-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 19

R.Žemaitaitis nori perkurti partiją: kviestų A.Zuoką, P.Kunčiną, V.Ušacką, tiktų ir N.Puteikis

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis trečiadienį Žinių radijui sakė, kad po metų gali grįžti dirbti į privatų sektorių. Naujienų agentūra BNS interpretavo politiko žodžius kaip nenorą dalyvauti kitų metų Seimo rinkimuose, tačiau R.Žemaitaitis sako, kad to tikrai nebus. Nors jis pripažįsta, kad partija „Tvarka ir teisingumas“ išsikvėpė, iš politikos trauktis jis neketina. Atvirkščiai – nori kurti naują politinę platformą, kurioje matytų ir kitus pasižymėjusius politikus: Artūrą Zuoką, Vygaudą Ušacką ir kitus.
Remigijus Žemaitaitis
Remigijus Žemaitaitis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

R.Žemaitaitis sako, kad apie galimybę grįžti į privatų verslą kalbėjo tik todėl, kad kiekvienas politikas turėtų galvoti apie tai, kad gali būti neperrinktas.

„Kaip politikas, tu turi būti pasiruošęs, kad bet kada tave gali išmesti arba gali nebepatekti į Seimą. Taip pat sakiau, kad gaila man tų politikų, kurie išrinkti į Seimą, tarybą, savivaldą, galvoja, kad yra amžini. Aš žinau, kad esu išrinktas ketveriems metams ir po jų galiu mandato nebegauti“, – 15min aiškino, ką turėjo omenyje, R.Žemaitaitis.

„Tvarka ir teisingumas“ pats, kaip pavadinimas, ir pati, kaip tokia, išsikvėpė, pavargo.

Jis patikino, kad kitų metų Seimo rinkimuose tikrai dalyvaus. Tiesa, greičiausiai jo pavardė rinkimų biuletenyje nebus šalia partijos „Tvarka ir teisingumas“ pavadinimo.

„Mano galva, aš inicijuosiu burti kažkokį politinį darinį-organizaciją. Ar „Tvarkos ir teisingumo“ pagrindu, ar naują. Tikslas – sutelkti žmones, kurie nepataikaudami ir nesakydami to, ką žmonės nori girdėti, bet tai, ką reikia daryti, sutinka eiti ir dalyvauti. Tokias matau savo galimybes toliau veikti ir daryti“, – teigė R.Žemaitaitis.

Ar keistųsi tik partijos pavadinimas? R.Žemaitaitis sako, kad ne tik. „Aš siūlyčiau kviesti naujus žmones, naują politinį darinį formuoti. Mano įsivaizdavimu, geriausia būtų naujas darinys, nes „Tvarka ir teisingumas“ pats, kaip pavadinimas, ir pati (partija – red. past.), kaip tokia, išsikvėpė, pavargo. Realiai per buvusių partijos pirmininkų pridarytas bėdas turi kentėti paprasti žmonės, eiliniai nariai. (...) Mano variantas uždaryti ir visiškai naujai viską kelti: nauja ideologija, idėjos, koncepcija“, – aiškino jis.

Pasak R.Žemaitaičio, galimas pavadinimas tas, kurį dabar pasirinko „Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakcijos Seime atstovai, – „Suvereni Lietuva“.

Anot jo, tai būtų centro partija, kuri pasisakytų už ES ir NATO, už socialinės gerovės kūrimą ne per pašalpas, o per galimybių užsidirbti kūrimą. „Daugiau gal į liberalų pusę“, – taip ideologiją apibūdino R.Žemaitaitis.

Kviestų V.Ušacką, A.Zuoką ir kitus

Klausiamas, kas būtų tie žmonės, kuriuos jis matytų partijoje, R.Žemaitaitis sakė, kad neatmestų nė vieno, kuris nori ir gali nepataikauti tautai, bet įsipareigoti daryti tai, ko reikia valstybei. Dabar skamba daug kalbų apie naujus politinius judėjimus, kurie galėtų būti artimi?

„Centro partija, Naglis Puteikis turi labai daug Romualdo Ozolo istorijos, o R.Ozolas buvo tokios ideologinės teisingos Lietuvos pozicijos. Saulius Skvernelis, matau, yra su „valstiečiais“ ir turbūt su jais ir bus. Bent jau kol kas. Kaip tai pakryps, bus matyti. Bet aš matau, kad Lietuvoje yra liberalių žmonių, liberalaus jaunimo ir partijų, kurios irgi galėtų prisijungti ir kartu su dalyvauti“, – kalbėjo partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas.

Seimo narės Aušrinės Armonaitės sukurta „Laisvės partija“, tiesa, jam atrodo jau per liberali.

Tačiau štai buvęs Vilniaus meras, Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) lyderis Artūras Zuokas esą puikiai galėtų tapti bendražygiu.

„Mieste yra žmogus matomas, žinomas. Mes esame daugiau regioninė partija, kairioji ir daugiau regionuose, o A.Zuokas yra didmiesčio politikas. Jis daugiau orientuotas į jaunąją kartą, nors jo darbotvarkė nėra visiškai liberali“, – dėstė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artūras Zuokas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artūras Zuokas

Tęsdamas toliau R.Žemaitaitis paminėjo ambasadorių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narį Vygaudą Ušacką, kuris buvo neoficialiai minimas kaip galimas „tvarkiečių“ kandidatas į krašto apsaugos ministrus, tačiau tokią galimybę paneigė.

„V.Ušacką aš visiškai matyčiau ir kviesčiau jungtis į mūsų politinį darinį. Tai yra tarptautinės politikos žinovas – tiek Rytų, tiek Vakarų, tiek Rusijos, tiek Amerikos, tiek Azijos, tiek Europos. Tai – didelis pliusas. Tai ir ir didelis žinomumas, patirtis. Yra ir kitų žmonių. Pavyzdžiui, Paulius Kunčinas (jis su vedė judėjimą „Lemiamas šuolis“ į Europos parlamento rinkimus, bet nelaimėjo nė vieno mandato, – red. past.), žmogus, atėjęs iš verslo, jis galėtų jungtis į mūsų politinį darinį ir dalyvauti, nes patirtis yra, išsilavinimas gražus. Taip pat ir Žaliųjų partija, kurioje daug teisininkų. Galėtume padaryti gerą politinę platformą, kuri ne žadėtų, o paimtų ir padarytų“, – planus kūrė R.Žemaitaitis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas

Klausiamas, ar žmonės tokių permainų nesietų tik su bandymu nusikratyti teisiamos partijos vardo, jis tikino, kad būtent dėl to ir nesiūlo tik keisti „Tvarkos ir teisingumo“ pavadinimo, o žiūri plačiau.

„Restruktūrizuotis man, kaip teisininkui, nėra priimtina. Aš noriu, kad tas politinis darinys būtų naujas ir būtų daug platesnis. Iš tikrųjų būtų galima daug žmonių įtraukti. Tada aš matau jame save ir savo veiklą. Jei to mes nepadarome, tai geriau aš einu ir dirbu privačiame sektoriuje. Dirbu advokatu ar teisininku – tikrai rasiu, kur save realizuoti. „Tvarka ir teisingumas“ yra per siauras diapazonas mėginant pritraukti naujus žmones, naujas idėjas. Tai buvo su euroskepticizmu siejama, prieš NATO pasisakanti partija, bet, man atėjus, viskas kardinaliai pasikeitė – aš manau, kad partija turi evoliucionuoti, o kolegos nuspręs“, – dėstė politikas.

R.Žemaitaitis Seime dirba trečią kadenciją nuo 2008 metų. „Tvarkos ir teisingumo“ partijai jis vadovauja nuo 2016-ųjų.

Partija „Tvarka ir teisingumas“ yra teisiama politinės korupcijos byloje. Partijai pareikšti įtarimai prekyba poveikiu, turto iššvaistymu, dokumento suklastojimu ir disponavimu suklastotu dokumentu, veikiant bendrininkų grupėje bei apgaulingu apskaitos tvarkymu. Prokurorų teigimu, „Tvarkai ir teisingumui“ pagal kaltinimus gresia 1,9 mln. eurų dydžio bauda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius