Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 01 31 /2020 02 04

SAM siuva burnas specialistams: ar nepritrūksime informacijos apie klastingą koronavirusą?

Uždraudusi Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centrui (ULAC) teikti informaciją apie gripą, tuo pačiu – ir paniką pasaulyje keliantį koronavirusą, Sveikatos apsaugos ministerija ramina, kad informacijos nepritrūks. Tuo metu medikai stebisi, kad tokiais draudimais siaurinamas informaciją teikiančių specialistų ratas. Ar gali būti, kad viso to šaknys – sename ministro Aurelijaus Verygos ir ULAC vadovo Sauliaus Čaplinsko konflikte?
Vilniaus oro uoste
Vilniaus oro uoste / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šią savaitę buvo pranešta, kad SAM vyksta tarnybinis tyrimas dėl S.Čaplinsko. Aiškinamasi, ar jis nepažeidė taisyklių teikdamas informaciją žiniasklaidai apie gripą – ULAC direktorius paskelbė apie mirties nuo gripo atvejį.

„Kalbėti, kad viskas bus OK, neužtenka“

Vilniaus universiteto (VU) ligoninės Santaros klinikų šeimos gydytojas, VU profesorius Vytautas Kasiulevičius ketvirtadienį viešai nusistebėjo ministerijos veiksmais.

„Man keista, kai trūksta informacijos visuomenei, bet apribojama galimybė komunikuoti net tiems žmonėms, kurie jau dešimtmečius dirba su šiomis problemomis, – feisbuke rašė medikas. – Klaidų galime padaryti visi, bet kalbėti vien tik, kad viskas bus OK, neužtenka. Žmonės nori žinoti, kas vyksta ir kodėl. Europoje daugelis įvairių sričių specialistų nuolat komentuoja esamą situaciją ir tai daug geriau padeda išvengti panikos negu tyla“.

Komentarai apie koronavirusą – tik iš ministerijos

Kol kas informaciją apie pavojingą virusą pateikiama spaudos konferencijose. Pirmadienį vyko SAM Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, trečiadienį Vidaus reikalų ministerija (VRM) sušaukė Valstybės ekstremalių situacijų komisijos (VESK) posėdį šiuo klausimu, ketvirtadienį naujienos paskelbtos į ministeriją sukvietus žurnalistus.

Šią savaitę SAM paskelbė, kad ne VESK, o ji viena skelbs informaciją, susijusią su paniką keliančiu koronavirusu.

„Taip nusprendė centras, kad nebūtų neaiškumų, kad neišeitų skirtingų žinučių, kad nebūtų sėjama panika“, – kodėl informaciją teiks tik ministerija, paaiškino A.Veryga.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

2018-ųjų pradžioje A.Veryga ragino ULAC vadovą trauktis iš pareigų, tačiau šis nepakluso.

15min ketvirtadienį A.Verygos atstovės spaudai Linos Bušinskaitės teiravosi, ar draudimas komentuoti nėra susijęs su ankstesniais nesutarimais ir nėra savotiškais S.Čaplinsko baudimas, tačiau tiesiai į šį klausimą atsakyta nebuvo.

Vietoje to L.Bušinskaitė paaiškino, kad taisyklės dėl informacijos teikimo buvo pakeistos pernai spalį, visą su gripu susijusią informaciją viešinti pavedant Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC), o ULAC teikia informaciją apie visas užkrečiamąsias ligas, išskyrus gripą. Anot jos, taip nuspręsta, nes anksčiau į viešumą buvo patekusi skirtinga informacija.

SAM priekaištauja, kad nepaisant to, S.Čaplinskas pateikė informaciją, kuri dar buvo nepatvirtinta.

Romo Jurgaičio („Lietuvos žinių“) nuotr./Saulius Čaplinskas
Romo Jurgaičio („Lietuvos žinių“) nuotr./Saulius Čaplinskas

„Taip pat norime užtikrinti ir nuraminti, kad žiniasklaidai visa aktuali informacija bus teikiama kokybiškai ir operatyviai, kaip ir iki šiol, – teigė L.Bušinskaitė. – Tad žiniasklaidos atstovams nereikėtų nerimauti dėl pokyčių. Jie reikalingi tam, kad mūsų šalies gyventojus pasiektų tiksli, patikima informacija ir kad ją teiktų ne kelios institucijos skirtingai interpretuodamos tas pačias temas ar problemas, o viena arba konkreti SAM įpareigota institucija, šiuo atveju NVSC.“

Tačiau jau anksčiau nuspręsta, kad apie koronavirusą informaciją teikia ne NVSC, o ministerija.

Ar informacija bus skelbiama tik trumposiose spaudos konferencijose?

Anot L.Bušinskaitės, pagrindinė informacija teikiama SAM interneto svetainėje, netrukus ji bus publikuojama ir kitoje svetainėje – www.lt72.lt. Trumposios spaudos konferencijos, anot jos, vyks atsiradus naujai informacijai.

„Kadangi informacijos yra daug ir labai įvairios, ji yra koordinuojama ir kiekviena institucija komentuoja pagal savo kompetenciją“, – teigė ji.

Pasak jos, apie koronavirusą gyventojai papildomai gali pasikonsultuoti su specialistais visą parą veikiančiu telefono numeriu 8 618 79984.

S.Čaplinskas 15min ketvirtadienį 15min sakė, kad apie tai, kas dėl koronaviruso dedasi pasaulyje, kokių priemonių imamasi jam nugalėti, jis informaciją teikia ir teiks.

„O apie priemones Lietuvoje informuoja kiti“, – pabrėžė jis.

Ragino S.Čaplinską trauktis, bet jis neklausė

Ministro A.Verygos ir S.Čaplinsko nesutarimai yra seni, prieš beveik porą metų ministras ragino ULAC vadovą trauktis iš pareigų.

Virš S.Čaplinsko galvos juodi debesys ėmė tvenktis po to, kai jis nepagarbiai pasisakė apie ŽIV infekuotus asmenis ir homoseksualus.

Jo teiginius įrašė ir paskelbė VšĮ „Dokumentikos namai“.

„Greičiausiai ir tyrimai parodys, kad taip ir yra ne dėl viruso, o dėl to tuoj galvoja, va koks, atsiprašau, narkomanas, koks pederastas ar dar koks nors“, – „Dokumentikos namų“ paviešintame įraše kalbėjo S.Čaplinskas.

Kilus triukšmui jis sakė, kad jo frazės buvo ištrauktos iš konteksto.

ULAC vadovas su VšĮ „Dokumentikos namai“ įkūrėju Daumantu Liekiu dėl jo įrašo feisbuke bylinėjosi teisme.

Byla tęsėsi ne vienerius metus, o šių metų sausio 31 dienos sprendimu Vilniaus apygardos teismas S.Čaplinsko ieškinį tenkino iš dalies.

Teismas nusprendė, kad D.Liekio „Facebook“ paskyroje paskelbtas teiginys apie ieškovą Saulių Čaplinską: „Paaiškino, kad mirštantys narkomanai toliau nebeplatina narkotikų, todėl kaip ir nėra blogai, jog jie to naloksono negauna ir tiesiog patys išmirs“ neatitinka tikrovės ir žemina ieškovo garbę ir orumą.

Kilus skandalui dėl pasisakymų ULAC vadovas susirgo ir kurį laiką darbe nebuvo, o A.Veryga paprašė S.Čaplinsko priimti atitinkamus sprendimus, kitaip tariant, pasitraukti pačiam.

Tuomet trys pacientų organizacijos – „Lygus lygiam savitarpio pagalbos grupė“, ŽIV ir AIDS paveiktų moterų bei jų artimųjų asociacija „Demetra“ bei nevyriausybinių organizacijų ir ekspertų koalicija „Galiu gyventi“, parašė raštą A.Verygai, prašydamos nušalinti S.Čaplinską.

Įtampą padidino ir S.Čaplinsko žmonos A.Verygai nusiųstas nepagarbus laiškas.

Tačiau po maždaug mėnesio grįžęs į darbą ULAC vadovas raginimo trauktis neklausė.

Vėliau kilusias abejones, kad ULAC galėjo būti klastojami dokumentai, išsklaidė Specialiųjų tyrimų tarnyba, nusprendusi nepradėti dėl to tyrimo.

Už necenzūrinius pasisakymus S.Čaplinskui sveikatos apsaugos ministras skyrė įspėjimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius