis
Agnė Širinskienė ir Ramūnas Karbauskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

BNS rašo, kad pasak R.Karbauskio, siekiant išsaugoti „Tvarkos ir teisingumo“ frakciją į ją bus deleguotas kitas Seimo narys.

„Kaip suprantu, kadangi yra Konstitucinio Teismo išaiškinimas, mes padarysime pakeitimą ir į frakciją nueis kitas žmogus“, – žurnalistams antradienį sakė R.Karbauskis.

Kaip parlamentarę, kuri prisijungs prie „tvarkiečių“ frakcijos ir išsaugos ją, R.Karbauskis įvardijo A.Jankuvienę. Ji Seimo rinkimuose dalyvavo su „valstiečių“ sąrašu, tačiau 2016 metais nebuvo išrinkta. Į parlamentą ji dirbti atėjo liepos pradžioje, nes į Europos Parlamentą dirbti išvyko Stasys Jakeliūnas.

„Ji nepriklauso partijai, neturi vadovaujančių pareigų komitetuose, nėra Seniūnų sueigos narė. Ir pati kolegė pasisiūlė, kad nesukeltų problemų frakcijai. Iš tikrųjų ji tą sprendimą padarė“, – sakė R.Karbauskis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Audronė Jankuvienė, Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Audronė Jankuvienė, Ramūnas Karbauskis

A.Jankuvienė: Seimo narys laisvas jungtis į frakcijas

A.Jankuvienė aiškino, kad Seimo narys yra laisvas jungtis į parlamento frakcijas, nevaržomas jokių mandatų.

„Narystė frakcijoje atspindi jo santykį: ar jis yra opozicijoje, ar jis yra daugumoje. Šiuo atveju aš buvau ir lieku daugumoje. Taip pat esu nepartinė ir, manau, kad šiuo atveju nuėmus tam tikras įtampas, kurios tvyro, svarbiausia turbūt yra sklandus Vyriausybės patvirtinimas ir Seimui tęsti darbą. Kadangi darbų tikrai yra daug. Apie šimtas įstatymų projektų yra įstrigusių komitetuose. Rudenį bus dar naujų įstatymų projektų“, – kalbėjo parlamentarė.

Kartu A.Jankuvienė teigė, kad rudenį po naujų rinkimų vienmandatėse apygardose dirbti į Seimą ateis trys nauji parlamentarai.

„Tai bet kokiu atveju vėl teks kalbėti apie atstovavimo kvotas, komitetų formavimus ir panašius dalykus. Manau, turbūt būtų naudingiau, jeigu mes viešojoje erdvėje daugiau diskutuotumėme apie priimamus įstatymus, teisėkūros iniciatyvas, kad visuomenė nesipiktintų, jog mes, atrodo, tik kalbame apie kėdes“, – antradienį komentavo A.Jankuvienė.

A.Širinskienė: kolegų nesupratimas nebuvo malonus

A.Širinskienė teigė, kad sprendimas trauktis iš Seimo „tvarkiečių“ frakcijos nebuvo lengvas.

„Visi puikiai suprantame, kad ir palikti savo frakciją, ir paskui palikti „Tvarkos ir teisingumo“ frakciją priverčia tam tikros aplinkybės, kada reikia arba išlaikyti daugumą, arba šiuo atveju išlaikyti komiteto darbo stabilumą, o su esamu išaiškinimu Teisės departamento komitete aš dirbti negalėčiau, nes naudojuosi ne savo kvota šiuo metu“, – sakė ji.

Klausiama, ar jautė bendražygių „valstiečių“ spaudimą, A.Širinskientė tikino, kad matė skirtingas kolegų nuomones, kartais – nesupratimą dėl priimtų sprendimą. „Be abejo, kad tas nesupratimas nebuvo malonus ir tikrai nedžiugino“, – patikino ji.

A.Širinskienė antradienį buvo klausiama ir apie tai, ar ketina dalyvauti 2020 metais vyksiančiuose Seimo rinkimuose. Ji pakartojo, kad parlamento rinkimų šiuo metu neplanuojanti. „Galiu pakartoti tą patį – planuoti yra anksti“, – teigė ji.

R.Žemaitaitis: suprantu, ką jai teko iškęsti

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas, frakcijos Seime narys Remigijus Žemaitaitis antradienį aiškino suprantantis tokį sprendimą ir esantis dėkingas A.Širinskienei.

„Aš suprantu, ką pastarosiomis dienomis jai teko iškęsti net iš saviškių. Tai dar kartą parodo Lietuvos žmonėms, kokia yra bjauri politika ir kaip savi žmonės gali savą žmogų tiesiog niekinti ir žeminti. Aš, pavyzdžiui, su tokiais žmonėmis po savaitės, pamatęs, kaip jie puolė, ko gero, nei sveikinčiausi, nei norėčiau bendrauti“, – kalbėjo R.Žemaitaitis.

Jis tvirtino, kad yra kalbamasi su keliais parlamentarais. „Tikiuosi, šiandien prisijungs kitas Seimo narys. Išaiškės, matyt, popietiniame posėdyje. Aš tikiuosi, jeigu įvyks sutikimas“, – kalbėjo R.Žemaitaitis.

Jis neatskleidė, su kokiais Seimo nariais kalbamasi dėl prisijungimo prie „tvarkiečių“ frakcijos. Anot R.Žemaitaičio, kalbamasi ir su „valstiečiais“, ir su Mišriai Seimo narių grupei priklausančiais parlamentarais.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

Negali priklausyti vienai frakcijai, o atstovauti kitai

A.Širinskienė grįš pas „valstiečius“ kilus ginčui, ar būdama „tvarkiečių“ atstove ji gali eiti pareigas, pagal kvotą atitenkančias Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai.

Ši frakcija Seime A.Širinskienę yra delegavusi dalyvauti seniūnų sueigos posėdžiuose parlamente. Tačiau A.Širinskienei perėjus pas „tvarkiečius“ ji vis tiek dalyvavo seniūnų sueigoje, todėl opozicijos atstovai ir Seimo vicepirmininkė Rima Baškienė ėmė kelti klausimą, kokiu pagrindu tai vyksta.

Anot R.Baškienės, remdamiesi Konstitucinio Teismo nutarimu Seimo teisininkai išaiškino, kad parlamentaras negali priklausyti vienai frakcijai ir atstovauti kitai.

A.Širinskienė taip pat vadovauja Seimo Teisės ir Teisėtvarkos komitetui.

Seimo narė į frakciją „Tvarka ir teisingumas“ perėjo, kad valdančiosios koalicijos sutartį su „valstiečiais“ sudarę „tvarkiečiai“ turėtų savo frakciją parlamente. Ši frakcija iširo, kai ją paliko Valentinas Bukauskas. Pagal Seimo statutą, frakciją įkurti gali ne mažiau kaip septyni Seimo nariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius