-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 15

S.Skvernelis apie sunaikintą įrašą: teisė kalbėti neviešai bus ir toliau gerbiama

Premjeras Saulius Skvernelis prakalbo apie pasitarimą, kurio įrašas buvo sunaikintas. Jis tvirtino galintis pakartoti kiekvieną savo žodį. Jo paskyroje socialiame tinkle „Facebook“ rašoma, kad žiniasklaida yra ir verslas, o įrašas nebuvo paviešintas laikantis nusistovėjusios praktikos.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / LRVK / Dariaus Janučio nuotr.

Po pirmadienį vykusio Ministrų kabineto pasitarimo premjeras S.Skvernelis nekomentavo situacijos dėl sunaikinto garso įrašo, bet savo poziciją publikavo feisbuke. Premjeras siūlo problemą spręsti teisiniu keliu.

„Dėl Vyriausybės pasitarimo garso įrašo. Visų Vyriausybėje vykstančių neviešų darbinių pasitarimų dalyvių teisė kalbėti neviešai bus ir toliau gerbiama. Garso įrašus tvarko Vyriausybės kanceliarija, laikomasi įstatymų ir nusistovėjusios praktikos. Jei manoma, kad tai pažeidžia teisės aktus, yra teisinis kelias tokiems ginčams spręsti. Tai gali išaiškinti teismai, kurių galutiniai ir neskundžiami sprendimai bus gerbiami bei vykdomi“, – rašoma premjero komentare.

Žurnalistų sąjunga dėl Vyriausybės atsisakymo suteikti pasitarimo įrašą rengia kreipimąsi į teismą. Kompetentinga institucija – Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba yra išaiškinusi, kad žurnalistai turi teisę susipažinti su įrašu, o neteikdama informacijos Vyriausybė trukdo žurnalistams vykdyti profesinę pareigą ir informuoti visuomenę.

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas yra atskleidęs tikslų laiką, kada buvo sunaikintas minėtas įrašas. Dėl šios informacijos atskleidimo Vyriausybė pradėjo tarnybinį tyrimą. Tačiau įrašo sunaikinimo laikas yra svarbi detalė, kuri rodo, kad Vyriausybė įrašą ištrynė jau žinodama išaiškinimą, kad jis yra svarbus visuomenei.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Skirmantas Malinauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Skirmantas Malinauskas

S.Skvernelis feisbuke komentavo situaciją, kai žiniasklaidai Registrų centro duomenys tapo neprieinami neatlygintinai. Jis tvirtino suprantantis žiniasklaidos funkciją, tačiau pasitarime už uždarų durų kalbėjęs apie tai, kad žiniasklaida yra ir verslas.

„Suprantu, kad žiniasklaidą turi ir misiją – informuoti, šviesti, aiškintis. Norėtųsi, kad tai visada vyktų objektyviai, nešališkai, paisant visuomenės intereso. Deja, tiek teisėsaugos institucijų, tiek parlamentiniai tyrimai (pvz., Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto) – rodo, kad dalis žiniasklaidos priemonių gali tapti įrankiais įtakos grupių rankose, kad mokesčių mokėtojų pinigai gali būti leidžiami neefektyviai ar tiesiog išsidalinami „savų ratelyje“, kad bet koks kalbėjimas apie didesnį skaidrumą šioje srityje sulaukia reakcijos – „jūs norite varžyti žiniasklaidos laisvę“, – rašoma premjero S.Skvernelio komentare.

S.Skvernelis, kalbėdamas apie žiniasklaidą, paminėjo, kad jai skiriami pinigai galėtų būti nukreipti kitoms problemoms spręsti:

„Kartu, jei mes norime kalbėti apie žiniasklaidos laisvę nuo politikų kišimosi, verta pakalbėti ir apie dešimtis milijonų eurų, kuriuos kasmet iš valstybės institucijų gauna žiniasklaidos priemonės. Ar tų pinigų nebūtų verta panaudoti kitaip – pvz., remti skurdžiausiai gyvenančias šeimas, kurių tragedijos neretai ir atsiduria žiniasklaidos dėmesio centre?“

S.Skvernelis tvirtina neturėjęs tikslų varžyti žodžio laisvę ir teigė manantis, kad žiniasklaida yra demokratinės valstybės pamatas.

Sunaikinto įrašo istorija

Primename, kad Vyriausybė sunaikino pasitarimo garso įrašą, kurio prašė žurnalistai iš skirtingų žiniasklaidos priemonių.

Tame pasitarime buvo svarstomos Susisiekimo ministerijos ir ministro Roko Masiulio iniciatyvos atverti viešus duomenis žurnalistams, po to kai Registrų centras staiga atsisakė žurnalistams teikti duomenis ir nutraukė keliolika metų taikytą praktiką. Dalis R.Masiulio siūlymų tame pasitarime buvo grąžinti tobulinti, dalis – atmesti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vyriausybės posėdžių salė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vyriausybės posėdžių salė

15min žiniomis, šiame pasitarime premjeras S.Skvernelis spalvingai pasisakė apie žodžio laisvę ir pats prieštaravo susisiekimo ministro R.Masiulio siūlymams. Tai 15min patvirtino ir pasitarime dalyvavusi Interneto žiniasklaidos asociacijos pirmininkė Aistė Žilinskienė.

Įrašas su premjero pasisakymais buvo sunaikintas nepaisant Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos išaiškinimo. Taip pat įrašas buvo sunaikintas nepaisant pačios Vyriausybės kanceliarijos darbo reglamento. Naujienų agentūra BNS atskleidė, kad reglamentas numato, jog Vyriausybės posėdžių ir pasitarimų skaitmeniniai įrašai turi būti laikomi duomenų saugyklos kataloguose, o pasibaigus kalendoriniam mėnesiui – perkeliami ir saugomi Vyriausybės kanceliarijos archyve. Kanceliarija teisinasi, esą kiti reglamentai yra aukščiau ir įrašų saugoti neįpareigoja.

Trečiadienį opozicija uždavė klausimus premjerui S.Skverneliui apie sunaikintą įrašą. Premjeras turės atsakyti į klausimus iš Seimo tribūnos artimiausiame Seimo posėdyje. Opozicija klausia premjero, kieno nurodymu buvo sunaikintas įrašas ir ar jis sąmoningai pažeidė teisės aktus ir pačios Vyriausybės tvarką.

Taip pat Vyriausybė pareiškė atsisakanti atkurti sunaikintą pasitarimo įrašą, nes „garso įrašo atkūrimas nėra reglamentuotas, todėl (Vyriausybė – 15min) neturi pagrindo spręsti dėl jo atkūrimo.“

Vyriausybės kanceliarija teigė, kad garso įrašai susinaikina automatiškai. Tačiau atsisakė parodyti, kaip įrašai yra naikinami, nes tai, pasak Vyriausybės, susiję su kibernetiniu saugumu. Vyriausybė žurnalistams nebeteikia jokių detalių apie įrašo sunaikinimo aplinkybes, motyvuodama, jog tai – saugumo klausimas.

Po kilusio skandalo Vyriausybė patvirtino laikinus sprendimus, kuriais Lietuvos žurnalistams sugrąžinama neatlygintina prieiga prie Registrų centro duomenų. Taip pat Vyriausybė nusprendė Seimui skubos tvarka teikti reikalingas įstatymų pataisas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius