-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 08

Kaukes teks dėvėti privalomai, S.Skvernelis papasakojo, kas lauks po Velykų: restoranai dar neveiks

Jeigu gyventojai preciziškai laikysis karantino režimo sąlygų, o po Velykų savaitgalio COVID-19 neišplis dar labiau, karantino režimas Lietuvoje bus švelninamas, sako premjeras Saulius Skvernelis. Nuolaidų, pasak jo, iš pradžių sulauks smulkusis ir vidutinis verslas, bet ne didieji prekybos centrai ar kavinės, restoranai. Apie tai ministras pirmininkas prakalbo trečiadienį spaudos konferencijos metu, kur pristatė, ir kaip veiks žmonių judėjimo ribojimai savaitgalį.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Spaudos konferencijoje taip pat dalyvavo vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė ir Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

VIDEO: S.Skvernelis – apie pratęstą karantiną ir švelnesnes jo sąlygas
Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Nuo penktadienio veidą teks dengti privalomai

15:31

Nuo penktadienio įsigalios nurodymas viešose vietose dėvėti veido apsaugos priemones – kaukes, respiratorius, šalikus, skaras ar panašius daiktus. Tiesa, premjeras pažymėjo, kad šis nurodymas nėra absoliutus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Veido kaukė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Veido kaukė

„Jeigu jūs esate miške, vienas, tai yra vienas režimas, bet artėjant žmogui, kontaktui, tas priemones reikia dėvėti.

Tikiuosi, pareigūnai, užtikrindami režimą, bus ypatingai mandagūs, principingi, nepuls kiekvieno bausti. Tai nėra tikslas, – spaudos konferencijos metu pabrėžė jis. – Bet jeigu žmonėms bus padaryta pastaba, atkreiptas dėmesys ir jie piktybiškai vis tiek nedėvės, pareigūnai turi teisę sankciją pritaikyti.“

S.Skverneliui šiuo klausimu paantrino Policijos generalinis komisaras R.Požėla: „Jeigu turėsim piktybinius atvejus, kai žmonės nesupranta, kodėl taip reikia daryti, nesupranta mūsų reikalavimų, neatmetam, kad grės ir baudos (ne tik įspėjimai – 15min), kaip ir už kitus karantino pažeidimus.“

Seimui padidinus baudas, asmenims už karantino sąlygų pažeidimus gresia bauda nuo 500 iki 1 tūkst. eurų, juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 1,5 tūkst. iki 6 tūkst. eurų.

S.Skvernelis teigė, kad medicininių kaukių pasiūla prekybos vietose atsiranda, o ir paliktos kelios dienos, per kurias jas būtų galima įsigyti.

Apie tai, kas laukia po Velykų

15:23 Atnaujinta 15:49

Jei gyventojai laikysis karantino režimo, o tendencijos dėl koronaviruso plitimo neblogės, bus galima priimti sprendimus dėl „gyvenimo pokyčių“, teigia premjeras S.Skvernelis.

„Mes turime tikrai geras tendencijas, kalbant apie epidemijos valdymą, turime plokščią naujų atvejų kreivę, netgi mažėjančią kreivę. Jeigu šitas dienas iki Velykų pabaigos, iš esmės beveik savaitę, laikysimės to režimo, kuris yra nustatytas, vengsime nereikalingų išvykų, kelionių, socialinių kontaktų, turėsime tą pačią statistinę kreivę, galėsime priimti sprendimus dėl mūsų gyvenimo pokyčių po Velykų“, – spaudos konferencijos metu trečiadienį žadėjo jis.

Pokyčiai, pasak ministro pirmininko, pirmiausia paliestų smulkųjį ir vidutinį verslą, būtų leidžiamas didesnis socialinis kontaktas. Tiesa – su griežtomis sąlygomis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./ Turgus
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./ Turgus

„Tai būtų prekybos sektorius, nekalbant apie didžiuosius centrus, kurie, kaip pavyzdys „Panorama“, „Akropolis“, ar panašaus pobūdžio paviljonai arba centrai, pramogų centrai, kurie sutraukia daug žmonių.

Tai būtų sąlygos kitokios, apie tas sąlygas dar šią savaitę paskelbsim. Aš jau šiek tiek minėjau – atskiri patekimai į prekybos vietas, pirkėjų skaičiaus ribojimas, tiek pirkėjų, tiek pardavėjų dėvėjimas būtinų apsaugos priemonių, tiek pirkėjų, tiek pardavėjų eliminavimas, kurie yra rizikos zonoje, temperatūros režimo matavimas ir panašūs dalykai“, – kalbėjo ministras pirmininkas.

Taip pat, pasak jo, svarstoma leisti dirbti kirpykloms, raktų gamybos įmonėms, valykloms ir panašiems verslams.

Restoranai ir kavinės kol kas veikti negalės. „Deja, tokio palengvinimo mes kol kas nenumatome. Tai galėtų būti vėliau“, – teigė S.Skvernelis.

Ateityje, pasak jo, Vyriausybė paskelbs preliminarias datas, kada, pavyzdžiui, vėl galėtų pradėti veikti sporto klubai, kultūros renginiai, galėtų rastis galimybė veikti mokymo įstaigoms.

Gali būti, kad turėsime tęsti ne tiktai karantino režimą, bet ir dar labiau griežtinti jo sąlygas.

Tiesa, jeigu po Velykų koronavirusas išplis dar labiau, apie švelnesnes karantino režimo sąlygas galėsime pamiršti.

„Jeigu šito egzamino neišlaikysime, nebūsime susitelkę, susikaupę, gali būti, kad turėsime tęsti ne tiktai karantino režimą, bet ir dar labiau griežtinti jo sąlygas, ko tikrai nesinorėtų palinkėti“, – teigė S.Skvernelis ir pridūrė galintis didžiuotis dauguma gyventojų, kurie elgiasi atsakingai, vykdo karantino režimo rekomendacijas ar nurodymus.

Premjeras sutiko, kad šios Velykos yra „kitokios“ ir apgailestavo, kad gyventojai neturi galimybės lankytis Bažnyčiose, artimųjų namuose.

Kiek laiko dar tęsis karantinas, ar bus pratęstas ilgiau nei iki balandžio 27-osios, S.Skvernelis sakė negalintis pasakyti.

Tikrins atvykstančiuosius, leis išvykti į sodybas ar kitas poilsio vietas

15:16 Atnaujinta 16:20

Velykų savaitgalį, siekiant suvaldyti COVID-19 plitimą, Lietuvoje bus ribojamas gyventojų judėjimas. 

„Nuo šių metų balandžio 10 dienos 20 val. iki balandžio 13 dienos 20 val. yra draudžiama išvykti iš savo gyvenamosios vietos, savivaldybės teritorijos. Policija vykdys kontrolę ne išvykstančių, bet atvykstančių asmenų į miestus ir miestelius“, – spaudos konferencijos metu kalbėjo premjeras S.Skvernelis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Karo policija
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Karo policija

„Visi gyventojai, kurie išvažinės iš miestų, galės tą netrukdomai daryti, tačiau reikėtų pagalvoti, kur tas kelias nuves, nes atvykus į konkretų miestą, miestelį, savivaldybės centrą, galite būti neįleisti, išskyrus tuos atvejus kada yra numatytos išimtys. Yra vykimas namo – į registruotą gyvenamą vietą, kada vykstama į savivaldybę, kur turima nekilnojamojo turto, arba kai vykstama darbo reikalais ir esant ypatingoms sąlygoms, kai yra artimojo mirtis arba būtinos medicininės pagalbos suteikimas“, – sakė jis.

Asmenys, kurie dėl aukščiau išvardytų svarių priežasčių vyks į kitus Lietuvos miestus, turėtų pasirūpinti atitinkamai dokumentais, įspėjo Policijos generalinis komisaras R.Požėla.

„Tam, kad reikalui esant, policijos pareigūnui jie galėtų pateikti. Tokiu būdu patikra bus greitesnė.

Tie asmenys, kurie su savimi tokių dokumentų neturės ar pateikti negalės, šitų asmenų atžvilgiu patikra užsitęs, nes mums reikės panaudoti savo turimas duomenų bazes, kitus būdus patikrinti informaciją.

Neatmetu, kad bus situacijų, kai policijos pareigūnai tiesiog patikės mūsų piliečių pasakymais.

Neatmetu, kad bus situacijų, kai policijos pareigūnai tiesiog patikės mūsų piliečių pasakymais, patikinimais“, – spaudos konferencijos metu dėstė R.Požėla.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Renatas Požėla
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Renatas Požėla

Paklaustas, kokius dokumentus gyventojams tokiu atveju derėtų turėti, generalinis komisaras teigė, kad tai galėtų būti mirties liudijimo kopija, registruoto nekilnojamojo turto duomenys ar kiti.

Ministras pirmininkas pažymėjo, kad kelionės į sodybas, poilsio vietas, parkus, prie ežerų, nebus ribojamos.

Yra primygtinis prašymas ir reikalavimas nevykti be būtino reikalingumo.

„Tačiau yra primygtinis prašymas ir reikalavimas nevykti be būtino reikalingumo, be tų numatytų išimčių, į kitas savivaldybes“, – prašė jis.

Policija, pasak  jo, 100 proc. kontrolės nevykdys, nes tai esą neįmanoma. Gyventojų judėjimo kontrolė, anot S.Skvernelio, bus įgyvendinama pasirinktose vietose.

„Daugumoje [vietų] tai bus fiziniai postai policijos pagrinde, su reikalinga pagalba – Karo policija ir šauliais, jeigu to reikės. Bus kelio ženklai draudžiantys įvažiavimą, gali būti ir fiziškas užtvėrimas, jeigu savivaldybės administracija nuspręstų tokiu būdu suteikti pagalbą ir keletą [...] kelių uždaryti laikinam laikotarpiui“, – kaip atrodys minėta kontrolė nupasakojo jis.

Jeigu gyventojai bandys imtis klastos ir apgaulės, tam paaiškėjus, pasigailėjimo nebus, patikino S.Skvernelis.

Paskutinis atnaujinimas 2020-04-08 15:16

Trečiadienį S.Skvernelio vadovaujama Vyriausybė karantiną dėl koronaviruso plitimo pratęsė iki balandžio 27 dienos ir pakeitė jo sąlygas – nuo balandžio 10 dienos 20 val. iki balandžio 13 dienos 20 val. apribojo judėjimą šalies viduje, lauke leido prekiauti augalais, sėklomis, trąšomis, rekomendaciją dėvėti apsaugines kaukes pakeitė į privalomą nurodymą – jis įsigalios nuo balandžio 10-osios.

Daugiau apie atnaujintą karantino režimą – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius