-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 13

S.Skvernelis apie mokytojų atlyginimus: turėti daug laisvo laiko ir gauti 1000 eurų galimybės nėra

Apie 20 proc. mokytojų Lietuvoje šį rudenį gavo mažesnį atlyginimą nei anksčiau, tačiau tai susiję su mažu darbo krūviu, o ne su etatiniu apmokėjimu, LRT RADIJUI sako ministras pirmininkas Saulius Skvernelis. „Turėti gana daug laisvo laiko ir gauti tūkstančio eurų atlyginimą... tokios galimybės tikrai nėra. Etatinis mokėjimas atskleidė begalę trūkumų, kurie buvo mūsų švietimo sistemoje“, – tvirtina S.Skvernelis.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Paklaustas, kaip vertina mokytojų streiką, S.Skvernelis pakartojo anksčiau išsakytą mintį, kad pagrindo streikuoti jis nematantis: „Tikrai galiu pakartoti, kad nematau pagrindo streikuoti. Pasižiūrėjus į kelių mokyklų, kurios streikuoja, darbo užmokesčio augimo vidurkius, jie tikrai padidėjo nuo 45 iki beveik 200 eurų. Tikrai kyla klausimas, dėl ko streikuojama.“

Jis pripažįsta – sumažėję kai kurių mokytojų krūviai galėjo lemti, kad kai kuriose mokyklose atlyginimai ir sumažėjo, bet, tikina S.Skvernelis, jeigu etatinis apmokėjimas nebūtų įvestas, situacija būtų dar prastesnė.

„Jeigu nebūtų įvestas etatinis apmokėjimas, šitas mažėjimas būtų drastiškas. Noriu priminti, kad pernai, kai nebuvo etatinio apmokėjimo, 29 proc. mokytojų teko mažinti atlyginimus dėl moksleivių skaičiaus mažėjimo, klasės nesusidarymo ir t. t. Etatinis apmokėjimas yra teisingas, nes jis nustato visus apmokėjimo šaltinius, apmokama už visus darbus“, – teigia premjeras.

Jų aiškinimu, kartu su rugsėjo atlyginimu buvo paprasčiausiai išmokėti ir pinigai už egzaminų vykdymą ar mokymą namuose.

Jo aiškinimu, etatinis apmokėjimas atskleidė daugybę švietimo sistemos problemų: kai kurie mokytojai dirbo be sutarčių, kai kuriose mokyklose nebuvo pareigų aprašymų, nebuvo aišku, koks krūvis kokiam mokytojui tenka. Todėl, nurodo ministras pirmininkas, įvedus etatinį apmokėjimą kai kurių mokytojų darbo užmokestis galėjo ir sumažėti.

„Tikrai suprantu mokytojus, kurie turėjo šešias ar aštuonias kontaktines valandas ir po to galėjo daryti ką nori, nebūtinai būti mokykloje. Turėti gana daug laisvo laiko ir gauti tūkstančio eurų atlyginimą... tokios galimybės tikrai nėra. Etatinis mokėjimas atskleidė begalę trūkumų, kurie buvo mūsų švietimo sistemoje. [...] Dabar visa tai reglamentuota. Nesakome, kad tai – ideali tvarka, ją galima tobulinti“, – sako S.Skvernelis.

Savo ruožtu protestuojantys mokytojai nesutinka, kad jų atlyginimai iš tiesų išaugo dėl etatinio apmokėjimo. Jų aiškinimu, kartu su rugsėjo atlyginimu buvo paprasčiausiai išmokėti pinigai už egzaminų vykdymą ar mokymą namuose.

S.Skvernelis tvirtina, kad yra kitaip: „Tokios demagogijos daug galime prisiklausyti. [...] Ministerija pervedė mokykloms visus pinigus, reikalingus už egzaminus pavasarį, vasarą, ir čia jau mokyklų administracijų ir savivaldybių reikalai, jeigu tie pinigai tokiu būdu rugsėjo mėnesį mokami. Tai nieko bendra neturi su etatinio apmokėjimo vykdymu.“

Premjeras sutinka – pirminiai duomenys apie atlyginimus nėra galutiniai, tačiau priduria, kad tikslesnius duomenis ministerija turėtų pateikti jau artimiausiomis dienomis.

Kol kas, anot S.Skvernelio, statistika rodo, kad rugsėjo mėnesį daugiau nei 70 proc. mokytojų atlyginimai šalies mokyklose augo vidutiniškai 112 eurų. Apie 20 proc. mokytojų gavo mažesnius atlyginimus nei anksčiau, tačiau tai, tvirtina Vyriausybės vadovas, susiję su krūvio sumažėjimu.

Parengė Vaida Kalinkaitė-Matuliauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius