Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 12 16

Raginimų Naujuosius švęsti be fejerverkų miestai negirdi: atsisako vos vienas kitas

Vis garsiau visame pasaulyje skambantys raginimai atsisakyti fejerverkų per šventes Lietuvoje kol kas pasiekė vos vieną kitą miestą. Per Naujuosius didžiojo miesto fejerverko nebus virš Vilniaus. Tokios pramogos atsisakė ir Birštonas. Tačiau štai Kaunas fejerverkus surengs net septyniose vietose, pajūrio kurortai spalvotą dangų irgi žada. Druskininkuose irgi tradicija nekinta.
Naujųjų metų sutikimas Kaune
Naujųjų 2021-ųjų metų sutikimas Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Akimirkos grožis, o daug žalos aplinkai. Taip apie fejerverkus kalba jų priešininkai.

Atsisakyti paragino žalieji

Štai Lietuvos žaliųjų partija kreipėsi į gyventojus ir Lietuvos savivaldybes, ragindama per šventes, o ypač Naujųjų metų naktį, atsisakyti fejerverkų.

„JAV atlikti tyrimai parodė, jog leidžiant fejerverkus į aplinką patenkančių kenksmingų kietųjų submikroninių dalelių kiekis padidėja iki 8 kartų. Priklausomai nuo oro sąlygų, tarša gali padidėti ir iki 10 kartų.

Tuo metu Vokietijos Federalinė aplinkos apsaugos agentūra apskaičiavo, kad dėl fejerverkų šaudymo vien per Naujuosius metus Vokietijoje į orą išmetama 4 500 tonų kietųjų dalelių. Tai sudaro maždaug 15 proc. kasmet šalies kelių transporto išmetamos kietųjų dalelių taršos“, – Žaliųjų partijos pranešime vardijamos žalos.

Taip pat, kaip nurodoma pranešime, moksliniais tyrimais įrodyta, kad fejerverkų sukelta oro tarša daro neigiamą poveikį gyventojų sveikatai, gali sukelti įvairius kvėpavimo takų susirgimus, ypač vaikams, vyresnio amžiaus žmonėms ir sergantiems lėtinėmis ligomis, turintiems širdies kraujagyslių ar kvėpavimo takų problemų.

„Pirotechnikos gaminiai išskiria ir kitus daug žalos keliančius elementus (anglies dioksidą, azoto ir sieros oksidus, toksines medžiagas, šviną, stroncį, titaną, varį ir kitus metalus, organinius teršalus ir t. t.) Pučiant vėjui šios medžiagos gali lengvai pasiekti saugomas teritorijas, gamtinius rezervatus ir kelti grėsmę vietinei florai ir faunai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius