-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 05 /10:53

S.Skvernelis: jeigu trys karantino savaitės neduos rezultato, teks dar labiau „užveržti varžtus“

Premjeras Saulius Skvernelis tikisi, kad įvestas visuotinis karantinas turės teigiamą poveikį koronaviruso plitimo stabdymui. Kartu jis akcentavo, kad jeigu nuo savaitgalio įsigaliosiantys įvairūs ribojimai neduos siekiamo efekto, teks imtis dar griežtesnių priemonių.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Karantinas Lietuvoje Vyriausybės sprendimu skelbiamas nuo šeštadienio vidurnakčio. Jis galios mažiausiai tris savaites.

S.Skvernelis ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė, kad tris savaites turime kantriai išlaukti. Kartu jis aiškino nė neabejojantis, kad griežtesnės priemonės duos rezultatą.

„Mes tikrai turime stabilizuoti tą eksponentinį kilimą, kad jo nebebūtų, stabilizuoti situaciją sveikatos priežiūros įstaigose. Ir jeigu mes tą rezultatą per tris savaites pasieksime, iš tikrųjų galėsime vėlgi tuos suvaržymus, kurie yra įvesti, naikinti palaipsniui arba sumažinti“, – aiškino jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantinas Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantinas Vilniuje

Jeigu karantinas neduos rezultato, pasak S.Skvernelio, vienintelis kelias – dar „užsukinėti varžtus“. Bet tai esą būtų pats sunkiausias ir nelabai geras kelias.

„Jeigu matome, kad rezultato nėra, reikės daryti, kad kuo mažiau tų socialinių kontaktų būtų. (...) Bet ekonomiškai, psichologiškai tai būtų tikrai didelė žala“, – akcentavo S.Skvernelis.

Jeigu matome, kad rezultato nėra, reikės daryti, kad kuo mažiau tų socialinių kontaktų būtų. (...) Bet ekonomiškai, psichologiškai tai būtų tikrai didelė žala.

Tačiau jis minėjo, kad medikų, ekspertų teigimu, o ir remiantis kitų valstybių patirtimi, paskelbus karantiną teigiamas rezultatas pasiekiamas gana greitai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantinas Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantinas Vilniuje

Klausiamas, ar komendanto valanda galėtų būti viena griežtesnių priemonių, jeigu dabartinės karantino priemonės neturėtų laukiamo efekto, S.Skvernelis aiškino, kad tada Seimas turėtų įvesti nepaprastąją padėtį šalyje.

„Tada toks sprendimas būtų, bet, jau kaip ir minėjau, čia yra kraštutinė priemonė, kuriai aš tikrai dabar nematau jokio pagrindo. Bet kaip bus po trijų savaičių, naujasis Seimas, nauja valdžia, nauja dauguma spręs“, – nurodė premjeras.

Turi mažėti užsikrėtimų skaičius

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga aiškino, kad tam, jog būtų atšauktas karantinas, pirmiausia turi sustoti užsikrėtusių koronavirusu skaičiaus augimas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Tai yra pagrindinis dalykas, kurį turėtume pamatyti. Ir, aišku, atvejų skaičius turi pradėti mažėti, nekintant tyrimų skaičiui, turėtų mažėti procentas, kiek iš 100 tiriamųjų yra nustatoma teigiamų testų. Aišku, su tuo su tam tikru pavėlavimu turėtų būti susijęs ir mažėjantis pacientų srautas“, – nurodė jis.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Akimirka iš Vilniaus gatvės
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Akimirka iš Vilniaus gatvės

Jeigu situacija dėl COVID-19 plitimo negerėtų, A.Verygos teigimu, pirmiausia būtų atsisakoma kitų dalykų, kurie nėra gyvybiškai būtini.

„Tas, ko galima atsisakyti. Nes sveikatos paslaugų turbūt nepulsime atsisakinėti, nes jos gyvybiškai yra būtinos. Pirmiausia šalys atsisako to, kas nėra žmogui gyvybiškai reikalinga. Tai kaip atsisakėme pasilinksminimo vietų, atsisakėme kultūros renginių, kitų dalykų, be kurių žmogus gali pabūti šiek tiek. Be maisto nepabus, maisto parduotuvės turi veikti. Tai tokia logika ir būtų“, – sakė sveikatos apsaugos ministras.

Sako, kad palieka stabilius finansus

S.Skvernelis mano, kad paskelbus antrąjį karantiną nauja valdžia ras gerą ekonominę padėtį.

Vyriausybės vadovas tikino, kad antro karantino metu yra numatytos pagalbos verslui galimybės. Jos aptartos ir trečiadienį vykusiame ministrų kabineto posėdyje.

„Tai viskas yra ir nauja valdžia iš tikrųjų gaus stabilius, subalansuotus valstybės finansus, tvarią finansinę drausmę, ką mes demonstravome. Ir jų pačių tada bus reikalas, kaip jie su tuo tvarkysis. Tikrai mes esame atsakingi ir nepaliekame valstybės tarsi po mūsų nors ir tvanas. Tikrai net tokių minčių nėra ir nebuvo niekada. Viską darėme tikėdamiesi, kad ir toliau tęsime darbus taip, kaip sau. Tai aš manau, kad situacija yra pakankamai gera“, – komentavo S.Skvernelis.

Tikrai mes esame atsakingi ir nepaliekame valstybės tarsi po mūsų nors ir tvanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius