-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 23

Registruotos „Matuko reformos“ pataisos: vaiką iš tėvų paimtų tik kritiniu atveju

Konkrečių šeimų susidūrimais su Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba susirūpinęs Seimo narys „valstietis“ Mindaugas Puidokas kartu su 57 kolegomis iš Seimo penktadienį registravo Vaiko teisių apsaugos įstatymo, reglamentavusio „Matuko reformą“, pataisas. Seimo narių siūlymu, turėtų būti naikinami grėsmės vaikui lygiai, o vaiko paėmimas iš šeimos taptų sunkiai įmanomas.
Mindaugas Puidokas
Mindaugas Puidokas / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Seimo nariai savo pataisas registravo nesulaukę, kol darbą baigs speciali Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje suburta darbo grupė, svarstanti vaiko teisių apsaugos sistemos pakeitimus.

Seimo narių siūlymu, vaiko paėmimas iš šeimos būtų kraštutinė (ultima ratio) vaiko teisių apsaugos priemonė. Įstatymo pataisose numatyta, kad vaikas negali būti paimamas iš savo gyvenamosios vietos, net, jei nustatoma, kad jam namuose nėra saugu.

„Vaiko ryšių su biologiniais tėvais ar įtėviais nutraukimas yra galimas tik tada, kai kyla realus ir tiesioginis pavojus vaiko gyvybei, sveikatai ar normaliai raidai arba tėvai arba turimas vienintelis iš tėvų sistemingai piktnaudžiauja tėvų valdžia, o visos pagalbos šeimai priemonės yra nevaisingos“, – numatoma įstatymo pataisose.

Be to, net kritiniais atvejais specialistai turėtų nurodyti, kodėl vaiką buvo nutarta paimti, o ne taikyti kitas priemones. Vaiką paimant įstatymo pataisose įtvirtinta būtinybė dalyvauti bent vienam iš tėvų.

Visais kitais atvejais šeimai turėtų būti teikiama pagalba. Jei tos pagalbos nepakanka, tuomet galima pagalbą suintensyvinti ir, pavyzdžiui, perkelti šeimą gyventi į Krizių centrą. Tačiau vaiko paėmimas vis dar nebūtų galimas.

Be to, jei dabar įstatyme numatyta, per kiek laiko tėvai, netinkamai prižiūrėję vaikus, turi imtis priemonių savo elgsenai taisyti, pataisose terminai išbraukiami. Todėl nėra iki galo aišku, kada tarnybos jau galėtų kreiptis į teismą dėl sistemingo piktnaudžiavimo tėvų valdžia.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mitingas protestuojant dėl iš šeimų paimamų vaikų
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mitingas protestuojant dėl iš šeimų paimamų vaikų

Taip pat siūloma keisti fizinio smurto sąvoką. Esą smurtu turėtų būti laikomas tik vaikui sukeliamas žymus skausmas, o psichologinius smurtu siūloma vadinti „prievartinį vaikų ir tėvų atskyrimą prieš jų valią“.

Be to įstatyme atsirastų tokia nuostata: „Fizine bausme nelaikomos legaliai taikomos bausmės ir kitokios poveikio priemonės nepilnamečiams.“

Įstatyme numatyta, kad augti su tėvais yra vaiko teisė, kad tarnybos į šeimos privatų gyvenimą gali kištis tik būtinojo reikalingumo atvejais.

Taip pat numatyta, kad atvejo vadybos posėdžiai turėtų būti įrašinėjami ir, kad jų komentuoti specialistai negalėtų. Tik tėvams nebebūtų draudžiama viešinti privačią informaciją apie savo vaikus.

M.Puidokas sako už pagalbą rengiant pataisas esantis dėkingas teisininkams, advokatams, dirbantiems praktikoje su vaikų teisių bylomis, sveikatos ir edukologijos sričių mokslininkams, psichologams, socialinės rūpybos specialistams bei tėvų organizacijų atstovams.

Taip pat – Seimo nariams konservatoriui Rimantui Jonui Dagiui ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos vadovei Ritai Tamašunienei.

„Atkreipiu visų dėmesį, kad tai yra pokyčių pradžia, nes papildomai ruošiami ir kitų atitinkamų įstatymų pakeitimų projektai. Administracinių teisės pažeidimų kodekso nuostatų pakeitimais siekiama nustatyti, kad asmenims būtų taikoma atsakomybė už žinomai melagingą pranešimą apie vaiko teisių pažeidimą (siekiant riboti piktnaudžiavimą šioje srityje, pareigūnų laiko ir išteklių švaistymą). Civilinio kodekso nuostatų pakeitimais siekiama numatyti, kad kreipimasis į teismą dėl leidimo paimti vaiką iš įstatyminių atstovų (CK 3.254-1 str.) būtų nagrinėjamas žodinės teisenos tvarka (taip užtikrinant tėvų procesines teises ir lygias galimybes dalyvauti sprendimo priėmime; apima ir teisę į advokatą)“, – feisbuke rašo M.Puidokas.

Seimo narių registruotų pataisų kol kas nekomentuoja nei Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, nei kitą nuomonę turintys Seimo nariai. Jie prašo laiko įsigilinti į penktadienio popietę registruotus pasiūlymus.

Šiuos siūlymus teikia 58 parlamentarai iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Lietuvos socialdemokratų darbo, Liberalų sąjūdžio frakcijų, frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ ir Mišrios Seimo narių grupės atstovai. Nei premjeras Saulius Skvernelis, nei „valstiečių“ frakcijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis pataisų nepasirašė.

Prie Seimo sekmadienį ketinama rengti jau antrą mitingą prieš vaiko teisių apsaugos sistemos pertvarką, įsigaliojusią nuo liepos. Protestuose siekiama reformą atšaukti, reikalaujama apkaltos Seimo narei Dovilei Šakalienei.

Seimo opozicija šią savaitę dėl reformos kvietė pasiaiškinti socialinės apsaugos ir darbo ministrą Liną Kukuraitį. Nors susitikime skambėjo raginimai atsistatydinti, interpeliacija jam kol kas nerengiama.

L.Kukuraitis tvirtina, kad užtikrinti visas reikiamas pagalbos šeimoms paslaugas reikėtų apie 300 mln. eurų, tačiau kai kurios savivaldybės nesugeba pasiimti ir joms duodamų pinigų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius