Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2020 06 03

S.Skvernelis: dėl spaudimo Vyriausybė kontakto su V.Sutkumi neturėjo daugiau nei metus

Reaguodamas į Lietuvos verslo konfederacijos prezidentui Valdui Sutkui pareikštus įtarimus korupcija, premjeras Saulius Skvernelis sako, jog laikas iš naujo peržiūrėti Lobistinės veiklos įstatymą. Į klausimus trečiadienį spaudos konferencijos metu atsakinėjęs ministras pirmininkas leido suprasti, jog V.Sutkus Vyriausybėje nebuvo laukiamas asmuo, tikino, kad susisiekimo ministras Rokas Masiulis pareigų neteko ne dėl įtakos iš pašalės, o dėl pokyčių koalicijoje. Pats V.Sutkus vėliau, interviu metu teigė, jog su premjeru asmeniškai bendravo seniai, bet Vyriausybėje lankėsi dar praėjusią savaitę.

Premjeras teigė besidžiaugiantis, kad teisėsauga pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto lobizmo.

„Šitoje istorijoje, matyt, nereikėtų suabsoliutinti, kad visos asociacijos yra besielgiančios kažkaip blogai, pažeidžiant įstatymą. Kalbame apie atskirus asmenis ir tų atskirų atsakomybė turėtų būti įvertinta“, – spaudos konferencijos metu dėstė jis. Anot premjero, apskritai Vyriausybės bendravimas su asociacijomis, profsąjungomis ir panašiomis organizacijomis neturėtų kažkur dingti.

S.Skvernelio įsitikinimu, reaguojant į galimą neteisėtą lobizmą, bus proga grįžti prie jo reglamentavimo.

„Matyt, vėlgi bus gera proga grįžti prie Lobistinės veiklos įstatymo pataisų ir tų diskusijų, kurios jau buvo Seime, kada buvo nepritarta ir Vyriausybės siūlymams. Matyt, jos vėl šiandien iškyla naujoje šviesoje, galbūt tie argumentai dabar bus stipresni“, – svarstė ministras pirmininkas.

Trečiadienį Specialiųjų tyrimų tarnyba pranešė, jog Verslo konfederacijos prezidentas V.Sutkus įtariamas gavęs kyšį iš Lietuvos bankų asociacijos prezidento Manto Zalatoriaus ir kelių tiesimo bendrovių vadovų.

Taip pat manoma, kad jis už atlygį tikslingai teikė tendencingą neigiamą informaciją, siekdamas sumenkinti tuometinio susisiekimo ministro R.Masiulio autoritetą bei siekdamas pašalinti jį iš susisiekimo ministro pareigų.

Pasak tarnybos, V.Sutkus galimai susitarė ir priėmė kyšį iš Lietuvos bankų asociacijos prezidento M.Zalatoriaus už atstovavimą 2019 metų pabaigoje svarstant 2020 metų Lietuvos biudžeto įstatymų paketą, įstatymus dėl bankų turto ir pelno mokesčių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Sutkus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Sutkus

Taip pat, tyrimo duomenimis, V.Sutkus galimai priėmė kyšius iš privačių kelių tiesimo bendrovių vadovų už jo įtaką politiniams procesams.

S.Skvernelis teigė žinantis, kad politikai, tarnautojai iš tam tikrų organizacijų, siekiančių palankių sprendimų, sulaukdavo spaudimo. Tokių organizacijų atstovai, pasak premjero, Vyriausybėje nebuvo laukiami.

„Buvo žinoma, kad ne vien susisiekimo ministras, bet ir kitų institucijų vadovai, Užimtumo tarnyba, ministerijų pareigūnai, buvo bandymų jiems – nežinau, kaip čia įvardyti – padaryti tam tikrą spaudimą. Jie į tai sureagavo. Reakcija buvo įvairi, baigėsi kai kuriais ir teisminiais procesais.

Su tam tikrais asmenimis iš šitų organizacijų paskutinius daugiau negu metus laiko jokių kontaktų ir nebuvo.

Matėme tokius signalus ir dėl to su tam tikrais asmenimis iš šitų organizacijų paskutinius daugiau negu metus laiko jokių kontaktų ir nebuvo. Ir Vyriausybėj buvo aiškiai pasakyta, tai buvo svarstoma ir neformaliuose Vyriausybės pasitarimuose, kad su tokiais žmonėmis, kurie bando tokiu būdu gauti sau palankius sprendimus, jokio kontakto būti negali. Aš manau, kad visi ministrai to laikėsi“, – aiškino S.Skvernelis.

Su V.Sutkumi jis teigė nebendraujantis daugiau nei metus.

„Kada pradėjo aiškėti, tai daugiau gal nei prieš metus laiko, net ir daugiau, dar esant anos sudėties Vyriausybei, dėl šio paminėto žmogaus elgsenos tiek ministro, tiek atskirų ministerijų – įstaigų prie ministerijų – atžvilgiu, tokie sprendimai buvo priimti, kad nereikia turėti jokio kontakto su šituo žmogumi. Tai nereiškia, kad negalima turėti kontaktų ministerijų lygmeny su asociacija. Tokio sprendimo priimto mes laikėmės“, – tikino S.Skvernelis.

VIDEO: S.Skvernelis: Vyriausybė kontakto su V.Sutkumi neturėjo daugiau nei metus

Tiek, kiek bendravo su V.Sutkumi, premjeras tikino nepatyręs nederamo spaudimo priimti kokius nors sprendimus.

„Teko bendrauti, bet mano atžvilgiu, matyt, žino, kad tokių sprendimų padaryti nėra įmanoma, tai nieko ir nedarė. Nereikėtų vertinti iš šių dienų pozicijų, iš sulaikymo, kad žmogus [...] visą gyvenimą taip elgėsi“, – kalbėjo ministras pirmininkas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rokas Masiulis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rokas Masiulis

Klausiamas, kas lėmė susisiekimo ministro R.Masiulio atleidimą, gal tam įtakos turėjo V.Sutkus ar kelių tiesimo bendrovės, S.Skvernelis vylėsi, kad ne.

„Dėl pasikeitimų Vyriausybėje, tai yra politiniai sprendimai. Tiek Vidaus reikalų ministerija, tiek Susisiekimo ministerija, šios valdymo sritys atiteko mūsų koalicijos partneriams Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai, ir tai buvo pagrindinis dalykas. Aš tikiuosi, kad ponas V.Sutkus nepaveikė jokių kitų institucijų, kurios dalyvauja skiriant ministrą šitam procese“, – sakė premjeras.

Iš teismo posėdžio išėjęs V.Sutkus trečiadienį paneigė ėmęs arba davęs kam nors kyšių.

„Jokių kyšių niekam nesu davęs nei ėmęs“, – sakė jis. Daugiau apie tai – čia.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Sutkus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Sutkus

Trečiadienį interviu LRT televizijai V.Sutkus tikino, kad Vyriausybėje lankydavosi kaip darbo grupių narys.

„Ir praeitą savaitę tas dalyvavimas (darbo grupėje – red.) buvo“, – nurodė jis ir darė prielaidą, kad premjeras nėra pakankamai susipažinęs su teisėsaugos tyrimu.

Tiesiogiai su S.Skverneliu V.Sutkus teigė bendravęs seniai: „Tikrai labai seniai. Pernai – tikrai ne, gal užpernai. Neprisimenu, seniai.“

Reaguodamas į teisėsaugos tyrimą, Verslo konfederacijos prezidentas teigė, kad jo reputacijai suduotas didelis smūgis, spėliojo, jog artimiausiu metu politikai su juo vengs bendrauti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius