-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 05 15

SAM: į socialinės globos įstaigas vėl gali patekti nauji gyventojai

Švelninant karantino reikalavimus Lietuvoje, į socialinės globos įstaigas vėl priimami nauji gyventojai iš namų, su sąlyga, kad jiems ne anksčiau nei prieš 24 val. iš nosiaryklės paimtuose tepinėliuose nerandama koronaviruso infekcijos (COVID-19). Visi nauji priimami gyventojai globos įstaigoje privalomai turi būti izoliuojami 14 dienų, skelbia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).
Senatvė
Senatvė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sveikatos apsaugos ministro, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo Aurelijaus Verygos teigimu, gerėjanti epidemiologinė situacija Lietuvoje leidžia šiek tiek atlaisvinti ir socialinės globos įstaigų darbą.

„Karantino metu norint apsaugoti socialinės globos įstaigų gyventojus ir darbuotojus nuo koronaviruso infekcijos plitimo, buvo itin sugriežtintos gyvenimo sąlygos, įprastą kasdienybę teko smarkiai koreguoti, gerokai ribojant socialinius kontaktus, ypač iš išorės. Per ilgesnį laiką tai galėjo pabloginti psichologinę globotinių būseną. Dabar gi, švelnėjant reikalavimams, jie gali grįžti prie mėgstamų veiklų, vykti pas artimuosius, o tai kelia nuotaiką. Juk, kaip žinia, gera vidinė savijauta svarbi ir fizinei sveikatai“, – sako ministras A.Veryga.

Nuo šiol globos įstaigų gyventojams vėl leidžiama laikinai svečiuotis pas giminaičius ar globėjus teisės aktų nustatyta tvarka, tačiau grįžus būtina 14 dienų izoliacija (saviizoliacija).

Operacijų vadovo sprendime taip pat numatoma, kad socialinės globos įstaigoje jau gali vykti užimtumo, sporto ir pan. veiklos nedidelėse grupelėse iki 5 asmenų. Jų metu turi būti naudojamos asmens apsaugos priemonės, laikomasi saugaus atstumo, rankų higienos ir dezinfekcijos reikalavimų, o tarp užsiėmimų turi būti valomos, dezinfekuojamos ir vėdinamos patalpos.

Taip pat socialinės globos įstaigos gyventojams, nepriklausantiems rizikos grupei (t. y. jaunesniems nei 60 metų amžiaus, nesergantiems lėtinėmis ligomis) leidžiama išvykti į užimtumo centrus, švietimo, ugdymo įstaigas globos įstaigos transportu ir tik įsitikinus, kad bus laikomasi visų saugumo rekomendacijų.

Jei socialinės globos įstaigos gyventojas pradeda karščiuoti (temperatūra didesnė kaip 37 ℃), jam pasireiškia kvėpavimo takų infekcijos simptomai (kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas), jis turi būti nedelsiant izoliuojamas, t. y. apgyvendintas atskirai nuo nekarščiuojančiųjų, atskirame sąlyginiame bloke su atskiru išėjimu arba atskiriami papildomomis priemonėmis, pavyzdžiui, skydinėmis pertvaromis, širmomis ar pan. Tokiam gyventojui kviečiama greitoji medicinos pagalba (GMP), kuri ir turi nuspręsti dėl būtinybės pacientą gabenti į ligoninę. Iki šiol karantino metu socialinės globos įstaigų gyventojai minėtomis aplinkybėmis buvo privaloma tvarka gabenami į ligoninę.

Siekiant suvaldyti koronaviruso grėsmes socialinės globos įstaigų darbuotojams periodiškai turi būti atliekami profilaktiniai patikrinimai, dėl tikrinimų periodiškumo sprendžia įstaigų vadovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius