-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 22 /12:26

R.Kazėnienė paskirta laikinąja Kauno tardymo izoliatoriaus direktore

Antradienį teisingumo ministras Elvinas Jankevičius pasirašė įsakymą, kuriuo Teisingumo ministerijos Centralizuoto vidaus audito skyriaus vyriausiąją specialistę Rasą Kazėnienę paskyrė laikinai atlikti Kauno tardymo izoliatoriaus direktoriaus funkcijas.
Rasa Kazėnienė
Rasa Kazėnienė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Žiniasklaidai išplatintame pranešime rašoma, kad R.Kazėnienė šias pareigas pradės eiti gegužės 28 d. ir jose dirbs, kol bus paskirtas nuolatinis šios įstaigos vadovas.

Pasak teisingumo ministro, iki šiol Kauno tardymo izoliatoriaus vadovo pareigas laikinai ėjęs kriminalinės žvalgybos skyriaus viršininkas Mindaugas Zaikauskas įstaigai vadovavo maksimalų galimą laikotarpį – pusę metų.

„Ilgiausiai gali eiti šešis mėnesius ir tas laikotarpis jau baigėsi“, – sakė ministras.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Elvinas Jankevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Elvinas Jankevičius

Ministras tikisi, kad nuolatinį vadovą izoliatorius turės per kelis artimiausius mėnesius.

Teisingumo ministerija yra paskelbusi atranką Kauno tardymo izoliatoriaus direktoriaus pareigoms užimti.

R.Kazėnienė pranešė maždaug prieš metus apie korupciją įkalinimo įstaigose bei problemas Kauno tardymo izoliatoriuje.

Po R.Kazėnienės pateiktos informacijos posto neteko buvusi Kauno tardymo izoliatoriaus vadovė, vėliau Kalėjimų departamentui vadovavusi Živilė Mikėnaitė, už izoliatoriaus viešuosius pirkimus buvęs atsakingas Pranas Vaškys, KTI vadovas Edvardas Kviatkauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Živilė Mikėnaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Živilė Mikėnaitė

P.Vaškys 2013–2015 metais buvo V.Kuktos verslo partneris įmonėje „Vipita“. V.Kuktos žmona Ingrida taip pat dirbo Kauno tardymo izoliatoriuje.

Spalį po tarnybinio patikrinimo dėl nuteistųjų maitinimo paslaugų pirkimo Marijampolės ir Alytaus pataisos namuose Kalėjimų departamentas pasiūlė nutraukti sutartį su bendrove „Niklita“, nustačius, kad procedūros vykdytos pažeidžiant viešųjų pirkimų įstatymą, o laimėtojas nustatytas neteisėtai.

Įmonės „Niklita“ ir „Vipita“ minimos ir Pravieniškių pataisos namų audito išvadose. Teigiama, kad šios įmonės buvo neteisėtai kredituojamos valstybės sąskaita.

Tyrimas nutrauktas

Praėjusią savaitę Generalinė prokuratūra nusprendė nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl pažeidimų Kauno tardymo izoliatoriuje. Nors R.Kazėnienės pateikta informacija yra tiksli, tačiau tai nesudaro pagrindo užtraukti baudžiamąją atsakomybę.

R.Kazėnienės skunde Specialiųjų tyrimų tarnybai, be kitų dalykų, buvo rašoma, kad Kauno tardymo izoliatoriuje pirties vedėja vadovauja pirčiai, kurios nėra, paslaugos ir prekės gali būti perkamos iš įmonių, galbūt susijusių su izoliatoriaus darbuotojais, o kai kurios prekės galėjo būti įsigyjamos už kelis ar keliolika kartų didesnę nei rinkos kainą.

Pareiškime teigiama, kad iš šių bendrovių prekės ir paslaugos kai kuriais atvejais perkamos keliolika kartų didesne nei rinkos kaina. Įkalinimo įstaigoms maitinimo paslaugas teikianti bendrovė „Niklita“ už pažeistą dalykinę reputaciją iš R.Kazėnienės siekia prisiteisti 6 tūkst. eurų.

R.Kazėnienės skundai tarnyboms ir vieši pareiškimai įsiūbavo patikrinimus kalėjimų sistemos įstaigose, šiuo metu vyksta struktūrinė jos pertvarka.

Priimdamas sprendimą nutraukti tyrimą prokuroras, be kita ko, nurodė, kad šio ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia manyti, jog Kauno tardymo izoliatoriaus Viešųjų pirkimų komisija iš esmės nevykdė Viešųjų pirkimų įstatymų ir kitais teisės aktais jai nustatytų funkcijų, tačiau to nepakanka įtarti, kad buvę komisijos nariai ar jos vadovas turėjo nusikalstamų ryšių su viešuosiuose pirkimuose dalyvavusiomis bendrovėmis.

Tyrimo metu, pasak prokuratūros, negauta ir duomenų, kurie patvirtintų buvusios Kauno tardymo izoliatoriaus vadovės Ž. Mikėnaitės neteisėtą įtaką izoliatoriaus Viešųjų pirkimų komisijos nariams parenkant pirkimų būdus ar tiekėjus.

Prokuroro sprendimu duomenys apie galimai padarytus Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimus perduoti įvertinti Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT).

Luko Balandžio / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnyba
Luko Balandžio / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnyba

VPT jau anksčiau vykdė Kauno tardymo izoliatoriaus pirkimų tyrimą ir pernai balandį paskelbė, kad izoliatoriaus pirkimai dirbtinai skaidyti siekiant tartis tik su vienu pasirinktu tiekėju, dalis prekių ir paslaugų pirktos dviguba kaina, nei numatyta sutartyse, o kai kuriuos pirkimus nuolat laimėdavo su izoliatoriaus darbuotojais susijusios įmonės.

Izoliatoriaus auditą vykdė ir Valstybės kontrolė, ji nustatė, kad lėšos ir turtas čia naudoti neatsakingai. Šiu metu Teisingumo ministerija atlieka Kalėjimų departamento auditą.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis yra sakęs, kad ar skųsti prokurorų sprendimą, spręs naujasis teisingumo ministras.

E.Jankevičius BNS antradienį sakė, kad sprendimą skųsti galėtų tik pati R.Kazėnienė.

„Šio sprendimo skųsti aš negaliu: kadangi Rasa pateikė skundą, tik Rasa ir gali šį sprendimą skųsti“, – sakė jis.

R.Kazėnienės skundai tarnyboms ir vieši pareiškimai įsiūbavo patikrinimus kalėjimų sistemos įstaigose, šiuo metu vyksta struktūrinė jos pertvarka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius