-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 11

R.Šimašius apie žmonos įmonės laimėtus konkursus: per pastaruosius metus laimėjo vieną iš 11

Skyrybos, naujos vedybos ir klausimai dėl galbūt galėjusio būti interesų konflikto. Tokių įvykių sūkury gyvena pastaruoju metu Vilniaus meras Remigijus Šimašius. Politiniai oponentai jam siūlo trauktis iš politikos, jis atkerta dar turįs nepadarytų darbų. Be to, jokio interesų konfliktų nei galėję būti, nei buvę. Teigdamas, kad nori atsakyti į visus klausimus, meras surengė spaudos konferenciją.

Sulaukė klausimų dėl interesų

„Aš esu politikas, viešas asmuo, tačiau viskam yra ribos. O ypač kai tai liečia mano artimuosius. Kai kritika virsta purvu, komentarai – žeminimu, bandymai rinktis politinius taškus – melu, detalių nežinojimas – būrimu iš kavos tirščių, – to jau per daug. Tokios purvo lavinos neatlaikytų niekas. Visi turi teisę kelti klausimus, bet pačių sugalvotas šmeižtas nėra atsakymai į juos.

Todėl matydamas šią purvo fiestą, stabdau savo atostogas ir dar šiandien parskrendu į Lietuvą. Grįžtu vienas – purvo ratilai pasiekė mus ir Prancūzijoje, sušlubavo Gilmos sveikata, ji nuo vakar guli ligoninėje, bet šiuo metu jaučiasi geriau – grįšiu pas ją rytoj, iki to laiko ja pasirūpins draugiški prancūzai, pas kuriuos esame apsistoję“, – taip skambiai savo įrašą feisbuke pradėjo R.Šimašius antradienio rytą.

Trečiadienio rytą jis sukvietė į spaudos konferenciją.

Paskelbęs apie vedybas R.Šimašius sulaukė priekaištų ir kritikos dėl esą galbūt per vėlai deklaruotų asmeninių ryšių, kadangi jo žmona Gilma Teodora Gylytė dirbdama „Do Architects“ yra laimėjusi kelis savivaldybės konkursus.

Be to, savivaldybė parėmė jos pusbrolio Benedikto Gylio fondo projektą „Portalas“, nors apie tai pranešimuose spaudai buvo nutylėta. B.Gylys buvo ir vienas iš mero finansinių rėmėjų prieš rinkimus.

Nuo pat iš pradžių teigta, kad interesų konflikto čia nebuvo, o meras asmeninius santykius deklaravo įstatymo nustatyta tvarka.

Dėl mokyklos abejonių neturi

Anot R.Šimašiaus, jis nei galėjęs, nei daręs įtaką konkursams, kuriame dalyvavo ir jo naujoji žmona su įmone, kurios steigėja bei darbuotoja yra. Taip jis atsakė į klausimus dėl konkursų, kuriuose dalyvavo „Do Architects“.

O klausimų kilo net ir dėl Tolminkiemio gimnazijos konkurso, kuris baigėsi dar 2019 metais.

„Vyko diskusija, ar Tolminkiemyje statyti bažnytinę mokyklą ar savivaldybės, mes darėme vilniečių ir Pilaitės gyventojų apklausą. Man buvo gana netikėta, kad 90 proc. apklaustųjų pasisakė už savivaldybės mokyklą, dėl to ir buvo ji pasirinkta.

Vėliau buvo projektavimo stadija. Pirmas projektas buvo, kuris susilaukė labai daug kritikos, nes yra per brangus, netinkamas ir netiko bendruomenei.

Iš 11 savivaldybės skelbtų konkursų per pastaruosius keletą metų vieną, atrodo, laimėjo „Do Architects“.

Tada pereita prie tų standartų, kurie yra iki šiol. Visais atvejais daromi architektūriniai konkursai, kuriuose yra nepriklausomos komisijos, juos organizuoja net ne savivaldybė, o Architektų sąjunga“, – paklaustas, kodėl pirmas projektas buvo atmestas, o antrajame konkurse laimėjo „Do Architects“, sakė meras.

Jis pabrėžė, kad Vilniaus savivaldybė yra vienintelė Lietuvoje, kuri viešu konkursu atrenka tokius subjektus.

„Iš viešai skelbtos informacijos galiu pakartoti, kad vieną iš 11 savivaldybės skelbtų konkursų per pastaruosius keletą metų, atrodo, laimėjo „Do Architects“. Šita informacija yra vieša“, – kalbėjo R.Šimašius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

Kalbų apie nėštumą nekomentuoja

Jis sulaukė klausimų ir dėl pažinties bei vedybų. R.Šimašius sakė G.T.Gylytę pažįstantis seniai, tačiau artimiau bendrauti pradėjo tik apie Kalėdas pernai. Dėl skyrybų galutinai jis sako apsisprendęs pernai lapkričio pabaigoje ar gruodžio pradžioje.

„Tai nėra tarnybinis romanas“, – užtikrino meras.

Audriaus Solomino nuotr./Remigijus Šimašius susituokė su Gilma Teodora Gylyte
Audriaus Solomino nuotr./Remigijus Šimašius susituokė su Gilma Teodora Gylyte

Jis nepanoro komentuoti gandų, kad jo žmona laukiasi. Ir vadinti savo vedybų skubotomis, R.Šimašius teigė negalįs, nes esą pažįsta žmonių, kurie ir ne vienerius metus pažįstami, o tai negarantuoja laimingos santuokos.

„Tuoktis nusprendėme maždaug dvi savaitės iki to, kai tai įvyko“, – teigė meras.

R.Šimašius patvirtino, kad G.T.Gylytė atsidūrė medikų rankose, buvo ligoninėje, bet jau išleista iš ten – tik teks gerti vaistus.

„Aš ne gydytojas, negaliu įvardinti priežasčių, bet stresas negali nedaryti įtakos. Kiekvienam žmogui galėtų taip būti, jeigu jis sulauktų nepelnytų priekaištų. Tai negali nedaryti įtakos“, – kalbėjo Vilniaus meras.

Aš ne gydytojas, negaliu įvardinti priežasčių, bet stresas negali nedaryti įtakos.

Norėjo apsaugoti artimuosius

Buvusi R.Šimašiaus žmona Agnė Matulaitė pasisakė apie šias skyrybas ir naująsias vedybas negailėdama kritikos buvusiam vyrui. Tačiau meras teigė tikįs, kad jie ateityje bendraus dėl vaikų.

Viduje jaučiuosi labai gerai, esu laimingas žmogus. Gal dalį visuomenės ir piktina, kad siekiu laimės.

O ši konferencija esą nesusijusi su šituo A.Matulaitės pasisakymu, R.Šimašius teigė nusprendęs atvirai atsakyti į visus klausimus tik todėl, kad norėjo apsaugoti sau artimus žmones. Visų pirma, Gilmą, nes nors meras pripažįsta esąs viešas asmuo, tačiau dėl to neturėtų kentėti kiti.

„Viduje jaučiuosi labai gerai, esu laimingas žmogus. Gal dalį visuomenės ir piktina, kad siekiu laimės. Bet purvo lavina daro įtaką ir negali nedaryti įtakos, tai jaučiuosi sunerimęs. Tai nėra pačios maloniausios akimirkos.

Aš suprantu žiniasklaidos pareigą akylai sekti, kaip laikausi duotos priesaikos. Bet ir vieši asmenys gali turėti santykius, tuoktis. Tai prašau gerbti tai“, – kalbėjo R.Šimašius.

R.Šimašius teigė, kad, jo manymu, nėra problemos ir dėl to, jog savivaldybė iš dalies rėmė G.T.Gylytės pusbrolio Benedikto Gylio fondo pasiūlytą projektą „Portalas“.

„Jeigu man būtų +20 metų ir Gilmai būtų +20 metų, tai tų sąsajų turbūt būtų dar daugiau gyvenant Vilniuje. Gal kai 18 metų žmonės tuokiasi, tų sąsajų būna mažiau. Natūralu, kad praeityje buvo daug ko.

„Portalo“ konkursas pirmą kartą pasireiškė gal 2017 metais, laimėtas konkursas ir noriu akcentuoti, mano supratimu, projektas labai pasiteisinęs“, – teigė meras.

Tai esąs geras projektas, BBC dvi dienas buvo tarp labiausiai žiūrimų vaizdo įrašų. Jis jau sulaukė didžiulio dėmesio, juo susidomėjo ir kiti miestai, tad dabartinis dėmesys, anot mero, truputį trukdo, tačiau kalbos su kitų miestų vadovais apie šio projekto plėtrą net ir kitose šalyse vyksta.

Savivaldybės skirta suma – apie 50 tūkst. eurų – anot mero, buvo tik ketvirtadalis reikalingos sumos šiam projektui, kitą dalį skyrė B.Gylio fondas.

„Aš norėčiau, kad visi žmonės, kurie nori kažką padaryti Vilniui, nesijaustų, jog vieną dieną gali būti apipilti purvais vien dėl to, kad nusprendė visuomenei kažką finansuoti ir bendradarbiauti su savivaldybe“, – kalbėjo R.Šimašius.

Nesitrauks

Vilniaus miesto tarybos opozicija su Žilvinu Šilgaliu priešakyje siūlė merui trauktis iš miesto vadovų. Tačiau R.Šimašius teigė, kad tai gal ir būtų lengviausia, tačiau jis turįs nebaigtų darbų. Be to, yra jau paskelbęs, kad dar vienai kadencijai nekandidatuos.

„Jau atrodė, kad opozicija Vilniuje išsikvėpusi, nes po metinės ataskaitos nesulaukiau jokių priekaištų, kad reikėtų ir apie tą, ir apie tą dar pasakyti. O šiandien gavo peno pasakyti kažką ryškesnio, kad gali atsidurti antraštėse, tą ir daro.

Aišku, tai būtų padaryti labai lengva, nes pats esu paskelbęs prieš kelis mėnesius, kad trečios kadencijos nesieksiu, bet turiu aiškų planą, ką pasiekti iki to laiko“, – apie tarybos opoziciją kalbėjo R.Šimašius.

„Jau žinomi faktai rodo, kad R.Šimašius, nevengęs kaltinti įvairių politinių oponentų, pats ciniškai naudojosi savo tarnybine padėtimi, toleravo nepotizmą bei galimai pažeidinėjimo įstatymus.

Primintina ir tai, kad Vilniaus meras aktyviai gindamas partnerystės įstatymo būtinumą argumentuodavo, jog tai svarbu ir dėl to, jog būtų galimybės žinoti apie artimus ryšius juos deklaruojant bei tuo būdu išvengti viešų ir privačių interesų konfliktų, tačiau pats šito nepaisė.

R.Šimašiui derėtų prisiimti atsakomybę ir atsistatydinti iš Vilniaus mero pareigų“, – taip teigė Ž.Šilgalis praeitą savaitę išplatintame pranešime spaudai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius