Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 13 /18:16

S.Skvernelis ir jo frakcija kelia G.Landsbergio atsakomybės klausimą: pasitikėjimas išseko

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis sako, kad Europos Komisijos pateiktos gairės dėl sankcijų netaikymo geležinkeliais iš Rusijos į Karaliaučių vežamoms prekės jo nenustebino – tokio sprendimo buvo galima laukti, nes jis atitinka sankcijų esmę. Buvusio premjero teigimu, politinės atsakomybės klausimas už dar vieną nesėkmę užsienio politikoje turėtų būti keliamas, tačiau rezultatų S.Skvernelis nesitiki. Seimo Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ teigia, kad pasitikėjimas užsienio reikalų ministru Gabrieliumi Landsbergiu išseko ir reikia svarstyti jo atsakomybės klausimą.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

S.Skvernelis: taip ir turėjo būti

„Nieko naujo. Matyt, kad taip buvo suderėta, kai buvo deramasi dėl sankcijų paketo, ir jeigu Lietuvos pusė manė kitaip, tai, vadinasi, kažkas iš mūsų pareigūnų, kas atstovavo Lietuvai, nesugebėjo to tinkamai iškomunikuoti ir išaiškinti arba išsiaiškinti. Nežinau, ar čia prezidentas Europos Vadovų Taryboje, ar užsienio reikalų ministras taryboje, ar ambasadorius. Prasidėjo lietuviškas performansas, kaip jau sakiau“, – 15min sakė opozicijoje dirbantis ekspremjeras.

Anot jo, Europos Komisijos išaiškinimo, kad sankcionuotos prekės gali būti gabenamos geležinkeliais, buvo galima laukti, nes tai iš esmės nurodyta ir pačiame sankcijų tekste.

„Sankcijų esmė yra ne apsunkinti prekių judėjimą viduje Rusijos teritorijos, bet daryti ekonominę žalą ir poveikį, kalbant apie eksportą ir importą (...) judėjimas prekių viduje, tarp vienos Rusijos dalies ir kitos, niekaip nepatenka į tą logiką, kuri buvo numatyta, aš taip galvoju, sankcijų pakete“, – sakė S.Skvernelis.

Jo teigimu, Lietuvos pareigūnai ir politikai iki šiol nepateikė aiškių atsakymų ir bandė „pridengti savo klaidas“.

„Buvo pateikinėjami tekstai uždaruose posėdžiuose vienokie, dabar matome, kad jie buvo ir kitokie. Tie žmonės, kurie tame procese dalyvavo, turėtų nemeluoti, o atsakyti, kaip buvo iš tikrųjų“, – tvirtino S.Skvernelis.

Jis pabrėžė, kad dėl eilinio užlipimo ant grėblio užsienio politikoje, nepaisant to, ar tai nutiko iš gerų norų, ar iš asmeninių interpretacijų, turėtų būti keliamas atsakomybės klausimas.

„Politinės atsakomybės klausimas yra aktualus, bet šitai Vyriausybei, kuri mėgo kelti politinės atsakomybės klausimus būdama opozicijoje, dabar tie klausimai nebeegzistuoja. Mes frakcijoje tarsimės, kaip reaguoti ir ką daryti. Kalbant apie kitas opozicines frakcijas, tai yra jų sprendimai. Jeigu kažkur sutaps nuomonės, imsimės bendrų sprendimų, jeigu ne – tai atskirai“, – teigė jis.

Demokratų frakcija: reikia svarstyti G.Landsbergio atsakomybės klausimą

Seimo Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ vėliau paskelbė pranešimą, kuriame teigiama, kad ketinama kuo skubiau išsikviesti pokalbio ministrą G.Landsbergį, kad šis pateiktų atsakymus, kaip vyko derybos su mūsų partneriais Europos Komisijoje, kas nulėmė nepalankius sprendimus Lietuvai. Frakcijos susitikimas su ministru planuojamas jau kitą savaitę.

Pasak Seimo nario, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininko S.Skvernelio, Lietuva nesugebėjo apginti savo pozicijos dėl Kaliningrado tranzito per mūsų šalies teritoriją ir taip buvo sužlugdyta sankcijų esmė, be to, jau ne pirmą kartą mestas šešėlis ant mūsų valstybės, padaryta žala jos įvaizdžiui kaip solidžios ir atsakingos partnerės.

„Ministro veikla jau tampa įprastu vienašališku veiksmu, ne tik sukeliančiu tarptautines ir ekonomines pasekmes visai valstybei, bet ir paliekančiu mus vienišus tarptautinėje arenoje. Tai netoleruotina. Pasitikėjimo kreditas taip smarkiai susvyravęs „Belaruskalij“ ar Taivano atstovybės atvejais dabar jau visiškai išseko. Turime svarstyti jo atsakomybės klausimą“, – pranešime cituojamas Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Linas Kukuraitis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Linas Kukuraitis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Linas Kukuraitis

Parlamentarai kritiškai vertina Užsienio reikalų ministerijos ir Vyriausybės darbą dėl strateginės komunikacijos nebuvimo. Pasak Seimo nario Luko Savicko, apie galimus EK sprendimus Lietuvos naujienų portalams tenka cituoti Rusijos valdomos žiniasklaidos bendrovės „RIA Novosti“ informaciją, o ne aukščiausius Lietuvos pareigūnus.

„Tokiu svarbiu klausimu nesulaukėme jokio skaidrumo ir aiškumo nei iš Užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio, nei iš premjerės Ingridos Šimonytės. Lietuvos žiniasklaida turi cituoti „RIA Novosti“, kuri sugeba pirmoji skelbti apie Europos Sąjungos ir Rusijos susitarimą dėl Kaliningrado tranzito. Eilinį kartą įteikiame ginklus Rusijos propagandai dėl to, kad nė vienas iš aukščiausių pareigūnų nesugeba paaiškinti, kas vyksta su Kaliningrado tranzitu ir EK sprendimais. Viena yra pompastiški pranešimai spaudai apie pergales, kuriuos taip mėgsta Gabrielius Landsbergis, visai kas kita yra realus darbas su mūsų partneriais ir aiški bei skaidri komunikacija Lietuvos piliečiams“, – pratęsė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininko pavaduotojas Lukas Savickas.

Frakcija atkreipia dėmesį ir į tai, kad prieš pat EK sprendimo priėmimą, apie kurį tikrai turėjo žinoti ministras G.Landsbergis, jis pasirenka atostogas, dalyvauja tarptautinėje konferencijoje, tačiau neranda laiko tiesiogiai dirbti dėl palankaus sankcijų sprendimo ir viešai komunikuoti visuomenei.

Su valdančiosios konservatorių frakcijos nariais 15min nepavyko susisiekti, gairių kol kas nekomentuoja ir prezidentas Gitanas Nausėda, kurio atstovas Ridas Jasiulionis nurodė, kad Prezidentūra pirmiausia nori susipažinti su EK išaiškinimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius