-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 15 /11:13

S.Skvernelis tikisi, kad Vilniaus valdžia imsis priemonių dėl koronaviruso plitimo

Dėl koronaviruso pandemijos sostinėje prastėjant epidemiologinei situacijai premjeras Saulius Skvernelis sako, kad Vilniaus miesto savivaldybė turi įsiklausyti į ekspertų siūlymus ir priimti reikiamus sprendimus. Antraip, kaip įspėja Vyriausybės vadovas, situacija gali dramatiškai keistis.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Epidemiologai Vilniuje ragina riboti barų darbo laiką, stabdyti laisvalaikio veiklas. Tačiau Vilniaus miesto savivaldybė kol kas to daryti neskubės.

S.Skvernelio nuomone, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) situacijos sostinėje įvertinimas yra adekvatus.

„Ir jeigu nebus imtasi priemonių, situacijai gali dramatiškai keistis. Aš tikiuosi, kad Vilniaus savivaldybė pademonstruos lyderystę ir tikrai į tas rekomendacijas, kurias pateikė NVSC, įsiklausys ir priims reikalingus sprendimus“, – pabrėžė premjeras.

S.Skvernelio teigimu, barai, naktinio klubai yra didesnės rizikos vietos.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Penktadienio vakaras Vilniaus gatvėse
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Penktadienio vakaras Vilniaus gatvėse

„Vilniuje jau pavyzdžiai parodė, kad turime barų ir klubų, kur tas židinys arba protrūkis jau nebe pirmą kartą. Tai labai gaila, kad tų rekomendacijų vėlgi neįsiklauso. Bet vėlgi čia yra savivaldybės sprendimai. Aš manau, kad jie turėtų priiminėti sprendimus, nes kalbant apie lokalias priemones, kaip lokalų karantiną, įstatymas reikalauja, kad turi būti kreipimasis savivaldybės į Sveikatos apsaugos ministeriją ir tada Vyriausybė priima sprendimą. Aš manau, kad tikrai yra puiki galimybė savivaldybėms parodyti, kaip jos rūpinasi savo gyventojais ir kiek veiksmingai gali situaciją valdyti. Matėme, kad ne visoms savivaldybėms tai sekasi daryti“, – komentavo jis.

Vilniuje jau pavyzdžiai parodė, kad turime barų ir klubų, kur tas židinys arba protrūkis jau nebe pirmą kartą.

Pasak S.Skvernelio, koronavirusui plintant, sprendimus dėl atskirų sektorių gali priimti ir Vyriausybė. Tačiau tai galiotų visos šalies mastu.

Paklaustas, ar mato galimybių, kad Raseiniuose galiojantis karantinas galėtų būti nutrauktas anksčiau, S.Skvernelis sakė, kad nemato tam prielaidų.

Turi imtis priemonių

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga taip pat sakė besitikintis, kad Vilniaus miesto savivaldybė įsiklausys į epidemiologų rekomendacijas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Anot jo, sostinės valdžia turi suprasti, kad nesiimant jokių priemonių, nevaldant situacijos persikraus gydymo įstaigos ir tada miestas turės kitų problemų.

„Taip, kaip turėjo Raseiniai. Tada reikės galvoti, ką daryti su pacientais. Tai, žinote, iš Raseinių nuvežti keliasdešimt į Vilnių yra variantas, bet iš Vilniaus nuvežti kelis tūkstančius į Raseinius nebus variantas. Tai miestas tą turi suprasti“, – akcentavo sveikatos apsaugos ministras.

A.Veryga pabrėžė, kad Vilniaus mieste reikėtų aktyvinti gyventojų testavimą, ištirti tam tikras specifines vietas, jų darbuotojus, tarkime, sporto klubų, naktinio pasilinksminimo vietų, gydymo, slaugos, socialinės globos įstaigų.

„Ir tada, jeigu nesinori tokių, sakykime, labiau plačiai apimančių visuomenę priemonių, tai bent jau taikytis į tas pačias sudėtingiausias vietas. Ir, aišku, miestas turi dabar jau persižiūrėti, įsivertinti, kas vyksta gydymo įstaigose, slaugos, globos įstaigose – ar tikrai gerai yra infekcijų kontrolė vykdoma. Kad nebūtų tokių situacijų, kai buvo Blinstrubiškėse ar kitose vietose, kur dabar jau mes ir mirčių turime, nes ten tie žmonės yra patys pažeidžiamiausi“, – nurodė A.Veryga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius