Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2021 04 26 /23:21

Dėl Vilniui tekusių vakcinų nuo COVID-19 pasijuto antrarūšiais, sostinė atkerta – gesiname gaisrą ten, kur labiausiai dega

Pirmadienį paaiškėjo, kad Vilnius gauna daugiau vakcinų – jos buvo numatytos kitoms savivaldybėms, tačiau atiteko sostinei. Tai sukėlė pasipiktinimą ir tarp skiepytis jau susiruošusių žmonių, ir savivaldybių vadovų. Štai antstolių kontoros Radviliškyje darbuotojai turėjo net numatytą laiką, kada gaus vakcinas, tačiau viskas atšaukta. Reaguodamas į kilusį nepasitenkinimą sostinės mero patarėjas Karolis Žukauskas feisbuke pateikė savo paaiškinimą ir džiaugėsi Vyriausybės sprendimu. „Pagaliau gesiname gaisrą ten, kur labiausiai dega“, – rašė jis.
„Moderna“, „Pfizer/BioNTech“ ir „AstraZeneca“ vakcinos
„Moderna“, „Pfizer/BioNTech“ ir „AstraZeneca“ vakcinos / „Scanpix“ nuotr.

Buvo paskirtas laikas

Antstolių kontoros Radviliškyje atstovas Tomas Adomaitis 15min pasakojo, kad dar praėjusią savaitę buvo sudarytas ir vietos vakcinavimo centrui perduotas įmonės darbuotojų sąrašas.

Pirmadienį buvo pranešta, kad darbuotojai bus laukiami antradienį nuo 12 val. 30 min. Žadėta skiepyti „Pfizer“ vakcina.

„Tačiau po poros valandų sulaukėme skambučio, kad mes skiepo nesulauksime. Susieta su vakcinacijos centro Vilniuje atvėrimu. Taip gaunasi, kad vilniečiai – prioritetas, o žmonės iš provincijos tarsi antrarūšiai. Koks skirtumas – ar bus paskiepytas vienas radviliškietis, ar vilnietis? Įtariu, kad teks važiuoti į Vilnių ir ten gauti vakciną“, – svarstė pašnekovas.

Taip gaunasi, kad vilniečiai – prioritetas, o žmonės iš provincijos tarsi antrarūšiai. Koks skirtumas – ar bus paskiepytas vienas radviliškietis, ar vilnietis?

Anot jo, pasipiktinimo nebūtų, jei darbuotojams jau nebūtų paskirtas laikas. Dabar situacija akivaizdžiai pailiustravo, kad vieno miesto gyventojai turi didesnį prioritetą.

„Dar įdomu: ar nebus taip, kad vakcinos į Radviliškį jau buvo pristatytos ir dabar vėl bus vežamos atgal į Vilnių?“ – retoriškai klausė Tomas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vakcinavimo centras „Litexpo“ rūmuose
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vakcinavimo centras „Litexpo“ rūmuose

„Kaip reikia jaustis?“

Šiaulių meras Artūras Visockas apmaudą liejo feisbuke:

„Kaip reikia jaustis? Ir kas darosi strategų galvose ir širdyse? 14.00 sužinome, kad iš mūsų siuntos paima skiepus ir atiduoda Vilniui. O žmonės jau yra pakviesti!

Ministre, 600 žmonių vardu, kurie jau turi savo skiepijimosi laiką, viešai prašau Šiaulių miestui palikti tai, kas buvo planuose ir tokius veiksmus atlikti tik iš anksto perspėjus! Po tokio Ministerijos sprendimo mums reikėtų skambinti sakyti ką? Kokį kitą laiką minėtiems 600 žmonėms paskirti?“

???? ???????? Kaip reikia jaustis? Ir kas darosi strategų galvose ir širdyse? 14.00 sužinome, kad iš mūsų siuntos paima skiepus...

Posted by Artūras Visockas on 2021 m. balandžio 26 d., pirmadienis

Mero teigimu, savivaldybė gavo pranešimą, kad pirmadienio rytą, įvertinus Vilniaus miesto sudėtingą epidemiologinę situaciją ir situaciją stacionaruose, kuomet lovų užimtumas artėja prie kritinės ribos, buvo priimtas sprendimas daugiau „Comirnaty“ vakcinų skirti sostinės gyventojų vakcinacijai.

„Dėl šios priežasties buvo reikšmingai perskirstytos vakcinos, tenkančios pirmai dozei, tarp savivaldybių ir daliai savivaldybių nebus pristatytas planuotas vakcinų kiekis“, – gautą pranešimą cituoja A.Visockas.

14.00 sužinome, kad iš mūsų siuntos paima skiepus ir atiduoda Vilniui. O žmonės jau yra pakviesti!

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas taip pat pasidalino įrašu savo feisbuko puslapyje.

„Nerandu kitų žodžių apibūdinti situaciją dėl vakcinavimo, kuri šiandien sukrėtė Klaipėdą, kaip ir visą likusią Lietuvą...išskyrus Vilnių. Žinia, kad gelbstint sostinę aukojama likusi Lietuva, neatlaiko jokios kritikos ir tik dar kartą patvirtiną seną naratyvą – yra dvi Lietuvos.

Artėja Motinos diena ir gausybė žmonių būtent iš tos pačios sostinės pasklis po likusią Lietuvą ir ar nebus taip, kad gelbstint sostinę, bandant „pabalinti“ situaciją ten, Klaipėda (kaip ir visas regionas) bus tiesiog pristumtos prie „juodosios zonos“ ribos?“ – rašė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Anot jo, toks sprendimas demotyvuoja, o „kolegos iš sostinės džiaugsmas“ praturtėjus vakcinomis – nuvilia.

Prekybininkų be registracijos neskiepys

Apie tai, kad gauna mažiau vakcinų, pranešė ir Klaipėdos miesto savivaldybė, dėl to atidedama uostamiesčio prekybininkų be registracijos vakcinacija.

„Dėl šios priežasties buvo reikšmingai perskirstytos vakcinos, tenkančios pirmai dozei, tarp savivaldybių ir daliai savivaldybių nebus pristatytas planuotas vakcinų kiekis“, – teigiama Klaipėdos savivaldybės pranešime.

Apie tai, kad bus atvežta mažiau vakcinų, nei žadėta, informuota ir Kretingos savivaldybės vadovybė.

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius anksčiau pirmadienį žurnalistams sakė, jog miestas gavo papildomas 19 tūkst. dozių vakcinos, nors teigė nežinantis, kodėl taip nuspręsta.

„Šią savaitę rekordiškai vakcinų gauname ir dar papildomai dėl „Pfizer“ vakcinų šiandien gavome informaciją, kad Vyriausybė dar 19 tūkst. dozių Vilniui išskyrė. Ar dėl to, kad pasiruošę esame geriau, ar dėl to, kad daugiau vakcinuojame, ar dėl to, kad jau visi gauna – sunku man pasakyti. Kad ir paskutinės minutės naujiena, bet labai džiugi. Per 42 tūkst. vakcinų šią savaitę turime“, – kalbėjo meras.

Dėl epidemiologinės situacijos

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pirmadienio vakarą išplatino pranešimą, kuriame patvirtino, kad „dėl sudėtingos epidemiologinės situacijos Vilniaus mieste nuspręsta perskirstyti savaitgalio bei šiandienos vakcinų siuntas ir skirti sostinės vakcinacijos centrams 44 proc. visų gautų vakcinų, t. y. 46 512 dozių“.

„Dalis iš jų – 19 800 dozių – anksčiau buvo numatytos skirti kitoms savivaldybėms, tačiau sparčiai augant hospitalizuojamų asmenų skaičiui ir gresiant COVID-19 lovų trūkumui Vilniaus mieste, priimtas sprendimas skubiai perskirstyti šiandien pristatytos vakcinos dozes iš tų apskričių, kuriose sergamumas yra mažesnis ir tokiu būdu solidariai pagelbėti „juodojoje zonoje“ atsidūrusiai sostinei.

Šiuo metu Vilniaus regione užimtų COVID-19 ligai gydyti skirtų lovų užimtumas perkopė 85 procentus“, – rašoma pranešime.

Dėl vakcinų perskirstymo dalis vakcinacijai užsiregistravusių asmenų turės palaukti, ministerija prašo supratingumo šiuo sudėtingu laikotarpiu.

SAM informuoja, kad Alytaus miesto, Alytaus rajono, Druskininkų, Elektrėnų, Kaišiadorių rajono, Kauno miesto, Lazdijų rajono, Marijampolės, Panevėžio miesto, Šalčininkų rajono, Širvintų rajono, Švenčionių rajono, Trakų rajono, Ukmergės rajono, Varėnos rajono, Vilniaus rajono, Visagino savivaldybėms bus pristatyti anksčiau numatyti, nepakitę vakcinų dozių kiekiai.

„Dėl įvykusio vakcinų perskirstymo dalis vakcinacijai užsiregistravusių asmenų kitose šalies savivaldybėse turės šiek tiek palaukti, dėl ko ministerija prašo visuomenės supratingumo šiuo sudėtingu laikotarpiu.

Vilniečių prašome elgtis itin atsakingai: susilaikyti nuo nebūtinų kontaktų, laikytis atstumų, dėvėti kaukes, dezinfekuoti rankas, vėdinti patalpas. Vilnius grėsmingai artėja prie gruodžio mėnesio scenarijaus“ – pranešime rašo SAM.

R.Šimašiaus patarėjas: „Pagaliau gesiname gaisrą ten, kur labiausiai dega“

Reaguodamas į kilusį pasipiktinimą Vilniaus mero patarėjas K.Žukauskas pirmadienį vakare feisbuke paskelbė, kad per spaudos konferenciją į žurnalistų klausimus atsakinėjęs R.Šimašius dar nežinojo, kodėl sostinei Vyriausybė nusprendė skirti didesnį vakcinų kiekį.

„Nuo pat pradžių kildavo klausimas, kokiais kriterijais remiantis miestams skirstomos vakcinos, nes nuo pat pradžių į akis krito tai, kad Kaunui skiriama apie 10 proc. daugiau vakcinos nei kitiems didiesiems miestams, o sostinei iš didžiųjų miestų – praktiškai mažiausiai (kalbu, žinoma, apie proporcijas su gyventojais). Klausdavom ir privačiai Sveikatos apsaugos ministerijos, ir viešai – atsakymų nelabai buvo. OK, negaila, Kauno skiepijimo tempai labai geri, savo vakcinacijos centro procesus jie gerai sudėlioję, kad tik nestovi sandėlyje vakcinos. Kitaip tariant, mes iki pat šiol nežinojom, kokiais kriterijais remiantis dalinamos vakcinos“, – rašė jis.

#VakcinųKarai Šiandien nutiko vienas labai geras dalykas. Deja, jį palydėjo daug mažesnių blogų reakcijų. Apie viską iš...

Posted by Karolis Žukauskas on Monday, April 26, 2021

„Pagaliau Lietuvoje nuspręsta daryti taip, kaip daro daugelyje Europos šalių. T.y. kai turime gaisrą, daugiausiai vandens pilama ant didžiausių liepsnų, o ten, kur tik rusena – tik šiek tiek pašlakstoma. COVID-19 gaisrai, žinoma, tankiausiai gyvenamose vietovėse, aktyviausią kultūrinį, politinį ir visokį kitokį gyvenimą turinčiose. Ir turbūt niekam nėra keista, kad tos vietovės pirmiausiai yra sostinės“, – toliau dėstė jis.

Anot jo, šitai suprato ir Vyriausybė, kuri matydama prastą situaciją Vilniaus ligoninėse, nusprendė perskirstyti šios savaitės vakcinų kiekius ir sostinei paskyrė didesnę dalį.

„Ačiū premjerei už protingą sprendimą – pagaliau gesiname gaisrą ten, kur labiausiai dega. Šis sprendimas viešai buvo iškomunikuotas jau po šiandienos R.Šimašiaus spaudos konferencijos – čia svarbu, nes kai kas kaltina, kad meras apsimeta, kad nežino, kodėl Vilnius gauna daugiau vakcinų – taip, tuo metu dar tikrai nežinojo, kodėl gausime daugiau vakcinų“, – skelbė K.Žukauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius