Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 11

Rolandas Paksas su Petru Gražuliu kuria visuomeninį-pilietinį judėjimą „Šaukiu aš tautą“

Apkaltos būdu iš prezidento posto pašalintas „tvarkietis“ europarlamentaras Rolandas Paksas kartu su partijos kolega Seimo nariu Petru Gražuliu buria naują visuomeninį judėjimą. Nors patys politikai organizacijos pavadinimą slepia, jau aišku, kad jis bus „Šaukiu aš tautą“ – lygiai toks, kaip pagal Bernardo Brazdžiono eiles sukurta Atgimimo laikus menanti Vytauto Kernagio daina. „Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis neslepia, kad visuomeninis judėjimas politikams reikalingas tik tam, kad jo pagrindu kitais metais suburtų visuomeninius rinkimų komitetus, ir atvirai iniciatyvą vadina partijos skaldymu.
Rolandas Paksas ir Petras Gražulis
Rolandas Paksas ir Petras Gražulis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tiesa, kol kas P.Gražulis ir R.Paksas planus su visuomeniniu komitetu dalyvauti kitų metų rinkimuose vadina nesąmone. Anot jų, visuomeninis judėjimas reikalingas ne dėl politinių, o dėl pilietinių tikslų.

„Visuomeninis judėjimas – aš neatmesčiau tokių galimybių, prieš pusę metų jau esu pasakęs, kad manau, jog šiandien turi atsirasti institucija arba pilietiška visuomeninė organizacija, jungianti dar galvojančius žmones, visus žmones, tautos išlikimo labui“, – 15min patvirtino turįs minčių apie visuomeninio judėjimo kūrimą R.Paksas.

Pasak jo, judėjime bus laukiami visi žmonės, visų politinių partijų nariai, pritariantys idėjai „tauta – Lietuva – valstybė – nacionalinė valstybė“.

R.Paksas ne tik turi minčių. Jis jau veikia. Nors pats europarlamentaras organizacijos pavadinimą sakė norintis paskelbti „prie rampų šviesos“, 15min lengvai sužinojo, kad šiemet balandžio 27 dieną buvo rezervuotas pavadinimas asociacijai R.Pakso pilietiniam judėjimui „Šaukiu aš tautą“. Šis pavadinimas bus saugomas iki 2018 m. spalio 29 dienos.

„Aš suprantu, kad Lietuvai reikalinga institucija, bendruomenė, kuri sujungtų žmones programiniu principu. Ar tų žmonių bus 10 tūkst., ar 100, gyvenimas parodys. Ar žengsiu toliau tą žingsnį, irgi gyvenimas parodys. Klausiate, ar tokios mintys yra – neatmetu. Klausiate, ar parengiamieji darbai yra, aš sakau: taip, yra padaryta. Klausiate, kiek tiksliai – aš nepasakysiu ir nesiruošiu pasakyti, nes nežinau ir neorganizuoju tų dalykų kol kas. Kol kas“, – paklaustas, kiek žmonių norėtų pritraukti į visuomeninį judėjimą, kalbėjo R.Paksas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rolandas Paksas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rolandas Paksas

P.Gražulis apie savo partijos pirmininką: „Skalikas“

Seimo narys P.Gražulis sakė, kad, jei R.Paksas sukurtų kokią organizaciją, tai jis tikrai galvotų prisijungti.

„Jeigu čia kurtųsi koks visuomeninis komitetas ir atitiktų mano nuostatas, tai kodėl gi ne, bet aš nemanau, kad kuriamas dabar koks nors visuomeninis komitetas. Jei kas nors būtų daroma, koks visuomeninis komitetas, tai tada... Daug aš visuomeninių organizacijų priklausau, manau, ir jūs priklausote ne vienai, tai čia nieko tokio. Bet kalbam tik apie visuomeninę organizaciją, kuri nekelia jokių politinių tikslų“, – aiškino jis.

Jis pats sako net nežinantis visų organizacijų, kurioms priklauso dabar. Esą yra krikščionių organizacijų narys, vaikšto į bažnyčią, yra paskelbtas net kažkurio medžiotojų klubo garbės nariu, nors pačiam klubui nepriklauso.

Kita vertus, P.Gražulis neslepia, kad su dabartiniu partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininku R.Žemaitaičiu smarkiai nesutaria.

Dabar R.Žemaitaitis kaip koks, kaip ten sakė prezidentė ant to žurnalisto, skalikas. Konservatorių skalikas, – sakė P.Gražulis.

P.Gražulis 15min nurodė esą R.Žemaitaitis dabar dirba su tais, kurie kadaise organizavo apkaltą R.Paksui, kėlė bylas.

„Dabar jis atsisuko ir tarnauja jiems ir išduoda visą mūsų politiką, pagrindinius principus išduoda . Daužo „valstiečius“, šitą valdančiąją daugumą, kad ateitų premjeras Gabrielius (G.Landsbergis, Tėvynės sąjungos pirmininkas – 15min).

Tai yra pagrindinis tikslas, o aš tikrai tokios politikos nepalaikysiu. Tai sakau viešai. Atėjo nauja jėga, mes turime ją palaikyti. Jei jiems trūksta politinės patirties, turime patarti, o ne daužyti, kaip daužo prezidentė Dalia Grybauskaitė ir konservatoriai. Dabar R.Žemaitaitis kaip koks, kaip ten sakė prezidentė ant to žurnalisto, skalikas. Konservatorių skalikas“, – teigė P.Gražulis.

Vis dėlto jis sakė kol kas planų trauktis iš „tvarkiečių“ gretų neturintis.

„Žiūrėsim, jei tos partijos politika toliau nesikeis, tai žiūrėsim. R.Žemaitaitis – tai ne visa partija. Be to, jis yra R.Pakso statytinis. Jei R.Paksas būtų sakęs kongresui balsuoti už Algimantą Dumbravą – jis būtų balsavęs, jei už Vytautą Kamblevičių – tai už V.Kamblevičių. Pasakys R.Paksas balsuoti už kitą – balsuos kongresas už kitą“, – taip apie „demokratiją“ partijoje kalbėjo P.Gražulis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Petras Gražulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Petras Gražulis

R.Paksas Seimo nario teiginių nepaneigė. Jis pripažino, kad už R.Žemaitaitį agitavo pats, todėl dabar turi prisiimti atsakomybę.

„Jei partijos nariams atrodo, kad partijos pirmininkas kažką daro ne taip, aš prisiimu atsakomybę, kadangi pats rekomendavau šitą žmogų. Jei rekomendavau, turiu būti atsakingas. Pats pasakysiu santūriai: aš matau dalykų, kuriuos reikėtų keisti“, – teigė buvęs „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis, tačiau konkrečiau įvardinti tuos dalykus atsisakė.

Politinius judėjimo siekius neigia

Abu politikai R.Paksas ir P.Gražulis kategoriškai neigia tik tai, kad šis judėjimas kitais metais vyksiančiuose savivaldos, merų ir Europos Parlamento rinkimuose dalyvaus subūręs visuomeninius rinkimų komitetus – tai yra atskirai nuo veikiančios partijos „Tvarka ir teisingumas“, kurios nariu yra ir R.Paksas, ir į judėjimą stoti pasiryžęs Seimo narys Petras Gražulis.

R.Paksas sako, kad kitais metais dalyvaus „visuose rinkimuose, kuriuose galės dalyvauti ir atnešti naudą“. Kol kas R.Paksui leidžiama dalyvauti tik Europos Parlamento rinkimuose, nes juose laimėjus nereikia prisiekti Lietuvos valstybei.

Tiesa, pastaruoju metu vėl svarstoma idėja draudimą priesaiką sulaužiusiam asmeniui leisti po kurio laiko vėl būti renkamam į pareigas, kuriose būtina prisiekti. Vyriausybė tam jau pritarė.

Bet kokiuose rinkimuose R.Paksas sako dalyvausiantis su partija „Tvarka ir teisingumas“.

„Kas ką bekalbėtų, ar bedarytų, aš tą partiją kūriau su kolegomis, mes praėjome didžiulius išbandymus ir tai yra man brangus vaikas. Jis visada man bus pirmas“, – teigė jis.

Šiuo metu R.Paksas jau yra patvirtintas partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatu į Europos Parlamentą.

Todėl kyla klausimas, kodėl partijos nariams prireikė kurti judėjimą. Vienas variantas tas, kad politinėms partijoms draudžiama imti finansinę paramą iš juridinių asmenų, o asociacijoms – ne.

R.Žemaitaitis: „Tai – partijos skaldymas“

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis šį variantą atmeta ir įvardija kitą.

Anot jo, šis visuomeninis judėjimas yra bandymas suskaldyti partiją ir pabėgti nuo partijai pareikštų teisėsaugos kaltinimų.

„Aš tai vertinu kaip destrukcinę veiklą partijoje tų žmonių, kurie nesusitaiko su naujienomis, su pasikeitimais. Partiją gal prieš tai buvo priimta laikyti ir naudoti kaip vieno asmens partiją, o dabar atsirado demokratijos: tiesioginiai pirmininko rinkimai, sąrašų formavimas keičiasi. Tie dalykai žmonėms, kurie turėjo didelę įtaką pačiam R.Paksui, netinka ir jie visais įmanomais būdais bando jį įkalbėti grįžti ir valdyti valstybę. Tačiau baudžiamosios bylos ir visi įtarimai tik ir sukasi apie tuos minimus asmenis“, – sakė jis.

R.Žemaitaitis sakė, kad kaltinimai partijai pareikšti būtent dėl to laikotarpio, kai jai vadovavo R.Paksas. Netrukus, anot „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininko, bus baigtas ir tyrimas dėl P.Gražulio koldūnų.

„Gal tai susiję su paties P.Gražulio byla, kur gali būti, kad netrukus bus baigtas tyrimas ir generalinis prokuroras ateis prašyti neliečiamybės ir pasirodys medžiaga, kuri bus labai nemaloni ir jam, ir mums, kaip partijai. Kaip pirmininkas aš esu pasakęs, kad mes vadovausimės tik aukštos moralės nuostatomis“, – teigė jis.

„Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkas neslepia žinantis, kad į R.Pakso judėjimą kviečiami partijos nariai, siuntinėjami visokie prašymai, rengiami susitikimai.

„Aš manau, kad einama link partijos skaldymo arba bandymo susilpninti frakciją ją šantažuojant, kad išeis, sugriaus frakciją, ką jau padarė „valstiečiai“ socialdemokratams. Klausimas, ar partijos nariai to siekia, ar grįšime į senus laikus ir gyvensime praeitimi“, – sakė R.Žemaitaitis.

Jei žmogus, kuris sukūrė politinę partiją, šalia jos įkurs kažkokį judėjimą, tai labai neigiamas signalas visuomenei, nepriimtinas sprendimas. Noriu tikėti, kad čia pažais ir tai baigsis, – sakė R.Žemaitaitis.

Jis neatmetė, kad R.Paksui šis judėjimas gali būti reikalingas tik tam, kad jis dalyvautų ir būtų išrinktas į Europos Parlamentą.

„Tai yra negerai. Jei žmogus, kuris sukūrė politinę partiją, šalia jos įkurs kažkokį judėjimą, tai labai neigiamas signalas visuomenei, nepriimtinas sprendimas. Noriu tikėti, kad čia pažais ir tai baigsis“, – vylėsi R.Žemaitaitis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

Primename, kad gegužės pradžioje prokuratūra pranešė, kad ketverius metus užtrukusi partijos „Tvarka ir teisingumas“ byla bus perduodama teismui. „Tvarkos ir teisingumo“ partija yra įtariama prekyba poveikiu, turto iššvaistymu, dokumento klastojimu ir disponavimu suklastotu dokumentu, veikiant bendrininkų grupėje bei apgaulingu apskaitos tvarkymu. Anot pateiktos informacijos, didžiąją dalį neteisėtos veiklos partija vykdė per buvusį atsakingąjį sekretorių Rimantą Antaną Ručį. Įtarimai pareikšti ir penkiems verslininkams.

R.Paksas jau priverstas vaikščioti į teismus kitoje byloje, kur jis kaltinamas 2015 metų rugpjūčio pabaigoje būdamas „tvarkiečių“ lyderiu, pasinaudodamas visuomenine padėtimi, pažintimis ir kita tikėtina įtaka valstybės institucijoms, valstybės tarnautojams, tiesiogiai pažadėjęs juos paveikti ir susitaręs priimti 15 tūkst. eurų kyšį iš „Lietuvos ryto“ žiniasklaidos grupės vadovo Gedvydo Vainausko. Abu asmenys kaltinami dėl prekybos poveikiu.

Taip pat šiuo metu atliekamas tyrimas dėl šaldytų maisto produktų gamintojos „Judex“ galbūt padarytų pažeidimų ir veterinarijos darbuotojų veiksmų. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) įtaria, kad „Judex“ per Seimo narį „tvarkietį“ P.Gražulį siekė paveikti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kad ši neskirtų nuobaudų už pažeidimus. Šiame tyrime jos buvusiam vadovui Jonui Miliui pareikšti įtarimai prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimo tarnyba. Teisėsauga taip pat įtaria, kad tarnyba ar jai pavaldžios įstaigos galėjo gauti informacijos iš Rusijos apie „Judex“ produkcijoje rastą listerijos bakteriją, tačiau šį faktą nuslėpė ir nesiėmė veiksmų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius