Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 03 07

R.Šimašius kaltina A.Zuoką paėmus kyšį, šis atkerta pasodinsiąs merą į teismo suolą šalia E.Masiulio

Į antrąjį merų rinkimų turą Vilniuje patekę Remigijus Šimašius ir Artūras Zuokas priekaištų vienas kitam negaili. Dabartinis meras jau ne pirmą kartą kaltina savo oponentą tuo, kad šis esą paėmė 724 tūkst. eurų kyšį iš įmonės „Veolia“. A.Zuokas tai vadina šmeižtu ir žada kreiptis į prokurorus, kad šie įvertintų mero žodžius. O tuomet esą R.Šimašius atsidurs kaltinamųjų suole šalia Eligijaus Masiulio.
Remigijus Šimašius ir Artūras Zuokas
Remigijus Šimašius ir Artūras Zuokas / 15min ir „Scanpix“/„Reuters“ nuotr.

Kalba apie ryšius su „Veolia“

Apie kyšį R.Šimašius pirmą kartą užsiminė šių metų sausio 23-osios Vilniaus miesto tarybos posėdyje svarstant klausimą, kaip finansuoti dalį teisinių išlaidų tarptautiniame ginče su Prancūzijos energetikos įmone „Veolia“ dėl investicijų į sostinės šilumos ūkį. Savivaldybė ir jos įmonė „Vilniaus šilumos tinklai“ siekia prisiteisti apie 350 mln. eurų.

Tuomet meras iš tribūnos paskelbė, kad byloje Vilniaus savivaldybė įrodinėja ir tai, jog „Veolios“ atstovai mokėjo kyšius jo pirmtakui A.Zuokui.

„Savivaldybė byloje pateikė įrodymus ir įrodinėja, kad A.Zuokas ir jam priklausančios įmonės gavo kyšius, kuriuos jiems mokėjo projekto laimėjimu suinteresuoti „Veolios“ atstovai Lietuvoje, – tuomet sakė R.Šimašius. – Pagal savivaldybės turimus duomenis yra įrodinėjama, kad A.Zuokas bei su juo susijusios įmonės už „Veolios“ ir jos interesų protegavimą ir atstovavimą iš šių įmonių atstovų per kelerių metų laikotarpį, tai yra 2000–2003 m., gavo kyšį, kuris yra ne mažesnis negu 724 tūkst. eurų.“

Šiuo atveju tai yra duomenys iš tos bylos, galiu įvardinti apibendrintai, bet, deja, negaliu atskleisti visų bylos detalių, – sakė R.Šimašius.

Apie šį esą paimtą kyšį R.Šimašius kalbėjo ir LRT radijo surengtuose debatuose po pirmojo merų rinkimų turo, kai kalba pasisuko apie buvusį A.Zuoko teistumą: „Būkime, gerbiamas Artūrai, tiesūs ir teisingi, jūs esate teistas už tai, kad darėte poveikį tarybos nariui, kitaip tariant, įkišote jį į mašiną, išvežėte į mišką, reketavote, kad balsuotų už jus. Už tai esate teistas. Už kai kuriuos dalykus nesate teistas ir ta byla yra Stokholmo arbitraže, bet tą kyšį 724 tūkst. eurų, kurį jūs paėmėte. Prieš pusantro mėnesio sakėte, kad paduosite mane į teismą, bet dar nepadavėte, jeigu paduosite – pateiksiu su visa pikanterija, visus duomenis apie tai, kaip visa tai įvyko.“

Įrodymų neatskleidžia

Paklaustas, ar gali pateikti konkrečius įrodymus, kad A.Zuokas ir jo įmonės gavo kyšį, R.Šimašius 15min sakė, jog kol kas ne.

„Aš kaip meras turiu teisę susipažinti su bylos medžiaga Stokholmo komerciniame arbitraže, kur savivaldybė yra padavusi „Veolia“ į teismą dėl daugiau nei 300 mln. eurų nuostolių, padarytų per 15 metų, kai buvo valdomas Vilniaus šilumos ūkis. Šiuo atveju tai yra duomenys iš tos bylos, galiu įvardinti apibendrintai, bet, deja, negaliu atskleisti visų bylos detalių. Tai bus nagrinėjama arbitraže“, – tikino R.Šimašius.

Ši informacija vieša turėtų tapti vėliau, kai jau bus nagrinėjama arbitražo teisme.

„Ta medžiaga yra iš viešų šaltinių, tos medžiagos, kurią gavo ir Lietuvos teisėsaugos institucijos. Man labai keista, kodėl baudžiamoji byla tuo metu buvo numarinta iš esmės. Kodėl buvo nuspręsta baudžiamojoje byloje tų įrodymų neteikti ar procedūrų nesilaikyta baudžiamosios teisės prasme surenkant juos, aš nežinau, bet faktas, kad civilinėje byloje tie įrodymai yra visiškai pagrįsti ir tinkami, ir šiuo atveju mes jais remiamės Stokholmo komerciniame arbitraže. Teisėjų skandalo fone čia minčių kyla įvairių, ar nėra taip, kad teisėsauga sugebėjo tuos duomenis užmarinuoti. Bet tie duomenys yra“, – sakė meras.

R.Šimašius tvirtina, kad A.Zuokas jau sausį žadėjo kreiptis į teismą dėl šmeižto: „Laukiu du mėnesius, nesulaukiu to, nes jei būčiau paduotas į teismą, tai, be jokios abejonės, visi tie duomenys būtų pateikti teismui, kaip ir priklauso. (…) Bet nenustebsiu, jeigu į teismą A.Zuokas ir nesikreips, nes jau lygiai 10 metų, kai žadėjo kreiptis į Strasbūro Žmogaus Teisių Teismą dėl tarybos nario papirkimo ir iš esmės pagrobimo, bet nebuvo kreiptasi. Nenustebsiu, jeigu ir dabar tai yra tik poza.“

Kreipsis į prokurorus

Paprašytas pakomentuoti šią situaciją A.Zuokas 15min sakė, kad jis ketina kreiptis į prokurorus.

„Aš kreipiausi į tarybos sekretorių, kad jis mums pateiktų informaciją, iš kur ir kokie šaltiniai. To tarybos posėdžio metu buvo pateikta medžiaga prieš tarybos sprendimą, kada buvo bandoma tarybos nariams padaryti įspūdį siekiant skirti labai didžiules lėšas savivaldybės ir „Vilniaus šilumos tinklų“ bylinėjimuisi su „Veolia“, ten pateikta informacija nebuvo registruota „Avilyje“, todėl negalima suprasti, koks tai dokumentas.

Ir tai bus baudžiamasis tyrimas, šiuo atveju R.Šimašius atsisės į tą patį suolą, kur šiandien sėdi jo kolega Eligijus Masiulis, – sakė A.Zuokas.

Aš kreipiausi į merą ir tarybos sekretorių, kad jie oficialiai atsakytų, jog tai yra oficiali medžiaga, pridėta prie tarybos sprendimo, ir kas ją pateikė, ir kokia forma. Deja, net ir praėjus numatytam laikotarpiui, atsakymo negavome, dar šią savaitę priminėme, kodėl mums neatsako, nes, norint paruošti kreipimąsi į prokuratūrą, reikia atlikti tam tikras teisines procedūras“, – kodėl iki šiol neišpildė pažado kreiptis į teisėsaugą, aiškino A.Zuokas.

Tačiau jis įsitikinęs: šie R.Šimašiaus pareiškimai neturi nieko bendra su realybe, tai tik šmeižtas, kurio esą jis griebėsi ne pirmą kartą.

„Kaip jis 2015 metais šmeižė miestą dėl galimo bankroto, taip jis dažnai mėtosi tokiais šmeižikiškais kaltinimais ir visa kita. Šiuo atveju vertinu kaip elementarią desperaciją, kuri nieko bendro neturi su mano asmeniu ir juo labiau su kažkokiais kyšiais. Tai tiesiog rinkiminė desperacija rinkiminei kampanijai naudojama, tai jo rinkiminė taktika, kurią matome socialiniuose tinkluose. Kaip ir Olego Šurajevo sukurta istorija prieš ketverius metus dėl pavogtos piniginės ir pan.“, – teigė A.Zuokas.

Dėl mero posto su R.Šimašiumi besirungiantis A.Zuokas užtikrino, kad prokuratūrą jo skundas tikrai pasieks: „Pagal visus pasisakymus tai yra šmeižtas siekiant paveikti rinkėjus, t. y. siekiant konkrečios naudos. Ir tikiuosi prokurorų principingumo, kad būtų atliktas tyrimas. Ir tai bus baudžiamasis tyrimas, šiuo atveju R.Šimašius atsisės į tą patį suolą, kur šiandien sėdi jo kolega Eligijus Masiulis.“

Antrasis merų rinkimų turas vyks kovo 17 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius