Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 12 /11:16

Vilniaus savivaldybė dvikalbių gatvių pavadinimų nenukabins: manome, kad įstatymas nepažeistas

Vyriausybės atstovė Vilniaus apskrityje Vilda Vaičiūnienė pateikė Vilniaus miesto administracijos direktorei Almai Vaitkunskienei reikalavimą nukabinti lenteles su gatvių pavadinimais užsienio kalbomis. Jei savivaldybė to nepadarys, atstovė žada kreiptis į teismą. Prieš porą metų teismas už tokį pat nusižengimą įstatymams Šalčininkų valdininkams skyrė tūkstantines baudas.
Atidengiama lenkiška Varšuvos gatvės lentelė.
Atidengiama lenkiška Varšuvos gatvės lentelė. / Vilniaus m. savivaldybės nuotr.

Kaip teigiama Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje tarnybos vyresniojo patarėjo Roko Joniko 15min atsiųstame atsakyme, V.Vaičiūnienė pareikalavo pašalinti Valstybinės kalbos įstatymo neatitinkančias gatvių pavadinimų lenteles, kuriose nurodyti teisiškai neįregistruoti gatvių pavadinimai Vilniaus mieste Rusų, Islandijos ir Varšuvos gatvėse bei Vašingtono aikštėje.

Be to, tarnyba nusprendė, kad Varšuvos gatvės pavadinimo lentelė valstybine kalba neatitinka dizaino reikalavimų.

Jeigu lentelės nebus nukabintos, V.Vaičiūnienė kreipsis į teismą.

Savivaldybei nusiųstame reikalavime teigiama, kad jis turi būti apsvarstytas per savaitę, o apie priimtą sprendimą Vyriausybės atstovai turi būti pranešta per 10 dienų.

Jeigu lentelės nebus nukabintos, V.Vaičiūnienė kreipsis į teismą.

Savivaldybė nemano pažeidusi įstatymą

Mero patarėjas Aleksandras Zubriakovas 15min raštu atsakė, kad šiuo metu savivaldybe dar nėra gavusi Vyriausybės atstovės Vilniaus apskrityje oficialaus rašto minėtu klausimu, tačiau Vilniaus meras Remigijus Šimašius praėjusią savaitę buvo susitikęs su Vyriausybės atstove Vilniaus apskrityje ir aptarė minėtą klausimą.

„Kadangi minėtos lentelės yra ne visose gatvėse, o tik pavienėse vietose, ir šios lentelės neatrodo kaip oficialios gatvės lentelės, manome, kad valstybinės kalbos įstatymas nepažeistas. Beje, dėl šio projekto, kuris yra tęstinis, konsultuotasi ir su Valstybinės lietuvių kalbos komisija. Paramą projektui yra išsakę ir Vyriausybės vadovas Algirdas Butkevičius, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius“, – teigė jis.

A.Zubriakovas atkreipė dėmesį, kad Kalbos komisijos pirmininkė Daiva Vaišnienė pernai per susitikimą su meru yra pati pažymėjusi, kad tokios lentelės galėtų būti kabinamos su tautinėmis mažumomis siejamose gatvėse, kaip eksterjero dekoracinė detalė, išverstą gatvių pavadinimą pateikiant tautinių spalvų lentelėje.

Manome, kad valstybinės kalbos įstatymas nepažeistas. Beje, dėl šio projekto, kuris yra tęstinis, konsultuotasi ir su Valstybinės lietuvių kalbos komisija.

„Tuo tarpu oficialiųjų gatvės pavadinimų lentelių matmenys, forma bei spalva yra reglamentuoti LR vidaus reikalų ministro įsakymu. Taigi, pakabintos lentelės neatitinka oficialiems gatvių pavadinimams keliamų reikalavimų“, – pabrėžė mero patarėjas.

Jis priminė, jog, tokios lentelės yra įrengtos 4 Vilniaus vietose: Islandijos, paminint faktą, kad Islandija pirmoji pripažino Lietuvos nepriklausomybę; Vašingtono aikštėje, minint S. Welles deklaracijos metines; Rusų ir Varšuvos gatvėse, norint išreikšti pagarbą Vilniuje nuo seno gyvenančioms gausiausiomis sostinės tautinėms mažumoms.

Artimiausiu metu planuojami taip pat Totorių, Žydų, Vokiečių gatvių analogiški lentelių atidengimai: „Mero nuomone, šis projektas yra puikus draugiško ir atviro Vilniaus įrodymas, gražus pagarbos tautinėms bendrijoms ženklas.“

„Šios lentelės taip pat populiarios tarp Vilnių gausiai lankančių turistų, kuriems malonu pamatyti užrašą jo gimtąja kalba, nusifotografuoti prie jo. Be jokios abejonės, išverstų gatvių pavadinimų lentelės negali ir nėra prilyginamos oficialiesiems gatvių pavadinimams“, – sakė jis.

R.Šimašius: lentelės – dekoratyvinės

Nuomonę apie Vyriausybės atstovės Vilniaus apskrityje sprendimą savo „Facebook“ profilyje išsakė ir sostinės meras.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Remigijus Šimašius po apklausos išeina iš STT
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Remigijus Šimašius po apklausos išeina iš STT

„Prieš keletą metų parašiau kuo geri teisininkai skiriasi nuo blogų. Tai va turime dar vieną tokį atvejį – užkliuvo Vyriausybės atstovei dekoratyvinės lentelės, skirtos pagerbti mūsų miesto istoriją ir draugišką atmosferą. Vyriausybės atstovė (pokalbyje su kuria tiesiog švietėsi nacionalistiniai potėpiai) nesugeba atskirti kas yra viso miesto apkabinimas kažkurios kalbos lentelėmis (kaip Šalčininkuose buvo padaryta), o kas yra atskira kalba vienos gatvės papuošimas viena originalia autorine dekoratyvine lentele“, – teigė jis.

Meras pabrėžė, kad Valstybinei lietuvių kalbos komisijai tai tinka – su ja buvo tartasi, Vyriausybei ir Užsienio reikalų ministerijai tai tinka.

„Tačiau būtinai atsiras kam netinka, – piktinosi jis. – Tikiuosi, Vyriausybė išsiaiškins su savo atstovais, o mes tuo metu toliau puoselėjame draugišką ir atvirą Vilnių bei ruošiamės Totorių, Žydų ir kitų lentelių pakabinimui.“

Šalčininkų valdininkai mokėjo dideles baudas

Teismas prieš keletą metų už dviem kalbomis iškabintas gatvių lenteles dalijo baudas Vilniaus rajono valdininkams.

Prieš porą metų Šalčininkų rajono administracijos direktoriui Josifui Rybakui buvo skirta beveik 550 eurų siekusi bauda, o prieš J.Rybaką direktoriaus pareigas ėjęs Boleslavas Daškevičius yra sumokėjęs 13,6 tūkst. eurų siekusią baudą.

Tuomet Šalčininkų gyventojams teko nusileisti – 2014 metų spalio mėnesį dvikalbės lentelės buvo nukabintos.

Užrašą rusų kalba suniokojo per pusdienį

Vilniaus m. savivaldybės nuotr./Atidengiama rusiška Rusų gatvės lentelė.
Vilniaus m. savivaldybės nuotr./Atidengiama rusiška Rusų gatvės lentelė.

Daugiau kaip prieš savaitę Vilniaus meras R.Šimašius iškilmingai atidengė Rusų ir Varšuvos gatvių pavadinimų lenteles rusų ir lenkų kalbomis.

Meras tikino, kad lentelės skirtos pažymėti Vilniaus miesto ir Lietuvos istoriją.

Šiuos dalykus esame suderinę ir su Valstybine lietuvių kalbos komisija, ir su viskuo.

Sostinės meras teigė, kad ateityje užsienio kalbomis ketinama pažymėti ir kai kurių kitų gatvių pavadinimus.

Lentelė su rusiškai užrašytu rusų gatvės pavadinimų buvo suniokota per pusdienį – kažkas ją uždažė dažais. Vėliau lentelė buvo nuvalyta, o Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius