Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 04 06

Rolandas Paksas EP tribūnoje suabejojo, ar Rusija siekia kištis į rinkimus kitose šalyse

Nušalintasis prezidentas Rolandas Paksas savotiškai interpretuoja Vakaruose akcentuojamą Rusijos kišimosi į demokratinį procesą grėsmę. Kalbėdamas Europos Parlamente politikas laidė užuominas, neva tokie pareiškimai skirti ne Rusijos grėsmės, o politinių oponentų suvaldymui.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Savo prakalbą „tvarkiečių“ patriarchas pradėjo užstodamas politikus, plačiai kritikuojamus tiek dėl ryšių su Rusija, tiek – kaip Lenkijos atveju – dėl vis labiau pastebimų demokratijos suvaržymų.

„Mes nuolat girdime, kad amerikiečiai išrinko „ne tą Trumpą“. Kad Vengrijai vadovauja „ne tas Orbanas“, o Lenkijoje išrinktas „ne tas Kaczynskis“. Prancūzijos žmonės gali išrinkti „ne tą“ Marine Le Pen. Baimė prarasti valdžią, baimė netekti politinės įtakos, netgi baimė, kad gali tekti atsakyti už visuomenę nuskurdinusią visagalės rinkos kūrybą būtent ir gimdo tokias diskusijas, kuriose atviras ir tiesus žodis vadinamas neapykantą kurstančiomis kalbomis“, – skaitydamas iš lapo kalbėjo R.Paksas.

Keista ta šiandieninė diskusija. Lyg mes, o ne mus sprogdintų. Lyg mes, o ne mums Europoje neapykantą jaustų“, – aliuzijas į islamo ekstremizmą laidė R.Paksas.

Tęsdamas savo prakalbą, nušalintasis prezidentas stebėjosi kritika populizmui – esą taip menkinamas „visuomenės, o ne saujelės interesų atstovavimas“.

„Keista ta šiandieninė diskusija. Lyg mes, o ne mus sprogdintų. Lyg mes, o ne mums Europoje neapykantą jaustų“, – aliuzijas į islamo ekstremizmą laidė R.Paksas.

Galiausiai jis perėjo prie pasvarstymų apie Rusijos kišimąsi į kitose šalyse vykstančius rinkimus.

„Dabar kalbame apie iš vienos pusės įtakojamus rinkimus ir patys svarstome, kaip iš kitos pusės juos įtakoti. Vadinasi, prisidengdami demokratijos vardu, siekiame tokių pat rezultatų. Kad rinkimais būtų išlaikyta turima valdžia. Kad tie rinkimai nebūtų Europos žmonių pasirinkimu. Tai kam tada reikalingi rinkimai, jeigu nebebus pasirinkimo?“ – klausimu užbaigė R.Paksas.

JAV šiuo metu tiriamas galimas Rusijos poveikis pernai vykusiems prezidento rinkimams, kuriuose triumfavo Donaldas Trumpas. Apie Rusijos darytą poveikį rinkimams kalbėta ir Nyderlanduose. Rusijos poveikio baiminamasi ir kitose valstybėse. Čia pirmiausiai akcentuojama Prancūzija, kur Vladimiro Putino favoritė Marine Le Pen laikoma viena rimčiausių kandidačių į prezidento postą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius