Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti
2022 02 25 /13:01

Černobylio zonoje fiksuota padidėjusi radiacija, Lietuvoje radiacinis fonas nepakitęs

Ukrainą užpuolusios Rusijos kariuomenei užėmus nebeveikiančią Černobylio atominę elektrinę ir jos teritorijoje saugomų radioaktyvių atliekų saugyklas, kilo nerimas dėl provokacijų grėsmės. Laikinai Radiacinės saugos centro (RSC) direktoriaus pareigas einanti Ramunė Marija Stasiūnaitienė 15min sakė, kad Lietuvos radiacinis fonas nepakitęs. RSC žiniomis, aplink Ukrainoje esančią Černobylio atominę elektrinę radiaciją stebinčios stotys „dega raudonai“, tačiau žinant, kad jos kontrolę perėmė Rusijos pajėgos, neatmetama, kad jų duomenys pakoreguoti dirbtinai.
Saulėta diena šeštadienio popietę
Vilnius / Arno Strumilos / 15min nuotr.

„Stebėdami visą parą tikrai jokių radiacinio fono pakitimų Lietuvoje nepastebėjome, nekonstatavome“, – užtikrina laikinai RSC vadovės pareigas einanti R.M.Stasiūnaitienė.

RSC stebi ir stočių Ukrainoje duomenis.

Aplink Černobylio atominę elektrinę įrengtos stotys dega raudonai.

„Bet ar jais pasitikėti šiuo metu galima, esant tokiai politinei situacijai, tai yra klausimas.

Kiek mes žinome, aplink Černobylio atominę elektrinę įrengtos stotys dega raudonai. Tačiau žinant, kad rusų kariai perėmė jos kontrolę, neatmetame galimybės, kad tuos duomenis galima koreguoti, bet šito tikrai nežinome, bet kuriuo atveju stebime foną Lietuvoje, kokią tai įtaką gali turėti Lietuvai“, – sako R.M.Stasiūnaitienė.

Apie situaciją Ukrainoje skaitykite čia.

RSC pranešimu spaudai, išplatintu penktadienį, atkreipė dėmesį, kad gyventojams kalio jodido tablečių vartoti nereikia, ne tik dėl to, kad radiacinis fonas šalyje ne pakitęs, bet ir dėl to, kad Černobylio branduolinės avarijos metu pasklidęs radioaktyvusis jodas visiškai suskilo ir natūraliai pasišalino iš aplinkos praėjus keliems mėnesiams po avarijos.

Kalio jodido tabletes reikia vartoti tik rekomendavus Sveikatos apsaugos ministerijai, primena RSC.

Černobylio zonoje fiksuotas padidėjęs radiacinis fonas

Černobylio zonoje užfiksuotas kontrolinių radiacijos rodiklių padidėjimas. Taip teigiama Ukrainos branduolinio reguliavimo valstybinės inspekcijos puslapyje feisbuke esančiame pranešime.

„Internetu pateikiami automatinės išskirtinės zonos radiacinės stebėsenos sistemos duomenys rodo, kad kontroliniai gama spinduliuotės dozės dydžiai (raudoni taškai) buvo gerokai viršyti“, – rašoma pranešime. Kartu pažymima, kad kol kas nėra galimybės nustatyti radiacinio fono pasikeitimo priežasčių draudžiamojoje zonoje dėl okupacijos ir mūšio šioje teritorijoje.

Apie radiaciją fiksuojančių stočių rodmenų pakitimus tviteryje paskelbė ir Ukrainos Aukščiausioji Rada.

„Internete pateikiami draudžiamosios zonos automatinės radiacijos stebėjimo sistemos duomenys rodo, kad nemažoje dalyje stebėjimo taškų buvo viršyti kontroliniai gama spinduliuotės dozės galios lygiai“, - rašoma Ukrainos Aukščiausiosios Rados tviterio paskyroje.

V.Zelenskio patarėjas: rusai tikriausiai jau rengia provokacinius dalykus ČAE

Černobylio kontrolę Ukraina prarado ketvirtadienį elektrinės teritoriją užėmus Rusijos pajėgoms.

„Po įnirtingų kautynių mūsų kontrolė Černobylio aikštelėje prarasta. Buvusios ČAE, [sprogusio reaktoriaus] gaubto ir branduolinių atliekų saugyklos būklė nežinoma, – nurodė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Mychailas Podoliakas. – Po absoliučiai beprasmės rusų atakos šia kryptimi neįmanoma kalbėti, kad ČAE saugi. Šiandien tai viena rimčiausių grėsmių Europai. Žinant rusų įpročius, jie tikriausiai jau rengia provokacinius dalykus ČAE.

Arba pasinaudos pažeidimais, padarytais per ataką, kad tuo apkaltintų Ukrainą, arba patys pažeis šiuos neabejotinai itin pavojingus objektus.“

V.Zelenskis anksčiau tviteryje taip pat parašė, kad Rusijos pajėgos bando užimti Černobylio atominę elektrinę. Analitikai iškart atkreipė dėmesį, kad kyla grėsmė, kad į aplinką radiaciją gali paskleisti ten po sarkofagu laikomos branduolinės atliekos.

Ukrainos prezidentas pernai balandį atidarė naują branduolinių atliekų saugyklą Černobylyje, kur prieš 35 metus įvyko didžiausia istorijoje branduolinė katastrofa.

2 600 kv. km atskirties zonoje leidžiama dirbti tik specialistams, šalinantiems atliekas ir prižiūrintiems paskubomis pastatytą sarkofagą, uždengiantį reaktorių.

Reaktoriaus blokas tebeskleidė radiaciją iki 2019 metų, kai visas pastatas buvo uždengtas didžiuliu arkos pavidalo gaubtu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius