2019 02 16

S.Skvernelis: KT nutarimą dėl dvigubos pilietybės referendumo vykdyti privaloma

Konstitucinio Teismo (KT) sprendimas labai svarbus ir privalomas vykdyti, sako premjeras Saulius Skvernelis, komentuodamas penktadienį KT priimtą nutarimą dėl referendumų, vykstančių kelias dienas su pertrauka.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Konstitucinio Teismo sprendimas labai svarbus. Diskusijų daug įvairių buvo, turime labai stiprią instituciją, kuri visas abejones, kurios kyla, išaiškina. Šiuo atveju, jo sprendimas yra toks, kurį bus privaloma vykdyti“, – šeštadienį žurnalistams teigė ministras pirmininkas.

KT, tirdamas Seimo kreipimąsi išaiškino, kad referendumas, vykstantis dvi dienas su dviejų savaičių pertrauka, prieštarauja Konstitucijai. Referendumai, anot KT, gali vykti tik vieną dieną.

KT pažymėjo, kad referendumas turi būti organizuojamas pagal tuos pačius principus, pagal kuriuos organizuojami rinkimai į politines atstovaujamasias institucijas.

Siekiant nustatyti tikrąją tautos valią, užtikrinti demokratinių sprendimų priėmimo procesą, proceso skaidrumą ir sąžiningumą, referendumas turi vykti tik vieną dieną, konstatavo KT.

„Referendumas ir rinkimai turi bendrą konstitucinį pagrindą – rinkimai vyksta vieną dieną, bet kurie, beje. Lygiai taip pat ir referendume turi būti pagrindinė referendumo diena, kurią balsuojama visuotinai, viena“, – pasibaigus posėdžiui pažymėjo KT pirmininkas Dainius Žalimas.

Seimas, skelbiantis referendumą dėl dvigubos pilietybės instituto išplėtimo, anot jo, turės tą dieną parinkti, o tai reiškia, priimti naują Seimo nutarimą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Žalimas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Žalimas

Ta diena, kaip 15min tikino Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narė Agnė Širinskienė, galėtų būti gegužės 12-oji, kai vyks prezidento rinkimų pirmasis turas, numatytas ir kitas referendumas dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo nuo 141 iki 121.

Į KT, dėl to ar referendumas gali vykti kelias dienas su dviejų savaičių pertrauka, kreipėsi Seimas, besibaimindamas, kad tai pažeis konstitucinius asmenų lygiateisiškumo bei balsavimo nepertraukiamumo principus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius