Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 30

S.Čaplinskas: įvedus privalomą kaukių dėvėjimą, galimybių paso reikalavimas netenka prasmės

Prof. Saulius Čaplinskas sako, kad jeigu vėl grįžtame prie privalomo kaukių dėvėjimo visiems uždarose patalpose, tai reikalauti galimybių paso nėra prasmės. Ypač didžiuosiuose prekybos centruose. Vyriausybė pritarė, kad kaukės vėl būtų privalomos uždarose patalpose nuo spalio 1 d.
Saulius Čaplinskas
Saulius Čaplinskas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vyriausybė tokiam sprendimui pritarė trečiadienio posėdyje. Po jo spaudos konferencijoje premjerė Ingrida Šimonytė žadėjo, kad daugiau ribojimų kol kas nebus. Tačiau jeigu situaciją negerės, gali tekti kurį laiką „nurimti“.

S.Čaplinskas feisbuke rašo, kad „delta pandemijos kontekste pagaliau Lietuvoje grįžtama prie tinkamo nemedicininių apsaugos nuo pandeminio viruso reglamentavimo“:

„Nuo penktadienio, spalio 1-osios, veido kaukių (respiratorių ar kitų priemonių) dėvėjimas uždarose erdvėse bus privalomas, nepriklausomai nuo to, ar veikla vykdoma su galimybių pasu (GP) ar be jo.

Iki tol komunikacija nedėvėti kaukių turintiems GP, manau, buvo suteikianti nepagrįstų lūkesčių visuomenei. Ypač uždarose erdvėse, nes užsikrėsti ir platinti virusą gali ir paskiepyti asmenys bei turintys imunitetą, t.y. turintys GP.

Įvedus privalomą kaukių dėvėjimą visur uždarose patalpose, galimybių paso reikalavimas, ypač didžiuosiuose prekybos centruose, NEBETENKA PRASMĖS.“

Jis ragina galimybių paso atsisakyti, nes esą galimybių paso neturinčios visuomenės dalies nukreipimas į mažus prekybos centrus yra klaida, kuri gali prisidėti prie tolesnio viruso platinimo.

„Mažesnėse erdvėse yra didesnė tikimybė didesnei viruso koncentracijai susikaupti ir jiems plisti dar didesniais mastais. Iki šiol joks ekspertas ar valdininkas nepateikė viešai argumentų ar kriterijų, kodėl tik GP turinti visuomenės dalis nukreipiama būtent į didelius prekybos centrus ir dar jiems leista nedėvėti veido kaukės.

Manau, kad tų argumentų nėra ir nebuvo, o ši nuostata dėl didelių prekybos centrų greičiausiai paimta iš „palubinsko“. Be jokios logikos“, – dėsto S.Čaplinskas.

Anot jo, tarytum „norėta padaryti blogiau sudarant palankesnes sąlygas dalintis virusais žmonėms grūdantis mažesnėse maisto parduotuvėse“.

Profesorius sako, kad jeigu būtų atvirkščiai ir žmonės be galimybių pasų būtų nukreipiami į didelius prekybos centrus su tinkama ventiliacija, tuomet esą logikos būtų. Tačiau dabar esą taip nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius