Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 14

Z.Jedinskis apie situaciją Baltarusijoje: jei yra valdžia, tai reikia paklusti jos reikalavimams

Antradienį Seime ketinama priimti rezoliuciją, kuria Baltarusijoje vykę prezidento rinkimai pripažįstami suklastotais, pasirašė visų, išskyrus vieną, frakcijų Seime atstovai. Lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos parlamentarų parašų nėra. Kodėl? Be to, šios partijos sąrašo Seimo rinkimuose lyderis Zbignevas Jedinskis feisbuke „sužibėjo“ pareiškęs, kad Baltarusijos policija gina Konstituciją. Ši žinutė jau dingo, nors politikas sako jos pats netrynęs.
Zbignevas Jedinskis
Zbignevas Jedinskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kodėl LLRA-KŠS nepasirašė rezoliucijos, partijos sąrašo vedlys Z.Jedinskis 15min teigė paaiškinti negalintis, nes frakcijai nevadovauja.

Jis pats aiškino apie rezoliuciją girdintis pirmą kartą, esą apie ją frakcija nieko nekalbėjo.

„Pas mus, jei frakcija priima sprendimus, tai renkasi frakcija ir priima sprendimus. Jokio susirinkimo šiuo klausimu nebuvo ir aš nieko nežinau“, – kalbėjo jis.

Aš manau, kad jei yra valdžia ir yra teisėta valdžia, tai reikia paklusti tos valdžios reikalavimams. Ar čia būtų Lietuva, ar Baltarusija, ar JAV.

Pats Z.Jedinskis sako, kad Lietuva neturėtų vertinti, ar rinkimai Baltarusijoje buvo suklastoti, ar ne.

Be to, feisbuke jis pasidalino tokiu įrašu: „Lukašenka iš lietuviškų konservatorių išmoko, kaip nuraminti protestus. Skirtumas tik tas, kad Baltarusijoje policija gina Konstituciją, o Lietuvoje 2009 metais policija gynė tuos, kurie pažeidė Konstituciją, tai yra, policija gynė konservatorių valdžią, kuri per taip vadinamą „naktinę reformą“, pažeisdama Konstituciją, sumažino pensijas ir atlyginimus“.

Z.Jedinskio įrašas
Z.Jedinskio įrašas

Šis įrašas netrukus dingo, bet Z.Jedinskis sako jo neištrynęs. „Tikrai ne aš. Galbūt kažkas apskundė iš mano feisbuko ir dingo. Tikrai ne aš. Gal feisbukas ištrynė“, – aiškino LLRA-KŠS lyderis.

Jis tikina nuomonės taip pat nepakeitęs.

„Mano pozicija labai aiški: negalima kištis į kitų valstybių vidaus reikalus. Čia ne aš sugalvojau, čia tokia tarptautinė praktika“, – sakė jis.

Paprašytas paaiškinti įrašo turinį, politikas kalbėjo, kad jis ten norėjo pavaizduoti, kaip „2009 m. Lietuvoje buvo panaši situacija, kai Lietuvos piliečiai atėjo ginti Lietuvos Konstituciją, po to, kai konservatorių valdžia per naktinę reformą pažeidė Konstituciją ir sumažino pensijas“.

„Buvo prie Seimo ir šaudoma guminėmis kulkomis, ir buvo daug nukentėjusių, sužeistų. Čia yra faktas. Aš pažymėjau, kad reikia žiūrėti savo reikalų, o ne kištis į Baltarusijos reikalus“, – teigė jis.

Klausiamas, ar jam atrodo vienodas smurtas, kai Lietuvos policija prieš į Seimą akmenis mėčiusius riaušininkus naudojo jėgą ir dabar Baltarusijoje policininkų tiesiog gatvėje užpuolami žmonės, Z.Jedinskis pripažino skirtumus.

„Lyginti kiekvieną situaciją...Šiek tiek, aišku, skiriasi, bet jeigu mes paimsim JAV pavyzdį, tai ten yra griežta taisyklė: jei ateina policininkas ir liepia paklusti, turi nedelsiant tai padaryti arba būsi nušautas“, – dar toliau į palyginimus leidosi Seimo narys.

Man jis kaip žmogus, vadovas nepatinka, bet aš gerbiu baltarusių piliečių nuomonę ir pasirinkimą. Jie jį išrinko.

„Aš manau, kad jei yra valdžia ir yra teisėta valdžia, tai reikia paklusti tos valdžios reikalavimams. Ar čia būtų Lietuva, ar Baltarusija, ar JAV“, – požiūrį išdėstė Lenkų rinkimų akcijos atstovas.

O ar valdžia Baltarusijoje Z.Jesinskio akimis, teisėta ir ar matė Seimo narys vaizdo įrašus to, kas vyksta Baltarusijoje? Prieš atsakydamas parlamentaras pasiteiravo, ar jo pasisakymas bus cituojamas neiškarpytas.

„Man asmeniškai Lukašenka nepatinka kaip žmogus, kaip vadovas dėl keletos priežasčių. Pirma, man nepatinka jo chamiškas būdas bendrauti su savo pavaldiniais, aš žiūriu ir baltarusišką televiziją kartais. Antra, man nepatiko, kad kai buvo karantinas, jis cerkvėje per Velykas surengė konferenciją, kad reikia melstis, o ne sakyti pasisakymus. Man jis kaip žmogus, vadovas nepatinka, bet aš gerbiu baltarusių piliečių nuomonę ir pasirinkimą. Jie jį išrinko. Ar buvo klastojimas, ar ne – nei aš ten buvau, nei jūs ten buvote. Jei buvo klastojimas, yra teismai, yra rinkimų komisija, galų gale galima viską teisiškai išspręsti“, – teigė Seimo narys Z.Jedinskis.

Galiausiai jis sutiko, kad ir smurtas prieš taikius protestuotojus „galbūt buvo ir per didelis“, bet taip esą „pasitaiko visada ir visur“.

„(Rinkimų – red) pažeidimų būna ir bus visada. Ir Lietuvoje, ir Baltarusijoje, ir JAV. Visame pasaulyje pažeidimų būna. Prieš rinkimus buvo padaryta apklausa, kurioje, aišku, ne 80 proc., bet vis tiek didžiulė persvara Lukašenkos naudai. Kad jis laimėtų, niekam nekilo abejonių, bet esmė ta, kad ne mūsų čia reikalas“, – kalbėjo LLRA-KŠS atstovas.

Klausiamas, ar visgi pasaulis neturi reaguoti, jei mato galimai suklastotus rinkimus ir mušamus žmones, Z.Jedinskis aiškino, kad pasaulis vienodai turi reaguoti į visus dalykus.

„Kodėl mes nereaguojame, kai vyksta smurtas JAV? Ten tokie dalykai dedasi, o nei prezidentas, nei Vyriausybė į tai nereaguoja. Mano manymu, mes turime laikytis vienodų standartų. Aš pasisakau prieš smurtą bet kur, bet pirmiausia turime žiūrėti savo šalies“, – kalbėjo jis.

Primename, kad Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda yra pareiškęs, kad Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka nėra legitimus. Antradienį Lietuvos Seime planuojama tokią poziciją patvirtinti ir Lietuvos parlamente. Taip pat ketinama paraginti Lietuvos Vyriausybę ir visą Europos Sąjungą priimti sankcijas Baltarusijos režimo atstovams.

Tarptautinių stebėtojų neprižiūrimi Prezidento rinkimai Baltarusijoje vyko sekmadienį. Rinkimų komisija pranešė, kad juose 80,1 proc. rinkėjų balsavo už A.Lukašenką. Tačiau žmonės tokius rezultatus sutiko protestais, pasipylė daugybė liudijimų, kad rinkimai buvo klastojami. Protestuotojus milicija sutiko smurtu. Paviešinta daugybė įrašų, kaip mušami tiesiog praeiviai. Apie 7 tūkst. žmonių buvo sulaikyta, dalis jų jau paleisti ir praneša apie areštinėse patirtą smurtą ir siaubą. Protestai ir streikai Baltarusijoje tęsiasi, žmonės reikalauja A.Lukašenkos trauktis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius