Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 08 12 /12:13

SAM įspėja: įvykus branduolinei avarijai, reikėtų vartoti tik kalio jodido tabletes

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pastebi, kad viešojoje erdvėje, ypač socialiniuose tinkluose, plinta klaidinanti informacija – neva branduolinės avarijos atveju apsisaugoti nuo žalingo radiacijos poveikio padeda spiritinis jodo tirpalas ar savo sudėtyje jodo turintys maisto papildai. Ministerija įspėja: įvykus branduolinei avarijai, apsaugoti skydliaukę galėtų tik stabilusis jodas – kalio jodido tabletės – ir ragina gyventojus atkreipti dėmesį į įsigyjamus vaistinius preparatus.
Kalio jodido tabletės
Kalio jodido tabletės / SAM nuotr.

Pasak SAM, Lietuva yra įsigijusi 4 milijonus kalio jodido tablečių, skirtų skydliaukei apsaugoti nuo radioaktyvaus jodo, kuris išsiskirtų į aplinką įvykus branduolinei avarijai kaimyninėje Astravo atominėje elektrinėje. Branduolinės avarijos atveju suvartotas kalio jodidas gyventojams sumažintų skydliaukės vėžio išsivystymo riziką.

Pažymėtina, kad kalio jodido tabletės yra vaistinis preparatas, skirtas skydliaukės vėžio profilaktikai, todėl gali būti vartojamos tik įvykus netoliese branduolinei avarijai po atskiro SAM arba Vyriausybės kreipimosi.

Kodėl negali būti vartojami kiti jodo sudėtyje turintys preparatai:

Ministerija taip pat atkreipia dėmesį į visuomenėje sklandančius mitus apie tariamą spiritinio jodo tirpalo ar jodo turinčių maisto papildų tariamą naudą įvykus branduolinei avarijai.

Pažymėtina, kad spiritinis jodo tirpalas yra naudojamas žaizdoms dezinfekuoti ir yra skirtas tik išoriniam vartojimui – tepti ant odos. Jo veiklioji medžiaga yra ne kalio jodidas, o tiesiog jodas, stipriai oksiduojančiai ir toksiškai veikianti medžiaga, galinti sukelti cheminius audinių nudegimus ir apsinuodijimą. Todėl jo vartoti, jei įvyktų branduolinė avarija, negalima.

Dar vienas sklandantis mitas – apie neva teigiamą maisto papildų, savo sudėtyje turinčių jodo, poveikį juos pavartojus iškart po branduolinės nelaimės. Specialistai pabrėžia, kad tokių maisto papildų sudėtyje esantis jodo kiekis yra labai mažas, nėra aišku, kokių junginių pavidalu maisto papilduose esantis jodas yra, todėl nėra aiškus ir šiuose papilduose esančio jodo poveikis, pasiskirstymas organizme, nėra ir negali būti įrodytas poveikis blokuojant skydliaukę nuo radioaktyvaus jodo pasisavinimo branduolinės avarijos metu. Todėl jų vartoti siekiant apsaugoti skydliaukę branduolinės nelaimės metu taip pat negalima.

Radiacinės saugos centras: patarimai kaip teisingai vartoti kalio jodido tabletes

Pasak Radiacinės saugos centro, kalio jodidas skirtas apsaugoti žmogaus skydliaukę nuo radioaktyviojo jodo. Skiriama vienkartinė 130 mg KI dozė, tai yra 2 KI tabletės po 65 mg, kurios suaugusio žmogaus skydliaukę nuo radioaktyviojo jodo apsaugo 24 valandas. Sveikatos apsaugos ministerija, įvertinusi avarinę situaciją (radioaktyviojo jodo išmetimo trukmę, žmonių evakavimo galimybes, kt.), suaugusiems žmonėms gali rekomenduoti suvartoti dar vieną paros dozę. Išimtis taikoma naujagimiams iki 1 mėnesio amžiaus, nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims bei vyresniems nei 60 metų amžiaus žmonėms, kuriems rekomenduojama tik viena KI paros dozė. Todėl savivaldybėse vienam suaugusiam žmogui išduodamas KI tablečių skaičius yra toks, kokį rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija.

Kalio jodido vartojimo instrukcija
Kalio jodido vartojimo instrukcija

Branduolinės ar radiologinės avarijos metu aplinkoje pasklidus radioaktyviajam jodui ir tik Sveikatos apsaugos ministerijai rekomendavus reikia suvartoti žmonių amžiaus grupei nustatytą kiekį KI tablečių:

  • naujagimiams iki 1 mėn. rekomenduojama KI vienkartinė dozė yra ketvirtis tabletės;
  • kūdikiams nuo 1 mėn. iki 3 metų rekomenduojama KI vienkartinė dozė yra pusė tabletės;
  • vaikams nuo 3 iki 12 metų rekomenduojama KI vienkartinė dozė yra viena tabletė;
  • vaikams nuo 12 metų ir suaugusiems rekomenduojama KI vienkartinė dozė yra dvi tabletės;

Optimalus laikas blokuoti skydliaukę jodu yra likus 6 valandoms iki galimo radioaktyviojo jodo įkvėpimo ar patekimo su maistu, bet ne ankščiau nei prieš 24 valandas. Blokuoti skydliaukę KI dar yra veiksminga praėjus 2 valandoms nuo radioaktyviojo jodo įkvėpimo ar patekimo su maistu, bet ne vėliau, nei praėjus 8 valandoms. Naudoti KI tabletes kitu, nei nurodyta, laiku gali būti žalinga, todėl žmonės turi griežtai laikytis Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius