Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 13 /17:10

S.Skvernelis: švelninant karantino sąlygas, atsiranda ir didesnės rizikos

Vyriausybė peržiūrėjo karantino sąlygas ir nusprendė, kad kai kur nebebus privaloma dėvėti kaukių, dėl pamokų spręs pačios švietimo įstaigos, bus leista atnaujinti ekskursijas, profesionalaus sporto varžybas be žiūrovų, visiškai atsidaryti galės kavinės, barai, restoranai, viešumoje bus galima būti nebe po 2, o po 5 asmenis. Premjeras Saulius Skvernelis pabrėžė, kad laisvėjant ribojimams, atsiranda ir rizikų. Jis tikisi, kad nereikės svarstyti tokios situacijos, jog antroji susirgimų koronavirusu banga paliečia visą šalį ir ribojimo priemonių reikia imtis visos valstybės mastu.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Po Vyriausybės posėdžio S.Skvernelis sakė, kad priimtos tam tikros korekcijos dėl karantino sąlygų.

Pirmiausia, rekomendacija tampa kaukių dėvėjimas, išskyrus vadinamąsias rizikingas vietas, tokias, kaip turgavietės, viešojo transporto stotelės, viešos uždaros erdvės. Jose ir toliau bus privaloma būti su kaukėmis. Kiek įmanoma dėvėti kitas apsaugines priemones: pirštines ir panašiai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Apsaugos priemonės
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Apsaugos priemonės

Vis dėlto net ir perėjus į laisvesnį režimą, S.Skvernelis ragino toliau gatvėse, viešosiose erdvės, naudoti apsaugos priemones, kad sumažintumėme rizikas. Jos nereikalingos, kur nėra kontaktų su žmonėmis.

„Bet vienas iš sėkmingiausių ar sėkmingesnių mūsų šitos pandemijos suvaldymo rezultatų yra tai, kad mes pakankamai drausmingai saugomės, laikomės rekomendacijų ir nurodymų. Nors tai tampa, dar kartą pabrėžiu, rekomendacija, kai kuriose vietose yra siūlymas tos rekomendacijos laikytis. Taip tikrai sumažintumėme riziką, kuri tenka kiekvienam iš mūsų vienokia ar kitokia forma dalyvaujant gyvenime viešose vietose“, – pažymėjo premjeras.

Nors tai tampa, dar kartą pabrėžiu, rekomendacija, kai kuriose vietose yra siūlymas tos rekomendacijos laikytis.

Rems vasaros stovyklas

Pasak S.Skvernelio, svarbus momentas susijęs su ugdymo įstaigomis. Nuo pirmadienio atnaujinamas ikimokyklinis ir priešmokyklinis ugdymas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Darželio akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./Darželio akimirka

Keliomis dienomis vėliau iki karantino pabaigos dviem etapais numatyta ir kitų mokymo įstaigų veiklos atnaujinimas.

Mokyklų steigėjams, administracijai ir bendruomenėms paliekama spręsti, kaip bus mokomasi: įprastu būdu, kontaktiniu ir nuotoliniu būdu arba tik nuotoliniu, kaip yra dabar.

Esą tam reikia įvertinti rizikas, tinkamumą pasiruošimui dirbti naujomis sąlygomis, su papildomomis apsaugos priemonėmis.

Asmeninio archyvo nuotr./Vaikų stovykla 2016-aisiais
Asmeninio archyvo nuotr./Vaikų stovykla 2016-aisiais

Vasarą leista vykdyti stovyklas vaikams.

„Tai labai svarbu, nes jiems tikrai trūksta bendravimo, ugdymo, galbūt tam tikrų pomėgių tenkinimo. Tai tokios galimybės bus. Vėlgi – išlaikant papildomas saugumo procedūras“, – komentavo S.Skvernelis.

Kadangi kai kurie Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos planuoti renginiai šiemet neįvyks, jiems skirtos lėšos bus nukreiptos į vasaros stovyklų veiklų išplėtimą.

„Maždaug apie pusantro karto didesnės galimybės bus organizuoti įvairias vasaros stovyklas. Ir antra, kas yra labai svarbu, Vyriausybė ieško būdų, manau, kad artimiausiu metu mes tą surasime, kaip subsidijuoti arba kompensuoti tėvų išlaidas, susijusias su vaikų poilsiu vasaros stovyklose vasaros metu“, – tikino premjeras.

Vyriausybė ieško būdų, kaip subsidijuoti arba kompensuoti tėvų išlaidas, susijusias su vaikų poilsiu vasaros stovyklose.

S.Skvernelis svarstė, kad tokia parama galėtų būti siejama, pavyzdžiui, su tėvų gaunamomis pajamomis arba panašiai kaip su „vaiko pinigais“ – subsidija vaikui.

Skelbs planą dėl viešųjų renginių

Vyriausybės vadovas taip pat sakė, kad nuo gegužės 18 dienos atsiranda galimybė rengti riboto žiūrovų skaičiaus (iki 30 asmenų) renginius tiek atvirose, tiek uždarose patalpose, išlaikant tam tikrą atstumą tarp žmonių.

Jeigu epidemiologinė situacija rutuliosis tokia kryptimi, kaip dabar, kas savaitę ar dvi Vyriausybė sąlygas toliau keis.

Kūrybinės grupės nuotr./Spektaklis „Bagadelnia“
Kūrybinės grupės nuotr./Spektaklis „Bagadelnia“

S.Skvernelis sakė, kad artimiausiu metu turėtų būti paskelbtas planas dėl viešųjų renginių, jog būtų galima orientuotis dėl datų, kada, kokiomis apimtimis galės vykti masiniai renginiai.

„Pirmiausia mes kalbame apie teatrus, koncertines sales ir galiausiai visus kitus renginius, kurie mums buvo įprasti. Tas žmonių skaičius, be abejo, jeigu neblogės epidemiologinė situacija, didės, gerokai didės. Ir vasarą yra tikimybė, kad mes turėsime galbūt ir ne to įprasto skaičiaus masinius renginius, kurie buvo, bet su tam tikrais apribojimais“, – nurodė premjeras.

Vasarą yra tikimybė, kad mes turėsime galbūt ir ne to įprasto skaičiaus masinius renginius, kurie buvo, bet su tam tikrais apribojimais

Sprendimai – palaipsniui

S.Skvernelis priminė, kad nyksta paskutiniai apribojimai dėl planinių medicinos paslaugų teikimo.

Kalbėdamas apie individualų sportą, S.Skvernelio teigė, kad jis leidžiamas, tik laikantis reikalavimų, pavyzdžiui, dėl atstumo tarp žmonių. Leidžiama sportuoti be respiratorių ir kaukių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antavilių pensionatas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antavilių pensionatas

Jeigu pradėtų daugėti sergančiųjų koronavirusu, premjero teigimu, išėjimo iš COVID-19 krizės strategijoje numatyta, kad atsiradus susirgimų židiniams ar jei situacija sparčiai blogėtų viename ar kitame regione, miesto rajone, gydymo įstaigoje, galėtų būti įvestas lokalus karantinas. Tai paliestų tik konkrečią mažą ar atskirą teritoriją.

Vis dėlto S.Skvernelis viliasi, kad neatsitiks taip, jog epidemiologinė situacija taip pablogės, kad matytumėme atslenkančią antrą susirgimų bangą, kuri paliečia visą šalį. Tačiau jeigu prireiks, bus daromi būtini sprendimai.

Vyriausybės vadovas kartojo, kad labai daug kas priklauso nuo mūsų atsakomybės, savisaugos, to, kaip saugome kitus.

Scanpix ir 123rf nuotr., 15min montažas/Ryga ir Talinas
Scanpix ir 123rf nuotr., 15min montažas/Ryga ir Talinas

„Juo labiau kad nepamirškime: nuo penktadienio atsiveria galimybės iš esmės laisvai ir nekliudomai keliauti po Baltijos valstybes. Tai rizikos įvairios atsiranda jau ir šią savaitę, ir kitą savaitę dar papildomi du reisai į Vilniaus oro uostą. Ir keliaujančių asmenų bus su tam tikrais apribojimais, kurie niekur nedingo. Tačiau grėsmės didėja ir įvežtinių atvejų. Dėl to labai svarbu šitą situaciją suvaldyti“, – pabrėžė S.Skvernelis.

Esą dėl to ir sprendimai dėl karantino sąlygų lengvinimo daromi palaipsniui, etapais.

Svarstoma apie dar vieną išmoką

Antradienį S.Skvernelis kalbėjo su prezidentu Gitanu Nausėda.

Premjeras teigė, kad aptartos kelios šalies vadovo iniciatyvos dėl žmonių pajamų didinimo: galimi gyventojų pajamų mokesčio mažinimo variantai ir neapmokestinamo pajamų dydžio plėtra.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

Esą dėl to bus ieškoma subalansuoto sprendimo, kad būtų galima užtikrinti tvarų, kiek šioje situacijoje įmanoma, viešųjų finansų valdymą, ir papildomai padidinti gyventojų pajamas, padedant sudėtingoje situacijoje bei paskatinti vidaus vartojimą.

„Tai artėjame prie tų sutarimų, o kokie jie bus, matysime. Apie vetavimą vieno ar kito įstatymo tikrai nekalbėjome, jeigu tokie sprendimai bus, tiesiog žiūrėsime į motyvus, jeigu bus jie svarūs, ir Seime priimsime galutinius sprendimus. Tik noriu priminti, kad pakankamai didele dauguma balsuojant tiek pozicijai, tiek opozicijai buvo šitie svarbūs socialinės gerovės paketai patvirtinti“, – aiškino premjeras.

Tik noriu priminti, kad pakankamai didele dauguma balsuojant tiek pozicijai, tiek opozicijai buvo šitie svarbūs socialinės gerovės paketai patvirtinti.

Anksčiau valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis yra užsiminęs, kad vienkartinė 200 eurų išmoka, skirta senjorams, šalpos pensijų gavėjams, kurią planuojama išmokėti rugpjūčio mėnesį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Pasak S.Skvernelio, jeigu su prezidentu bus sutarta dėl būtinybės vienkartinėmis išmokomis paremti kitų socialinių grupių gyventojus, tai jau bus antrasis etapas.

„Manau, kad apie tai galime tikrai kalbėti, diskutuoti. Tai yra prezidento iniciatyva ir mes ją labai rimtai svarstome“, – trečiadienį žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas.

Tai yra prezidento iniciatyva ir mes ją labai rimtai svarstome.

Balandžio 22 dieną Vyriausybės užsakymu strateginės analizės centras „Strata“ atliko tyrimą.

Jame konstatuojama, kad Lietuvos ekonomikos skatinimo planas neatitinka įmonių poreikių, netinkamas skubiam ekonomikos gelbėjimui, nes kai kurių priemonių efektas pasijus tik 2021 metais, be to, nesprendžia svarbiausios šiandienos problemos – stabilizuoti Lietuvos ekonomiką.

Visuomenei jis nepristatytas iki šiol.

S.Skvernelis aiškino, kad ekspertinius dokumentus paviešins, kai jie bus gauti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laikinai sustojęs verslas Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laikinai sustojęs verslas Vilniuje

„Nėra tos galutinės ataskaitos. Kada ji bus, tai bus. Kas gavo ją dar nepatvirtintą ir pateiktą į išorę, tai reikėtų, matyt, su tais ir komentuoti. Bet tai yra viena iš nuomonių. Kaip ir turime daugybę ekspertų, tos nuomonės yra vertinamos. Tai, kas yra pasakyta arba parašyta, jeigu ir bus, mes tą priimame domėn, bet nebūtinai tai turi būti teisinga ir neklystanti nuomonė. Priemonių paketas yra pakankamai solidus, jis yra efektyvus, paveikus. O ar bus galutinis rezultatas, mes matysime gerokai vėliau, kai kalbėsime apie tai, kaip mūsų ekonomika atsitiesė“, – sakė S.Skvernelis.

Nėra tos galutinės ataskaitos. Kada ji bus, tai bus. Kas gavo ją dar nepatvirtintą ir pateiktą į išorę, tai reikėtų, matyt, su tais ir komentuoti. Bet tai yra viena iš nuomonių.

„Pasitikiu visais ministrais“

Klausiamas, ar realu, kad šią savaitę išgirstumėme apie kandidatą į ekonomikos ir inovacijų ministrus, S.Skvernelis sakė, jog šis postas nėra visiškai laisvas, yra pavaduojantis ministras – Energetikos ministerijos vadovas Žygimantas Vaičiūnas.

Tačiau Vyriausybės vadovas sakė, kad yra svarstomos kelios kandidatūros į ekonomikos ir inovacijų ministrus.

„Kalbamasi ir su potencialiai kandidatais. Dėl to, manau, kad mes vienokia ar kitokia forma, tikiuosi, jog surasime sprendimą. O kada tai bus padaryta – šią ar kitą savaitę, tai jau sunku pasakyti. Be to, ir suradus sprendimą, reikalinga atlikti tam tikras procedūras, tai irgi užtrunka“, – aiškino jis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos ekonomikos ir inovacijų ministerija
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos ekonomikos ir inovacijų ministerija

Kartu S.Skvernelis sakė pasitikintis visais Vyriausybės nariais.

„Jeigu tik būtų nepasitikėjimas, iš karto būtų išreikštas su teikimu Respublikos prezidentui atleisti vieną ar kitą ministrą“, – tikino jis.

Premjeras pabrėžė neturintis pastabų susisiekimo ministrui Jaroslavui Narkevičiui, kurio atsistatydinimo anksčiau reikalavo G.Nausėda.

Esą dabar klausimo dėl pasitikėjimo ar nepasitikėjimo J.Narkevičiumi prezidentas nebekelia.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius

Daugybės kritikos ir pasipiktinimo dėl medžioklės lankais įteisinimo, sulaukusio aplinkos ministro Kęstučio Mažeikos S.Skvernelis tikino nesuprantantis, nesuprantantis, kodėl jis priėmė tokį sprendimą.

„Argumentų girdėjome įvairių, bet jie nėra įtikinantys. Ir, aš manau, kad nebereikia jau ieškoti būdų, kaip koreguoti ar taisyti, švelniai tariant, nevykusį įsakymą. Tiesiog reikėtų jį naikinti visą, surengti diskusijas su gamtosaugininkais pirmiausia ir žmonėmis, kurie realiai labai gerai išmano medžioklę – yra ir medžioklės profesionalai, ir mokslininkai“, – pabrėžė premjeras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika

S.Skvernelis svarstė, kad panašių sprendimų priėmimas galėtų būti pakeltas į aukštesnį, kolegialų lygmenį, galbūt – Vyriausybės.

„Manau ir žinau, kad ministras tą girdi, mato ir sprendimus priiminėja. Bet, matyt, reikėtų ryžtingo sprendimo, įvertinti ir savo komandą, aplinką. Ir tą įsakymą paprasčiausiai naikinti, stabdyti ir pradėti tas diskusijos, kurios yra reikalingos“, – komentavo Vyriausybės vadovas.

Darbo laikas bus ribojamas

Pagal trečiadienį Vyriausybės priimtus karantino režimo pakeitimus, nuo pirmadienio kavinės bei barai galės veikti ir viduje, leista atsidaryti naktiniams klubams, kazino.

Tačiau jie galės dirbti tik nuo 8 iki 22 valandos.

Veiklą galės atnaujinti sveikatinimo paslaugų centrai, teikiantys poilsio paslaugas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kauniečiai užplūdo senamiesčio kavines
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kauniečiai užplūdo senamiesčio kavines

Kaukes nuo ketvirtadienio bus būtina dėvėti turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose, renginiuose, ekskursijose, viešojo transporto įlaipinimo vietose bei visose uždarose viešose erdvėse.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Moteris su apsaugine kauke
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Moteris su apsaugine kauke

Grįžti ar negrįžti į mokyklas, palikta spręsti jų vadovams.

Nuo gegužės 14 dienos leidžiama būriuotis iki 5 asmenų grupėmis. Anksčiau buvo leidžiama būriuotis iki 2 asmenų grupėms.

Nuo gegužės 18 dienos vykdant individualias sporto veiklas bei fizinio aktyvumo pratybas bus reikalaujama užtikrinti ne mažesnį kaip 5 kv. m plotą vienam asmeniui.

Nuspręsta nuo gegužės 30 dienos leisti asmenines šventes viešose atvirose ir uždarose erdvėse, jei jose dalyvauja ne daugiau kaip 30 žmonių.

Partnerio nuotr./ Sporto klubas
Partnerio nuotr./ Sporto klubas

Karantinas gegužės 31-ąją nesibaigs

Karantino sąlygomis Lietuva gyvena nuo kovo 16 dienos. Jis yra pratęstas iki gegužės 31 dienos.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga trečiadienį sakė, kad turėtų įvykti kažkoks stebuklas, jog karantinas būtų baigtas gegužės 31-ąją.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Karantinas kaip teisinis ir viruso kontrolės režimas turėtų būti tęsiamas, tikiuosi, taip ir bus. Kaip ir esu minėjęs, kad galėtume tinkamai valdyti įvežtinius atvejus, tinkamai valdyti infekciją šalies viduje, karantino režimas yra reikalingas. Galiu tik priminti, kad ir ugdymo įstaigos grįžta tik tam tikru režimu ir siūloma, kaip joms grįžti, labai daug reguliavimo sąlygų yra nustatoma. Tai karantinas, kaip režimas, aš manau, tikrai išliks ir ilgokai“, – pabrėžė jis.

Tai karantinas, kaip režimas, aš manau, tikrai išliks ir ilgokai.

Praėjusią savaitę Vyriausybė pritarė COVID-19 valdymo strategijai.

Ji numato, kokių priemonių bus imamasi siekiant užtikrinti, kad viruso plitimo rizika būtų suvaldyta trumpuoju laikotarpiu ir būtų tinkamai pasirengta galimoms viruso bangoms ateityje.

Strategija bus peržiūrima sukūrus vakciną nuo viruso ar vaistus nuo jo sukeltos ligos, moksliškai įrodžius, kad susiformuoja imunitetas COVID-19.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šiltas vakaras Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šiltas vakaras Vilniuje

S.Skvernelis aiškino, kad turėsime naują realybę, kurioje turėsime gyventi ne kelis mėnesius, o metus.

Premjeras pabrėžė, kad net atšaukus karantiną bus rekomendacijos ir nurodymai, kaip žmonės turi saugotis bei saugoti kitus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius