Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 14

Ramūnas Karbauskis: „Nenorim daryti jokios krizės“

Antradienį Seime susirinkusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija jokių sprendimų dėl traukimosi iš valdančiosios daugumos nepriėmė. LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis tikino, kad partija ruošiasi Europos Parlamento (EP) rinkimams ir nenori daryti jokios krizės.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Šiandien jokių sprendimų nėra, ruošiamės EP rinkimams. Tai pagrindinis mūsų uždavinys“, – po frakcijos posėdžio Seime žurnalistams aiškino R.Karbauskis.

Jis tikino, kad pasitraukimo iš valdančiosios daugumos klausimą LVŽS frakcija aptars antradienį vakare. Kiek frakcijoje yra narių, kurie traukimuisi nepritaria, R.Karbauskis tikino nežinantis.

Nežinia, kiek prieštaraujančių

Anksčiau nesutikusi su siūlymu trauktis iš valdančiosios daugumos LVŽS frakcijos atstovė Virginija Vingrienė antradienį teigė šios pozicijos nepakeitusi.

Tauta S.Skvernelį palaiko kaip premjerą.

„Aš manau, mes tikrai turėtume dirbti iki galo, nes tauta suteikė mandatą ketveriems metams, ir mes turėtume atlikti savo pareigą. O prezidento rinkimai truputėlį kitas formatas. Tai nereiškia, kad buvo išsakytas nepasitikėjimas Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Buvo balsuojama už konkrečias asmenybes. Nebuvo išsakyta ir [pozicijos] prieš Saulių Skvernelį. Esu įsitikinusi, kad tauta jį palaiko kaip premjerą“, – kalbėjo Seimo narė.

Ji teigė nežinanti, kiek frakcijoje yra narių, kurie trauktis iš daugumos nesutinka. Bet tikino, kad tokių yra.

Anksčiau nepritarimą planui viešai reiškė LVŽS atstovas Jonas Jarutis, ekonomikos ir inovacijų ministras LVŽS tarybos narys Virginijus Sinkevičius.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis taip pat mano, kad „valstiečiai“ turi tęsti darbus. Jis pats tikino po liepos 12-osios atsistatydinti jokiu būdu neketinantis.

TAIP PAT SKAITYKITE: R.Karbauskio plano dėl pasitraukimo iš daugumos nepalaikė du „valstiečiai“

Apie tai, kad nesėkmės prezidento rinkimuose atveju (jei premjeras Saulius Skvernelis nepateks į antrąjį rinkimų turą, o taip ir įvyko) ir pralaimėjimo Europos Parlamento rinkimuose atveju (jei nepavyks padidinti turimų balsų skaičiaus) LVŽS trauksis iš valdančiosios daugumos, R.Karbauskis paskelbė dar prieš pirmąjį prezidento rinkimų turą.

Lyderiai tikrinsis, ar jais pasitikima

Pirmadienį jis pranešė, kad iš valdančiosios daugumos, jei reikės, trauksis liepos 12-ąją. Tądien atsistatydinti pažadėjo ir į antrąjį prezidento rinkimų turą nepatekęs premjeras S.Skvernelis.

Jam atsistatydinus, kaip tvirtino premjeras, politinės krizės šalyje nebus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Nereikia sieti valstybės ateities su mano ateitimi, jokios krizės nebus, esame atsakingi visi išrinkti politikai ir padarysime viską, kad valstybė funkcionuotų ne tik formaliai, bet ir realiai, ir būtų sprendžiamos tokios problemos, kurios yra susikaupę“, – žurnalistams antradienį Seime dėstė S.Skvernelis. Jo pasisakymą cituoja BNS.

„Politinės krizės jokios nebus, galiu nuraminti visus šalies gyventojus, viskas bus gerai“, – pridūrė ministras pirmininkas.

Sprendimą dėl „valstiečių“ ateities daugumoje svarstys partijos taryba, o vėliau galbūt suvažiavimas. Savo pasitikėjimą partijos taryboje tikrinsis ir pats R.Karbauskis bei S.Skvernelis. Dėl pasitikėjimo, kaip teigė premjeras, bus balsuojama slaptai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius

LVŽS taryba rinksis penktadienį. Anot ministro V.Sinkevičiaus, tuomet taryba kalbės apie EP rinkimus, o partijos likimas daugumoje esą spręsis jau po rinkimų.

Jis reiškė viltį, kad rinkėjai, prezidento rinkimuose balsavę už S.Skvernelį, išreikš pasitikėjimą LVŽS kandidatais į EP.

„[Sąrašas] labai stiprus – visas penketukas. O ir žemiau esantys Seimo nariai stiprūs“, – dėstė V.Sinkevičius ir pažymėjo, kad stipriausias partijos pretendentas į EP – Laima Mogenienė.

Pirmas LVŽS penketukas EP rinkimuose atrodo taip: europarlamentaras Bronis Ropė, krepšininkas Šarūnas Marčiulionis, viešųjų ryšių specialistas Linas Kontrimas, Seimo vicepirmininkės patarėja L.Mogenienė, Europos Parlamento Žaliųjų/ELA frakcijos patarėja energetikai Karolina Štelmokaitė.

Jeigu valdantieji „valstiečiai“ visgi trauksis iš valdžios, opoziciniai konservatoriai prognozuoja, kad įvykiai klostysis pagal vieną iš trijų scenarijų. Apie tai daugiau čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius