-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 02 /15:59

Raseinių meras: skandalą sukėlęs kandidato pasisakymas apie žydus – manipuliacija ir ištrauktas iš konteksto

Lietuvos žydų bendruomenė (LŽB) pasipiktino Raseinių rajono Nemakščių miestelio seniūno, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) nario Remigijaus Laugalio rinkimų renginio metu ištarta fraze: „Kas nebalsuos už mane, galės žydų kapinėse laidotis.“ LŽB teigimu, šie žodžiai yra atvirai antisemitiški, kurstantys neapykantą ir baimę. Raseinių rajono meras Audrius Bautronis teigia, jog seniūnas šią frazę pasakė kalbėdamas apie kitų kandidatų pasisakymus. Anot jo, paskelbtame vaizdo įrašo fragmente frazė ištraukta iš konteksto ir yra manipuliacija.
Nemakščių seniūnas Remigijus Laugalis
Nemakščių seniūnas Remigijus Laugalis / Nuotr. iš asmeninio archyvo

LŽB: kursto neapykantą ir baimę

„Regioninė žiniasklaida pranešė apie itin nemalonų įvykį Nemakščiuose – miestelio seniūnas, Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) narys Remigijus Laugalis renginio metu labai iškalbingai agitavo būsimus rinkėjus: „Kas nebalsuos už mane, galės žydų kapinėse laidotis.“

Šie įžeidžiantys, žydų tautybės žmones iš visos visuomenės išskiriantys žodžiai yra atvirai antisemitiški, kurstantys neapykantą ir baimę“, – rašoma LŽB pareiškime.

LŽB primena, kad šie žodžiai buvo pasakyti ypač jautriu metu, kai visas pasaulis minėjo Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną. Tą pačią, kai pagerbiamas dėl tautinės neapykantos visame pasaulyje nužudytų 6 milijonų, o Lietuvoje – daugiau nei 230 tūkstančių žydų tautybės moterų, vyrų, senelių ir vaikų atminimas.

„Savo pasisakymu įžeisdamas žydus, į Raseinių rajono savivaldybės Tarybą su meru, konservatoriumi Andriumi Bautroniu kandidatuojantis seniūnas pažemino ir patį miestelį bei pademonstravo savo krašto istorijos neišmanymą – Nemakščių senosios žydų kapinės dėl savo kultūrinės istorinės ir reikšmės 1993 metais įrašytos į Kultūros vertybių registrą ir yra saugomos valstybės“, – rašoma pareiškime.

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė kreipėsi į TS-LKD partijos pirmininką, Raseinių merą ir patį pasisakymo autorių, tikėdamasi nedviprasmiškos reakcijos.

Kas įvyko?

Raseinių rajono leidinys „Visuomenės balsas“ sausio 31 d. paskelbė, kad per praėjusį sekmadienį, sausio 29 d., vykusį renginį su rinkėjais Nemakščių miestelio bendruomenėje, R.Laugalis pasakė: „Kas nebalsuos už mane, galės žydų kapinėse laidotis.“

Vėliau leidinio žurnalistas Marius Aleksiūnas savo paskyroje „Facebook“ įkėlė tai įrodantį vaizdo įrašo fragmentą. Jame griežtą LŽB reakciją sukėlusi frazė skamba šiek tiek kitaip: „Kurie už mane nebalsuos, tuos žydų kapinėse laidosim.“ Kitame įrašo fragmente seniūnas sako: „Jeigu už mane nebalsuosit, ir į kapines nepriimsiu.“ Šių frazių kontekstas kol kas neaiškus.

„Visuomenės balsas“ rašo, kad į susitikimą atvažiavusiems Raseinių rajono mero A.Bautronio politinės komandos nariams tokie bendražygio pasakymai sukėlė juoką. Paskelbtuose vaizdo įrašuose, kuriuose matyti ir rajono meras A.Bautronis, girdimas susirinkusiųjų krizenimas.

Žurnalistas M.Aleksiūnas yra dalyvavęs politinėje veikloje. Jis su Centro partija-tautininkais 2020 m. nesėkmingai kandidatavo į Seimą.

Žodžiai „išimti iš konteksto“

Pats Nemakščių seniūnas BNS teigė, kad jo žodžiai „išimti iš konteksto“. Pasak R.Laugalio, jis kalbėjo apie tokias apylinkėse sklandančias kalbas, tačiau ši dalis neminima nei publikacijoje, nei vaizdo įraše socialiniuose tinkluose.

„Nei aš agituoju, nei aš tokias kalbas skleidžiu. (...) Aš ypatingai žydų kapines prižiūriu, jos nušienautos, tvoros dažomos, atvažiuoja žydų palikuonys, aš juos nuvedu, aprodau“, – kalbėjo seniūnas.

Vėliau R.Laugalis savo paskyroje „Facebook“ paskelbė įrašą, kuriame tikino, kad jo frazė ištraukta iš konteksto:

„Vertinu mūsų istoriją, kuri nuo tautinių mažumų yra neatsiejama. Esant galimybei dalyvauju akcijose ir iniciatyvose, susijusiose su žydų bendruomene, todėl niekada nebūčiau galėjęs išreikšti tokios savo asmeninės pozicijos, kuri šiuo metu yra viešinama naujienų portaluose.

Susitikęs su Nemakščių bendruomene, TS-LKD Raseinių skyriaus nariais dalinausi oponentų tikrovės neatitinkančiomis įžvalgomis visuomenėje ir sakiau, kad konkurentai kalba, „kad kas nebalsuos už mane, galės žydų kapinėse laidotis”. Tačiau paviešinta tik ta vaizdo įrašo dalis, kurioje sakau, kad taip kalba konkurentai, todėl visuomenė liko suklaidinta. Paviešinus visą vaizdo įrašą paaiškėtų, kad mano žodžiai buvo paimti iš konteksto.

Gerbiu tautines mažumes, jos – mūsų istorijos dalis, todėl toks žurnalisto būdas visuomenę nukreipti prieš mane – labai skaudus“.

Raseinių meras: vaizdo įrašas neatitinka tikrovės

Raseinių miesto meras Andrius Bautronis, komentuodamas situaciją, tikino esą vaizdo įrašas, publikuotas socialiniuose tinkluose neatitinka tikrovės.

„Juo siekiama sukompromituoti, pakenkti mūsų komandai prieš artėjančius savivaldos rinkimus“, – tikina meras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Bautronis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Bautronis

Vaizdo įraše, pasak A.Bautronio, iškirpti svarbiausi R.Laugalio žodžiai. Prieš ištardamas visų plačiai cituojamus žodžius seniūnas sakė, jog konkurentai kalba, „kad kas nebalsuos už mane, galės žydų kapinėse laidotis“.

Susirinkime dalyvavo ne vienas žmogus, tarp jų ir aš – bet kas galėtų paliudyti, kad seniūno, TS-LKD nario žodžiai išimti iš konteksto.

„Seniūnas su gyventojais dalijosi konkurentų skleidžiamos realybės neatitinkančios informacijos pavyzdžiu ir tokiu būdu ragino neapsigauti. Susirinkime dalyvavo ne vienas žmogus, tarp jų ir aš – bet kas galėtų paliudyti, kad seniūno, TS-LKD nario žodžiai išimti iš konteksto“, – pabrėžė meras.

„Žydų bendruomenė ir žydų paveldas yra neatskiriama Raseinių krašto dalis, kurią ypatingai vertiname ir puoselėjame“, – teigia Raseinių rajono meras.

Seniūnas, pasak A.Bautronio, planuoja kreiptis į Visuomenės informavimo etikos komisiją dėl žurnalisto M.Aleksiūno skleidžiamos klaidinančios informacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius