Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 13

R.Šimašiui – kalbos komisijos raginimas nedelsiant nuimti gatvių pavadinimų lenteles nelietuvių kalbomis

Vilniaus miesto savivaldybės Valstybinės kalbos reikalų visuomeninė komisija ir Lietuvos nacionalinė vartotojų federacija išplatino pareiškimą, kuriame išreiškiamas nepritarimas Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus iniciatyvai dėl dvikalbių gatvių pavadinimų.
Atidengiama lenkiška Varšuvos gatvės lentelė.
Atidengiama lenkiška Varšuvos gatvės lentelė. / Vilniaus m. savivaldybės nuotr.

„Vilniaus miesto savivaldybės Valstybinės kalbos reikalų visuomeninė komisija nepritaria Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus iniciatyvai dėl gatvių pavadinimų lentelių nelietuvių kalba Rusų, Varšuvos, Islandijos gatvėse, Vašingtono aikštėje ir kreipėsi į Vilniaus miesto merą Remigijų Šimašių bei miesto administracijos direktorę Almą Vaitkunskienę, ragindama jas nedelsiant nuimti, – rašoma pranešime spaudai. – Kalbos reikalų visuomeninė komisija kartu su Lietuvos nacionaline vartotojų federacija kreipėsi į Vyriausybės atstovę apskrityje su prašymu apginti viešą interesą ir įpareigoti Vilniaus miesto savivaldybės administraciją laikytis Lietuvos Respublikos Konstitucijos, įstatymų, Vyriausybės nutarimų ir kitų poįstatyminių aktų.“

Lietuvos sostinė vis labiau neatspindi lietuvių tautinės kultūros, tampa blyškiu verslo poreikiams pritaikytu miestu.

Pranešime spaudai skelbiama, kad Valstybinės kalbos reikalų visuomeninė komisija ir Lietuvos nacionalinė vartotojų federacija nemano, jog gatvių lentelės nelietuvių kalba laikytinos dekoratyvinėmis ar atminimo, pagerbimo lentomis.

„Šis didelę visuomenės dalį papiktinęs sprendimas priimtas nesitarus nei su miesto Taryba, nei su savivaldybės tarybos komitetais, visuomeninėmis komisijomis, Vilniaus bendruomenėmis. Tai pažeidžia esminius Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo principus.

Komisijos ir Federacijos nuomone, lietuvių kalba vis labiau nuvertinama ir stumiama iš sostinės viešosios erdvės. Vilniuje ypač daug teisės aktų reikalavimų neatitinkančių viešųjų užrašų, iškabų, reklamų, įmonių pavadinimų, vis daugiau miesto renginių vadinama nelietuviškais pavadinimais, konferencijose, mokymuose ir kitur dažnai neužtikrinamas vertimas į valstybinę kalbą. Lietuvos sostinė vis labiau neatspindi lietuvių tautinės kultūros, tampa blyškiu verslo poreikiams pritaikytu miestu. Komisija nemano, kad tokia nepagarba valstybinei kalbai ir įstatymams gali skatinti draugiškumą kitoms tautoms, rodyti pagarbą tautinėms bendrijoms ar sukurti miestui pridėtinę vertę“, – rašoma pranešime.

Reikalauja nukabinti lenteles

R.Šimašius spaudimo dėl dvikalbių gatvių pavadinimų pastarosiomis dienomis jau yra sulaukęs. Jau skelbta, kad Vyriausybės atstovė Vilniaus apskrityje Vilda Vaičiūnienė pateikė Vilniaus miesto administracijos direktorei Almai Vaitkunskienei reikalavimą nukabinti lenteles su gatvių pavadinimais užsienio kalbomis. Jei savivaldybė to nepadarys, atstovė žada kreiptis į teismą.

Kaip teigiama Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje tarnybos vyresniojo patarėjo Roko Joniko 15min atsiųstame atsakyme, V.Vaičiūnienė pareikalavo pašalinti Valstybinės kalbos įstatymo neatitinkančias gatvių pavadinimų lenteles, kuriose nurodyti teisiškai neįregistruoti gatvių pavadinimai Vilniaus mieste Rusų, Islandijos ir Varšuvos gatvėse bei Vašingtono aikštėje.

Be to, tarnyba nusprendė, kad Varšuvos gatvės pavadinimo lentelė valstybine kalba neatitinka dizaino reikalavimų.

Tuo tarpu Savivaldybės atstovai nemano pažeidę įstatymą.

Pats meras pabrėžė, kad Valstybinei lietuvių kalbos komisijai tai tinka – su ja buvo tartasi, Vyriausybei ir Užsienio reikalų ministerijai tai tinka.

„Tačiau būtinai atsiras kam netinka, – piktinosi jis. – Tikiuosi, Vyriausybė išsiaiškins su savo atstovais, o mes tuo metu toliau puoselėjame draugišką ir atvirą Vilnių bei ruošiamės Totorių, Žydų ir kitų lentelių pakabinimui.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius