Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 04 27

R.Šimašius apie sprendimą perskirstyti vakcinas: premjerė ir sveikatos ministras „buvo pakišti“

Premjerė Ingrida Šimonytė ir sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys „buvo pakišti“, kai Sveikatos apsaugos ministerija nutarė perskirstyti gautas COVID-19 vakcinų siuntas ir daugiau jų skirti sostinei, sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius. Pasak jo, šiuo sprendimu iš dalies atstatoma esanti nelygybė tarp savivaldybių joms dalijant vakcinas.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Turime labai rimtą situaciją <...> su susirgimais, su COVID-19 situacija, dėl to Vilniui yra paskirta vakcinų. Visą laiką vakcinų Vilniui buvo tiekiama mažiau nei Lietuvos vidurkis, tai dabar iš dalies tai kompensuojama. Pabrėšiu – iš dalies“, – antradienį dalyvaudamas spaudos konferencijoje apie Žemės įstatymo pakeitimus kalbėjo sostinės meras.

Visą laiką vakcinų Vilniui buvo tiekiama mažiau nei Lietuvos vidurkis, tai dabar iš dalies tai kompensuojama.

Tiesa, žinia apie perskirstomas vakcinas, jo įsitikinimu, buvo paskleista neapgalvotai.

„Tai, kokiu būdu tai buvo padaryta – merai buvo gavę informaciją, kad gaus daugiau vakcinų, o paskui sužinojo, kad nebegaus, nes gaus Vilnius, aš tai vertinu kaip dalies ministerijų vidurinio rango darbuotojų pakišimą. Vyriausybės vadovė ir sveikatos apsaugos ministras buvo pakišti ir buvo pasielgta visiškai neadekvačiai. Reikia galvoti netgi vykdant protingus pavedimus“, – kalbėjo R.Šimašius.

Dar pirmadienį jis teigė nežinantis, kodėl sostinė gauna daugiau COVID-19 vakcinų.

„Ar dėl to, kad pasiruošę esame geriau, ar dėl to, kad daugiau vakcinuojame, ar dėl to, kad jau visi gauna – sunku man pasakyti, – spėliojo jis. – Kad ir paskutinės minutės naujiena, bet labai džiugi.“

Atsižvelgdama į sudėtingą epidemiologinę situaciją Vilniaus mieste, SAM nutarė perskirstyti savaitgalio bei pirmadienio vakcinų siuntas ir skirti sostinės vakcinacijos centrams 44 proc. visų gautų vakcinų, tai yra 46 512 dozių.

Dalis iš jų – 19 800 dozių – anksčiau buvo numatytos skirti kitoms savivaldybėms.

„Tačiau sparčiai augant hospitalizuojamų asmenų skaičiui ir gresiant COVID-19 lovų trūkumui Vilniaus mieste, priimtas sprendimas skubiai perskirstyti šiandien pristatytos vakcinos dozes iš tų apskričių, kuriose sergamumas yra mažesnis ir tokiu būdu solidariai pagelbėti „juodojoje zonoje“ atsidūrusiai sostinei.

Šiuo metu Vilniaus regione užimtų COVID-19 ligai gydyti skirtų lovų užimtumas perkopė 85 procentus“, – pranešime žiniasklaidai dėstė SAM.

Savivaldybių, kurioms numatytos vakcinos teko Vilniui, merai dėl SAM sprendimo reiškė pasipiktinimą – jos turėjo atšaukti suplanuotą dalies žmonių skiepijimą. Apie tai daugiau – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius