2019 09 08

Regionų ligoninės naujus gydytojus vilioja papildomais tūkstančiais ir butais

Šiaulių ligoninė skelbia džiugią žinią – pristato tris naujus jaunus darbuotojus. Ir dar – rudenį bus įdarbinta net 17 naujų gydytojų. Tuo giriasi didžiausia regione gydymo įstaiga. Mažesnių miestų ligoninės neriasi iš kailio – Joniškio privačiose ir valstybinėse gydymo įstaigose siūlomi papildomi 5000 eurų per metus – atvyk ir dirbk.
Joniškio ligoninė
Joniškio ligoninė / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Jau nėra naujiena, kad savivaldybės ir ligoninės daro viską, kad tik priviliotų pas save jaunus specialistus.

Tai nėra nei džiugi sensacija, nei neaiškus lėšų panaudojimas – daugybės rajonų tarybų tokią viliojimo sistemą pasitvirtina, nes kitaip liks visai be gydytojų. Skiriasi sumos ir kai kurie priedai – apgyvendinimo, transporto kompensavimas.

Už apmokėtas studijas dirbs dešimt metų

Šiaulių ligoninė prieš keletą dienų informavo, kad specialistų komandą papildė gydytoja kardiologė Dovilė Vaičiulienė, gydytoja neurologė Erika Galvanauskaitė ir skubiosios pagalbos gydytojas Martynas Gedminas.

Šiaulių miesto savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja Viktorija Palčiauskienė teigia, kad gydytojų viliojimo programa jau veikia.

„Pernai pradėjome rezidentų rėmimo programą. Jeigu rezidentas atvyksta į Šiaulius, mes jam apmokame studijų kainą“, – aiškino vedėja, patikslindama, jog tokiu principu būsimus gydytojus neretai vilioja ir pačios ligoninės.

Natūralu, kad rezidentai sutartimis įsipareigoja dirbti ligoninėje po studijų – juk studijų kaina metams dažnai siekia ir 10 tūkst. eurų.

Jei į Šiaulius atvyksta dirbti jaunas gydytojas, jis gauna piniginę paramą – po 4000 eurų trejus metus iš eilės. Tai yra tiesiog asmeniniams poreikiams gaunami pinigai – papildomai prie uždarbio. Pinigai skiriami tiesiog kaip stipendija.

Yra viena sąlyga – jei gydytojas sumanys mesti darbą Šiauliuose per pirmuosius trejus metus, jis turės šią paramą grąžinti.

Jei gydytojas sumanys mesti darbą Šiauliuose per pirmuosius trejus metus, jis turės šią paramą grąžinti.

Šiauliuose kelioms įstaigoms pagal panaudą yra suteikti savivaldybės būstai. Per šią sistemą gydytojams ir rezidentams gali būti suteiktas būstas, jei to pageidaujama. Šiais būstais ypač dažnai naudojasi Šiaulių reabilitacijos centras, kuriame dirba daug atvykstančių specialistų.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Šiaulių ligoninė
Alvydo Januševičiaus nuotr./Šiaulių ligoninė

Šiemet Šiauliai jau turi trečią rezidentą, kurio studijas remia. Šį rudenį į ligoninę atvyksta 17 naujų gydytojų, kurių dauguma – jauni, neseniai gydytojų diplomus įgiję įvairių sričių specialistai.

Per anksti įsidarbino?

Tačiau skatinamosios priemonės ne visada suveikia. Prieš keletą dienų Joniškio rajono savivaldybė taip pat patvirtino tvarkos, pagal kurią yra skatinami nauji gydymo įstaigų darbuotojai, aprašą.

Tai reiškia, kad nauji darbuotojai galės prašyti jiems skirti jau biudžete numatytą paramą – 15 tūkst. eurų vienam naujokui – po 5 tūkst. kasmet trejus metus iš eilės.

Į tokią paspirtį gali pretenduoti visi nauji gydytojai, nesvarbu – privačioje ar valstybinėje gydymo įstaigoje įsidarbino. Joniškio ligoninė ypač kenčia dėl personalo trūkumo, nors techniniai pajėgumai yra nemenki.

Taip sutapo, kad prieš tarybos posėdį, kuriame buvo priimta gydytojų skatinimo tvarka, Joniškio ligoninėje įsidarbino nauja gydytoja.

Taryboje iškilo klausimas, ar jau dirbančiai gydytojai nekils keblumų pasinaudoti patvirtinta parama? Juk jokie teisės aktai atgaline data negalioja.

Juk jokie teisės aktai atgaline data negalioja.

Taip pat buvo pateiktas siūlymas, kad galutinį sprendimą skirti lėšas tvirtintų taryba. Dabar tai yra administracijos direktoriaus ir sudarytos komisijos kompetencija. Tarybos balsai lėmė, kad tvarka nesikeitė – tarybai liko tik patvirtinti paramos teikimo aprašą.

Joniškio savivaldybės administracijos direktorė Valė Kulvinskienė patvirtino, jog yra patvirtinta tvarka, pagal kurią yra sudaromas trūkstamų specialistų sąrašas. Nauji gydytojai turi būti viliojami miesto paskirtomis papildomomis lėšomis.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Joniškio ligoninė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Joniškio ligoninė

Ar tas gydytojas, kuris Joniškio ligoninėje pradėjo dirbti prieš mėnesį, galės pretenduoti į paramą?

„Bus sudaryta komisija ir bus sprendžiama. Manau, kad reikia į kiekvieną atvejį žiūrėti objektyviai. Tvarka atgal negalioja, tačiau, jei per metus laiko pageidaujančių paramos neatsiras, reikės prisiminti, jog viešasis administravimas numato galimybes ir jau dirbantiems gydytojams, jei jie mums iš tiesų reikalingi“, – kalbėjo administracijos direktorė.

V.Kulvinskienės nuomone, jei nėra daugiau gydytojų, pretenduojančių į paramą, reikia derintis prie situacijos: „Jeigu lėšos numatytos, o gydytojas formaliai įsidarbina mėnesiu anksčiau, būtų skaudu – nelieka balanso. Taip pat svarstėme įvairius variantus – kalbame apie būstus. Tikimės skirti lėšų naujų gydytojų būstams.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius