-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 12 29

S.Paltanavičius: įdomu, kaip ten su ta žiema?

Lietuvoje gyvename Naujųjų metų laukimu. Tačiau ne paslaptis – daug kas norėtų dar kartą sugrįžti į Kalėdas. Juk jos buvo šaunios, kad ir nelabai žiemiškos. Beje, Kalėdų Senelio elniui Rudolfui ir vėl roges su dovanomis teko vilkti per pliką žemę – vis dažniau jam kliūva toks sunkus darbas. Dabar jis jau toli šiaurėje – atsigaus braidydamas po Laplandijos sniegą.
Snieguotas ir baltas Vilnius
Snieguotas ir baltas Vilnius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tačiau Kalėdos mums paliko ne tik tas, po eglute aptinkamas dovanas. Didžiausia gamtos dovana turime vadinti šviesą, kuri jau pradeda grįžti – Gamtos metų ratas juda iš lėto ir šešetą mėnesių mus neš vis ilgėjančių dienų viršūnėn. Tačiau kol kas apie tai tik žinome, nes to pajausti negalime. Kur ten – to neapčiuopia net patys jautriausi prietaisai.

Na, gal kažką apčiuopia... tačiau man įdomu, ar jie ką nors žino apie žiemą? Kokia ji bus? Jau regėjome trečdalį kalendorinės žiemos ir žinome, kad toks įvykių skaičiavimas mėnesiais gamtai netinka. Bet vis tiek įdomu...

Žinoma, įdomu. Taigi, kaip ten su ta žiema? Kol kas „tikros“ jos neturime, tačiau tuoj po Naujųjų sulauksime ir šaltuko, ir sniego. Tik kiek bus šalčio, kiek sniego – nežinia. Apie pusiaužiemį, kai diena taps ilgesnė visa valanda, šaltis turi tapti griežtesnis. Tiesa, atrodo, kad net ir tokios prognozės yra, kaip sako, su skylėmis, nes pašalimus keis atlydžiai, žodžiu – žiema ir vėl demonstruos savo nepastovų charakterį.

Jei kas paklaus – o vėliau? Kaip bus vėliau, sakykim, vasarį? Na... gal įdomu, kiek obuolių bus ateinančiais metais? Aš juokauju, nors žinau, kad daug kas vis klausinėja, domisi. Pasakysiu tiesiai – vasaris dar visai neaiškus, dar toli. Palaukime. O dabar – štai jums visiems Kalėdų dovana.

Jau, kaip visada, gieda zyliukė. Tai dar tikrai ne pavasario pranašas, ir jos giesmė tokiu metu dar nėra labai gryna. Tačiau visų svarbiausia – gera nuotaika. O prie lesyklos, mieste, miestelyje, jūsų kieme, zylėms tikrai nėra kuo skųstis, nes jūs juk lesinate jas, globojate?

Mes tuo net neabejojame. Gerų žmonių Lietuvoje daug, jie visada padeda gamtai. Ir ne tik dabar, žiemą. Mūsų supratimas ir geri darbai būtini visada, visus metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius